Jakub Červinski (©Shutterstock)
Jakub Červinski (©Shutterstock)

Nisu ekstra, nisu ni klasa, ali su ludi za fudbalom

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.05.20. | 08:51

Nastavlja se 94. šampionat Poljske ili 86. izdanje popularne Ekstraklase

Talenat nije sporan. Ima ga. Možda ne na pretek, ali se se kroz svaku generaciju poljskog fudbala protne neki ozbiljan fudbalski velikan. Poljaci takve znaju da podignu u nebesa, jer fudbal gledaju sa ogromnom strašću. Nekada preteraju u njoj, pa pređu granicu dozvoljenog, ali odavno nisu bili ovako nestrpljivi kada je u fudbal u pitanju. U Poljskoj se toliko raduju nastavku sezone u Ekstraklasi da su unapred spremni da oproste igračima sve greške koje se očekuju nakon beskrajne pauze. Pred nama je nastavak 94. tamošnjeg šampionata ili 84. izdanja od kada nosi naziv Ekstraklasa. Na rasporedu je 11 kola ili 88 utakmica za donošenje konačne odluke. Iako u našoj zemlji baš i nemamo percepciju popularnosti ovog šampionata, dovoljno je reći da su TV prava za preostali deo prvenstva prodata u preko 16 stranih zemalja.

LEGIJA MOŽE MIRNO DA SPAVA TEK AKO PREGRMI POZNANJ I KRAKOV

Izabrane vesti

Lopta se zakotrljala još u utorak i sredu, kada su odigrana dva preostala četvrtfinalna meča tamošnjeg kupa, a prolazak u polufinale očekivano obezbedili Legija i Leh, koji će snage odmeriti u subotu u Poznanju. Ekipa Aleksandra Vukovića nije izgledala baš sjajno, ali je izašla na kraj sa drugolišem Legnicom, što joj je došlo kao dobro zagrevanje za paklen nastavak, pošto je nakon Leha očekuje uvek neprijatno gostovanje Visli u Krakovu. Bodovna razlika od osam mečeva u ovom trenutku deluje prilično ozbiljna, ali bi već nakon Krakova mogla da bude značajno istopljena. Legija ne sme da se opusti, jer bi na taj način dala veštačko disanje najbližim protivnicima. U Varšavi se nadaju da to neće biti slučaj, mada u ostalim delovima Poljske veruju da bi mogla da se zakuva bitka za šampionsku titulu.

"Imamo neku udobnost, ali moramo da budemo budni, jer prestaje važnost onoga što je učinjeno. Krećemo iznova", opominje Vukovović uoči nastavka sezone.

Mladi tepmeramentni stručnjak trudi se da drži kompletnu ekipu budnom, kako joj ne bi pala koncentracija, jer rivali čekaju grešku. Legija je protiv Legnice pokušala da igra svoju igru, protiskala je protivnika i kontrolisala meč, ali joj problem predstavljaju povrede dvojice golmana, mada se očekuje da će Radoslav Majecki uskoro biti među stativama. Hose Kante i Pavel Všolek meč propuštaju zbog kartona.

Marko Vešović (©Shutterstock)Marko Vešović (©Shutterstock)

U GDINJI SE ZA DVA MESECA SVE IZVRNULO NAOPAČKE

Kada je u pitanju donji deo tabele u najtežoj situaciji su definitivno Arka i Lođ, ali ne samo zbog čistog stanja na tabeli. U Gdinji su dva meseca bila dovoljna da se sve izvrne naopačke. Promenili su se vlasnici i predsednik, a došao je i novi trener. Ireneuš Mamrot je dobio potpunu slobodu u radu i garancije da će ostati na kormilu tima čak i u slučaju ispadanja u niži rang takmičenja, što će mu omogućiti da radi u kakvom-takvom miru. Arka je na čak šest bodova od sigurnog opstanka u elitnom rangu, ali šta tek treba da kaže poslednjeplasirani Lođ. Vojčeh Stavovi se posle pet godina vratio trenerskom poslu i pokušaće da napravi pravo čudo. Lođ je na 11 bodova udaljenosti od mesta koje garantuje opstanak u elitnom rangu, tako da Stavovi pred sobom ima eskluzivnu mogućnost da postane heroj šampionata. Već viđeno ispadanje mu niko neće previše zameriti. Ni u klubu, niti u javnosti.

ŠAMPION SE NADA REPRIZI PROŠLOG PROLEĆA

Prošlogodišnji šampion Pjast je lutao sa formom tokom ove sezone, ali je pred samu pauzu skočio na drugo mesto zahvaljujući velikoj pobedi u Varšavi. Legija ima osam bodova više, ali će u slučaju nekakvog bodovnog poravnjanja biti iza ekipe iz Glivica, koja je slavila u oba dosadašnja međusobna meča. Tom pobedom je sastav Valdemara Fornalika pokazao snagu i potvrdio mogućnost da se opet bori za najviši plasman. Da li će moći da se potpuno uključi u borbu za šampionsku titulu biće ubrzo jasno.

"Drugo mesto je za nas simbolično u ovoj fazi prvenstva. Mi smo jak tim u kojem nema nezamenjivih igrača. Razmišljamo o prošlogodišpnjem proleću i verujemo da smo sposobni da ga ponovimo. Jer, ako smo bili u mogućnosti da to uradimo jednom, ne vidimo zbog čega ne bismo mogli da ponovimo", pun samopouzdanja je defanzivac Pjasta Jakub Červinski.

Plajst je na proleće 2019. godine bio nepobediv. Igrao je spektakularno, slavio u Gdanjsku i Varšavi, pa je titula otišla u Šleziju. Pjast je prošle sezone iskoristio slabosti Legije, koja sada ipak deluje znatno jače nege u finišu prošle sezone, pa je pred ekipom iz Glivica izuzetno težak posao. Ipak, moglo bi ozbiljno da se zakuva u slučaju samo jednog kiksa Legije.

JEDAN UBITAČNI DANAC I ŠPANCI KAO DOMINANTAN FAKTOR

Nastavak sezone je mogao da bude izuzetno interesantan i kada je u pitanju borba za najboljeg strelca prvenstva da napadač Legije Jaroslav Nezgoda nije otišao u Portland Timberse. Odlični Danac Kristijan Gitkjer iz Leha ga je prestigao neposredno pre pauze i sa 15 golova je u ovom trenutku daleko najozbiljniji kandidat za laskavo priznanje. Osnovni problem Gitkjeru je to što mu ističe ugovor i glavom je praktično već izvan Poznanja, mada konkurencija ne obećava nekavu dramu. Zanimljivo, četiri od pet narednih mesta na listi strelaca drže Španci. Ipak, Horhe Feliks, Hesus Imas i Slovenac Damjan Bohar nisu tipični lovci na golove, ali zato jeste vremešni Igor Angulo. Ipak, najbolji strelac prethonih sezona ima dosta komplikacija sa Gornjikom oko potpisivanja novog ugovora, koji najverovatnije neće dobiti, što će svakako uticati i na njegovu efikasnost. Do sada je postigao 11 golova, što je značajno manje od prethodne dve sezone, kada je dao po 23 i 24.

Španski fudbaleri su više nego dominantan faktor u Poljskoj i druga su najbrojnija nacija u Ekstraklasi kada su u pitanju igrači, posle Slovaka. Ima ih ukupno 18, a neki su tu već godinama unazad, što dovoljno govori o stabilnosti ovog takmičenja. U Pjastu se odbrani titule nadaju Horhe Feliks i Herard Badija, dok će u tome pokušati da ih spreče Hose Kante i Injaki Astiz iz Legije. U Lehu je Dani Ramirez, a u Gornjiku Hesus Himenez i Igor Angulo. Karlos Moros Garsija, Samuel Koral i Hose Ruiz Pirulo nastupaju za Lođ, a Huan Kamara i Hesus Imaz za Jagjeloniju. Viktor Martinez Čuka brani boje Visle, a u Šljonsku su Erik Ekspozito i Israel Puerto. Santi Samanes nastupa za Arku.

Jakub Blaščikovski (©Shutterstock)Jakub Blaščikovski (©Shutterstock)

KAPITEN BLAŠČIKOVSKI, PREDSEDNIK BLAŠČIKOVSKI

Legendarni poljski as Jakub Blaščikovski otpočeo je proces vraćanja čuvene Visle na staze stare slave. Popularni Kuba postao je prvi igrač, ujedno i kapiten, u istoriji Ekstraklase koji je postao suvlasnik jednog kluba. Preuzimanje klupskih deonica završeno je sredinom aprila, a pored njega kapital su uložili i Tomaš Jazdinbski i Jaroslav Krolevski. Jakubov brat David Baščikoviski postao je novi predsednik kluba. Kuba je navijače ovog legendarnog kluba već kupio u januaru prošle godine, kada je došao da igra za platu od svega 100 evra, a potom je dao svojih 300.000 evra za klupska dugovanja.

Današnji program u toliko čekanom 27. kolu otvaraju Šljonsk i Rakov (18.00), a potom se sastaju Pogon i Zaglebje (20.30), ali će biti mnogo zanimljivije sutra kada se budu sastajali Lođ i Gornjik, Pljast i Visla, odnosno Leh i Legija u velikom derbiju. Ovo kolo će biti odigrano bez publike, a o njihovom povratku, makar u minimalnoj meri, uveliko se polemiše na najvišim instancama.

EKSTRAKLASA - 27. KOLO

Petak

18.00: (2,25) Šljonsk (3,25) Rakov (3,30)

20.30: (2.25) Pogon Šćećin (3,20) Zaglebje (3,35)

Subota

15.00: (2,80) LKS Lođ (3,25) Gornjik Zabže (2,55)

17.30: (1,95) Pjast Glivice (3,40) Visla Krakov (4,10)

20.00: (2,75) Leh (3,20) Legija (2,65)

Nedelja

12.30: (2,25) Visla Plock (3,15) Korona Kjelce (3,45)

15.00: (2,00) Krakovija (3,45) Jagjelonija (3,80)

17.30: (1,75) Lehija Gdanjsk (3,50) Arka Gdinja (5,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EkstraklasaLegijaVisla KrakovKrakovijaPjast GljiviceLehKoronaJagjelonija BjalistokLođZaglebjeSlask VroclavGornjik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara