Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Noć odluke u Kolumbiji: Tolima se nada čudu, Atletiko Nasional pred 17. titulom

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.06.22. | 23:03

U revanšu finala Aperture Los Pihaosi će noćas (02.00) na stadionu Manuel Muriljo Toro u Ibageu da ugoste Verdolagase, koji imaju prednost iz prvog meča 3:1

Atletiko Nasional je u prvu utakmicu finala stigao sa veoma pozitivnim učinkom i dugim nizom neporaženosti. Tim nije izgubio nijednu utakmicu u polufinalnoj Grupi A, koju je delio sa Miljonariosom, Juniorom i Bukaramangom, a završio je na prvoj poziciji sa 12 osvojenih bodova iz tri pobede i tri remija, uz 10 postignutih i pet primljenih golova. U prvoj fazi Nasional je završio na trećem mestu, sa 10 pobeda u 20 utakmica. Imao je i dobar defanzivni učinak, primio 15 golova i bio je treća najbolja odbrana u ligaškom delu takmičenja.

Prva utakmica finala bila je sukob između dva ekipe koje su mogle da pruže meč sa mnogo više znoja i fizičkog napora nego tehničkog kvaliteta. Prvo poluvreme je bilo apsolutno izjednačeno, a Tolima je povela u 23. minutu golom Andersona Plata, ali pre odlaska na odmor, Verdolagasi su došli do izjednačenja pogotkom Banguera. U nastavku gosti su tražili reaktivniju igru, sa manjim posedom lopte i kontrama. Ipak, u 71. minutu Kandelo je pogodio za Nasional, a u nadoknadi vremena Andrade je dodao i treći gol, što je timu iz Medeljina donelo ogromnu prednost pred revanš u Ibageu.

Izabrane vesti

Sada će uloge biti suprotne u odnosu na one iz prve utakmice. Tolima će morati da napusti prvobitnu strategiju i tražiće kontrolu nad igrom i posedom lopte, dok će se Nasional usredsrediti na očuvanje stečene prednosti. Biće to mnogo teže sprovesti nego reći. To je zato što će Tolima, koja je obično defanzivniji tim, morati da krene u napad i verovatno će ostaviti prostor Nasionalu za kontre. Domaći faktor Tolimi može dati prednost, ali biće veoma interesantno videti kako će se tim ponašati sa visoko postavljenom odbranom.

Tolima je ligaški deo takmičenja završila kao drugoplasirana sa 40 osvojenih bodova, ostvarivši 12 pobeda u 20 utakmica. Los Pihaosi su se najviše istakli po defanzivnom zamahu, u kojem su primili 14 Grupi B, gde je završio kao prvoplasirani ispred Independijentea iz Medeljina, Ekidada i Envigada. Tu je još jednom pokazao svoje defanzivne kvalitete, gde je primio samo dva gola u šest utakmica.

02.00: (2,05) Deportes Tolima (3,15) Atletiko Nasional (4,00)

Verdolagasi, koje predvodi Ernan Dario Erera, pokušaće da održe razliku stečenu u prvom okršaju na Atanasio Žirardotu u Medeljinu, i za ovo će strateg imati sve svoje proverene adute, jer je njegov tim stigao do finalnog meča bez povređenih ili suspendovanih igrača. Za noćašnji okršaj očekuje se da će se kao starter, između ostalih, pojaviti mladi golman Kevin Mier, jedna od ključnih figura prve utakmice, bek Žerson Kandelo, čiji je drugi gol za Nasional u prvoj utakmici finala postignut sa preko 60 metara udaljenosti, ušao u uži izbor za Puškašovu nagradu, tu je i vezista Sebastijan Gomez, kao i veteransko krilo Dorlan Pabon, dok će napad biti rezervisan za Džefersona Dukea.

Tim iz zelenog dela Medeljina će tako pokušati da prekine petogodišnju sušu bez osvajanja kolumbijske lige, pošto je poslednji put to uradio u format Apertura 2017. godine, kada ga je predvodio legendarni Reinaldo Rueda i u finalu pobedio Deportivo Kali. Od tada, ekipa je igrala samo jedno finale, takođe u Aperturi 2018. godine u kojem je izgubila upravo od Deportes Tolime. Izgleda da joj se noćas smeši slatka osveta za otetu titulu.

Slavlje igrača Atletiko Nasionala (©AFP)Slavlje igrača Atletiko Nasionala (©AFP)

Međutim, tim iz Ibagea koji trenira Ernan Tores, svestan je da, uprkos padu u Medeljinu, ništa nije izgubljeno.

"Ovo nije gotovo. Razlika je dva gola, ostalo je još 90 minuta", rekao je Tores i dodao da njegova ekipa pokazala da se ne predaje.

Za ovaj meč, strateg će imati bazu tima koji je omogućio Deportes Tolimi da bude najbolji tim godine u zemlji i jedini predstavnik Kolumbije u osmini finala Kopa Libertadores. U sastav za konačni okršaj će biti uključeni, između ostalih, ekvadorski golman Aleksandar Domingez, centralni defanzivc Hulijan Kinjones, vezista Brajan Rovira i napadač Majkl Ranhel. Očekuje se da će se ponovo pojaviti i krilni napadač Džejson Steven Lukumi, bivši igrač Elčea koji je propustio prvu utakmicu finala iz ličnih razloga i koji će, ako bude dostupan, verovatno biti ključni igrač tima iz Ibagea u potrazi za četvrtom titulom.

Tim koji predvodi Ernan Tores igra svoje treće uzastopno finale lige. U prvom je pobedio Miljonarios, dok je u drugom odigranom u decembru prošle godine izgubio od Deportivo Kalija. Nema sumnje da će pred svojim navijačima i prepunih tribina stadiona Manuel Muriljo Toro koji je spreman da primi oko 38.000 duša, Deportes Tolima pokušati sve da se vrati posle poraza od 3:1 i potvrdi da je najbolji tim u Kolumbiji.

Tolima je već bila u identičnoj situaciji i zna kako da nadoknadi minus iz prvog finalnog meča. Upravo protiv Nasionala pre četiri godine, uz otežavajuću okolnost jer je tada bila gost u Medeljinu, uspela je da nadomesti minimalan poraz iz prve utakmice i izjednači seriju, koju je na kraju dobila posle uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca. Posmatrajući poslednje okršaje između ova dva tima od tog finala 2018. godine, odigrano je 12 utakmica, od kojih su tri pripale Nasionalu, uključujući nedavni okršaj na Atanasiju, dok je osam pobeda ostvarila Tolima, uz jedan nerešen ishod.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - FINALE, REVANŠ

Ponedeljak

02.00: (2,05) Deportes Tolima (3,15) Atletiko Nasional (4,00) /prvi meč 1:3/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportes TolimaAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara