Sukob navijača Kruzeira i policije (©AFP)
Sukob navijača Kruzeira i policije (©AFP)

Ništa ne može da zaustavi Kruzeiro da se vrati tamo gde pripada

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 23:07

Brazil 2: Lider Serije B ima noćas šansu da se dodatno odlepi na vrhu tabele

Izgleda da je tavorenju došao kraj. Više od dve godine prošlo je od kako je Kruzeiro, kao jedan od velikana brazilskog fudbala i nekadašnji dvostruki šampion kontinenta, ispao u Seriju B. Tim iz Belo Orizontea u protekle dve sezone bliži je bio ispadanju u treći rang, nego povratku u elitu. Grcanje u finansijskim dugovima, česte promene trenera i nekonkurentnost u drugom rangu, početkom godine konačno je rešio da prekine njihov najpoznatiji fudbalski izdanak, Luis Nazario de Lima Ronaldo. Legendarni El Fenomeno otkupio je 90 odsto deonica kluba u kojem je ponikao. Rezultati su gotovo odmah stigli. Kao lider prvenstva, Kruzeiro će noćas (02.30) zakoračiti na travnjak stadiona Žermano Kruger, u Ponta Grosi, gde će biti gost lokalnom Operariju u sklopu 10. kola Serije B.

Domaći sastav takođe prolazi kroz dobar period na turniru. Međutim, niz od četiri utakmice bez poraza uz dve pobede i dva remija prekinut je na gostovanju u prošlom kolu, kada ga je na stadionu Kafe sa 2:1 savladala Londrina. Rezultat je bio kompatibilan sa superiornim učinkom Tubaraa, koji je, uprkos tome što je držao loptu u svom posedu kraće od protivnika, uspeo da razvije čak tri puta veći broj šani pred golom Operarija.

Izabrane vesti

U poslednjem minutu prvog dela igre Gabrijel Santos je doveo domaći sastav do prednosti. U drugom poluvremenu, posle realizovanog penala u 66 minutu, Paulo Seržo je doneo izjednačenje za Fantasmu. Ipak, tri minuta pre kraja Daglas Kutinjo je postigao gol koji je obezbedio pobedu Londrini i ostavio Operario praznih ruku. Sa 12 bodova iz tri pobede, tri remija i tri poraza, tim iz Ponta Grosa zauzima sedmo mesto na tabeli Serije B. Četiri boda ispod Baije, koja se nalazi na četvrtom i poslednjem mestu koje vodi u elitnu diviziju.

02.30: (4,00) Operario PR (3,25) Kruzeiro (1,90)

Od 12 bodova koliko je imao u opticaju na svom stadionu, Operario je osvojio devet pošto je zabeležio tri slavlja i jedan poraz, postigao je sedam golova i primio tri gola. Desni bek Arnaldo, koji je bio suspendovan za meč protiv Londrine, ponovo će moći da igra i verovatno će ga trener Klaudinei Oliveira uvrstiti među startere protiv Kruzeira. Levi bek, Fabijano, neće moći da igra zbog gomilanja žutih kartona, dok bi talentovani mladi vezista Rafinja, posle kraće pauze zbog povrede ponovo trebalo da zauzme svoje mesto.

Kao što je bio slučaj u prethodnim sezonama Serije B, popularna Fantasma iliti Duh, kako glasi nadimak ovog kluba iz Ponta Grosa, trebalo bi da ima sigurnu kampanju u borbi za sredinu tabele, bez stvarnog rizika od ispadanja u Seriju C. Sa deset postignutih i devet primljenih golova na devet mečeva, ekipa koju predvodi Klaudinei Oliveira je efikasna u fazi napada, ali ostavlja mnoga nerešenja pitanja u odbrambenom sektoru. Njihova pozitivna gol-razlika od +1 smatra se prihvatljivom za klub na sredini tabele, ali bi moglo biti mnogo bolje da je tim malo disciplinovaniji u sprovođenju defanzivnih zadataka.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Kruzeiro je u proteklom kolu ostvario sedmu uzastopnu pobedu. Nastavak uspešnog niza počeo je 26. aprila, a nastavio se i minulog vikenda na gostovanju protiv Krisijume, odakle su Lisice minimalnim rezultatom odnele čitav plen. U okviru Serije B, Kruzeiru je ovo bila šesta uzastupna pobeda, a u međuvremenu zabeležen je još jedan trijumf, protiv Rema, u Kupu Brazila, koji ga je odveo u osminu finala ovog takmičenja.

Isključenje Lea Koste u 28. minutu, čime je Krisijuma ostala sa igračem manje tokom većeg dela meča, bilo je ključno da se timu koji predvodi urugvajski stručnjak Paulo Pezolano otvori put ka pobedi. Ipak, i pored toga, tri boda su bila zagarantovana tek u sudijskoj nadoknadi golom Žaira Dijega.

Iako kasno, pobeda nije bila nepravedna, Lisice su imale kontrolu lopte gotovo 70% vremena, iz čega je proizašlo trostruko više šansi za gol u odnosu na pokušaje protivnika. Međutim, nedostajao je konkretan kvalitet upućenih šuteva ka golu. Ipak, Kruzeiro je produžio pobednički niz i sa 22 boda iz sedam pobeda i jednog remija uz jedan pretrpljeni poraz, započinje meč 10. kola kao lider Serije B, sa četiri boda prednosti u odnosu na Sport Resife na drugom mestu, što mu garantuje da će i posle ovog kola ostati na vrhu tabele. Kao gosti, Lisice su od mogućih 15 osvojile 10 bodova iz tri pobede i jednog remija, uz pet postignutih i tri primljena pogotka.

Taktički, oba tima su dobro organizovana. Ipak, Operario dosta fluktuira pod komandom Klaudineija Oliveire i smenjuje dobre i loše nastupe, dok se sa druge strane, Kruzeiro pokazao kao veoma stabilan tim i čini se da ga ništa ne može zaustaviti u rešenosti da se konačno vrati tamo gde pripada.

BRAZIL 2 – 10. KOLO

Četvrtak

CRB - CSA 0:0

Petak

Vasko - Gremio 0:0

Guarani - Vila Nova 1:1 (1:0)

/Lusao 26 - Rezende 90/

Sport Resife - Ponte Preta 2:1 (0:1)

/Žuba 49, Vanegas 51 - Luka 13pen/

Subota

02.30: (4,00) Operario PR (3,25) Kruzeiro (1,90)

21.30: (1,58) Baija (3,45) Krisijuma (6,25)

21.30: (1,85) Novorizontino (3,25) Sampajo Korea (4,30)

23.55: (2,15) Bruske (3,00) Nautiko (3,50)

23.55: (2,95) Tombense (2,85) Ituano (2,55)

Utorak

01.00: (1,90) Guarani (3,30) Operario (4,00)

Odloženo

Šapekoense - Londrina

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2Operario PRKruzeiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara