(© Reuters)
(© Reuters)

Nisu baš Šveđani gospoda: Kad se igra za titulu, sve gori, sat vremena prekida i gol za titulu iz spornog penala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.11.23. | 17:56

Malme u poslednjem kolu savladao Elfsborg i vratio se na tron

Slušamo bajke o uređenom društvu, gospodi na tribinama, sistemu vrednosti drugačijem od balkanskog, što možda jeste u teoriji, ali u praksi su i Šveđani skloni incidentima na stadionima, jer kad je na talonu šampionski pehar onda zaborave i Skandinavci na lepo ponašanje i iz njih izbijaju nešto drugačiji porivi. Tako je bilo u meču vrednom pehara posle kojeg se Malme pobedom 1:0 vratio na tron, a Elfsborg ostao bez nagrade kakvu je izdanjima tokom sezone zaslužio.

Malme je dobio meč poslednjeg kola, što je bio jedini scenario koji mu je odgovarao, pretekao dosadašnjeg lidera i posle sezone posta (kruna stajala na glavi Hekena) opet prigrlio trofej. O tome će se pričati dugo, a još duže o dešavanjima na tribinama, pošto je odluka u odavno neizvesnijem prvenstvu pala posle skoro tri sata od prvog zvižduka.

Izabrane vesti

Za sve su krivi navijači, pošto su po okončanju prvog poluvremena počeli da divljaju. Ne baš pripremljena policija se nije snašla, upaljene su bakle, neki od posetilaca su povređeni, na delu tribina gde su smešteni gostujući fanovi bilo je baš napeto, jer su neki momci zapalili zaštitnu mrežu, pa zvaničnici nisu hteli da rizikuju bezbednost aktera, niti ostalih posetilaca, zbog čega su držali fudbalere u svlačionici oko sat vremena u pauzi između dva dela.

Ovo je žalosno za sve nas“, ocenio je bivši sudija Jonas Ekrison, dok ga je podržao kolega u studiju Kanala pet, nekada trener, sada analitičar, Aleksandar Aksen. „Ne možemo ovako više“.

Razlog što su igra nije nastavljena posle uobičajenih 15 minuta pauze je i u saznanju da ni pristalice Malmea nisu baš cvećke. Na upotrebu pirotehnike fanova Elfsborga reagovali su paljenjem raketa, što je aktiviralo požarni alarm, zbog čega se činilo da će ntervenisati vatrogasci. Oni su čak i krenuli ka stadion, ali je alamr u međuvremenu deaktiviran i moglo je da se igra. E, sad, što su i posle toga i jednii drugi koristili baklje više govori o propustima redarskih službi i odsustvu sistema za koji smatramo da je idealan. Nije.

Mada, navijače Malmea baš briga. Slave posle napetog „finala“ u kome su Plavi morali da urade nešto što nisu u prethodna četiri meča sa Elfsborgom. Da pobede. To im je bila jedina šansa, jer su uoči završnog kola imali tri boda manje, a pravilo u Švedskoj je takvo da u slučaju istog broja poena odlučuje gol-razlika. Uoči derbija je bila identičan (+34), što je značilo da je Malme morao da slavi, dok bi Elfsborg ostao prvi pod uslovom da je izbegao poraz.

Posle ne baš zanimljivog prvog poluvremena, u kome je domaćin imao samo jednu šansu, a gost ni toliko, presudio je diskutabilan penal posle dugotrajnog i već opisanog prekida, u 12. minutu nastavka. Tad je Ibrahim Buhari bio u duelu sa Isakom Kiesom Telinom. Prema oceni eksperata kontakt je bio takav da je odluka da li da se pokaže na belu tačku bila iz kategorije „pola-pola“. Sudija je to uradio, a sa 11 metara bio precitan upravo Isak i u trećem mandatu u Malmeu usmerio ekipu ka tituli.

Iako je domaćin priliku da uđe u lagodniju završnicu da je Taha Ali iskoristio zicer desetak minuta pre kraja (sjajno reagovao baš Buhari), Malme je i ovako zadovoljan. Osvojio je 23. titulu, ostavio Elfsborg da čeka, iako je prvi put posle 2012, kad je prethodno bio najbolji u Švedskoj, bio konkurentan. I ne samo to, nego je demonstrirao dopadljiv, takmičarski fudbal, samo što nekad ni to nije dovoljno.

Između ostalog što nema tako raspucanog špica kakav je Isak, autor 16 golova. Ovaj poslednji je titule vredan.




tagovi

ŠvedskaŠvedska 1MalmeMalmeElfsborgAlsvenskan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara