(Reuters)
(Reuters)

Nova geografija Kalča: Jug detronizovao sever, De Laurentis i Lotito najavljuju dugu vladavinu

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.04.23. | 09:40

De Laurentisa i Lotita posebno boli to što su, po njihovom mišljenju, Juventus, Milan i Inter osvojili poslednje titule šampiona na dug, odnosno zadužujući se preko svojih mogućnosti, dok su njih dvojica držali svoje klubove sa glavom visoko iznad dugova.

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Da bismo pronašli kompletnu veliku trojku itaijanskog fudbala (Juventus, Milan i Inter), ispod trećeg mesta u Seriji A, moramo da se vratimo u ratne godine, u sezonu 1941/1942, kada je Roma osvojila skudeto. Štaviše u toj sezoni "severni trio" je završio prvenstvo ispod petog mesta ( Juve šesti, Milan deseti i Inter dvanaesti).

Izabrane vesti

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentis sve češće, kako se bliži matematičko osvojanje skudeta, pokazuje jed zbog, navodno, oduzetih ili podrivenih prilika da se njegov tim okiti šampionskom titulom ranije. De Laurentisa posebno iritira što Juventus, Milan i Inter grcaju u dugovima dok njegov Napoli puca od finansijskog zdravlja, baš kao i Lacio Klaudija Lotita ( dug Lotita od dvadesetak miliona evra predstavlja mrvice za minuse koje proizvodi velika trojka). Čak i Roma američkih vlasnika, oca i sina Fridkina, popriličo uspešno sprovodi politiku smanjivanja troškova i smanjivanja konsolidovanog duga Đalorosih.

Dakle, s jedne strane je velika novina pozicija na tabeli Milana i Intera i Juventusa (istini za volju Bjankoneri bi bili na drugom mestu po osvojenim bodovima, ali sa penelizacijom su u zoni Lige konferencija) a s druge činjenica da su na prva tri mesta timovi koji u kolektivnoj svesti Italijana predstavljaju jug i pored toga što je Rim, pa samim tim Roma i Lacio, geografski centralni deo Italije.

Dominacija juga nad severom se ne verifikuje samo u Seriji A već i u nižim ligama. Frozinone je malo usporio u poslednje vreme, ali i dalje ima solidnu prednost u Seriji B, Bari je u naletu i lovi Đenovu na drugom mestu koje vodi direktno u Seriju A. Njima treba dodati Katanzaro i Kataniju. Kalabrezi su superiorno obezbedili promociju u Seriju B a Sicilijanci su se vratili u "profesionalne" vode obezbeđivanjem ulaznice za Seriju C.

U senci Napolija koji je zasenio sve ostale u Seriji A u ovoj sezoni, iz nedelje u nedelju, uz malo oscilacija, su krčili i krče i dalje put ka Ligi šampiona Lacio i Roma. Nebeskoplavi su boljoj poziciji i praktično bi trebalo da se dogodi čudo da se ne vrate u Ligu šampiona u sledećoj sezoni.

Moglo bi se reći da je ovaj šampionat obojen nijansama plavetne boje budući da je Napolijevo plavo manje bledo od Lacijevog. U svakom slučaju najbolji fudbal su prikazali igrači Lučana Spaletija i Mauricija Sarija. Nije slučajno da prvi imaju najefikasniji napad a drugi najneprobojniju odbranu.

Mauricio Sari (levo) i Lučano Spaleti (desno) (Reuters)Mauricio Sari (levo) i Lučano Spaleti (desno) (Reuters)

Međutim, više od igre, dvojica predsednika De Laurentis i Lotito, mašu iz sve snage barjakom poštovanja finansijskog fer-pleja, kao i poslovanja koje je apsolutno u granicama održivog i bez kreiranja velikih dugova.

De Laurentisa i Lotita posebno boli to što su, po njihovom mišljenju, Juventus, Milan i Inter osvojili poslednje titule šampiona na dug, odnosno zadužujući se preko svojih mogućnosti, dok su Aurelio i Klaudio držali svoje klubove sa glavom visoko iznad dugova. De Laurentis i Lotito su uvereni da bi Napoli i Lacio osvojili već titule prvaka Italije da se poštuju pravila, to jest da nije dozvoljeno Juventusu, Interu i Milanu da žive poslednje godine daleko iznad svojih realnih finansijskih mogućnosti.

Inače, promene italijanske fudbalske geografije u korist, uslovno rečeno, južnjačkih klubova je plod nekoliko faktora koji su koincidirali. Najvažniji je radikalni zaokret dvojice predsednika koji su, kao nikada ranije, stavili pečat na prethodni prelazni rok koji su u dobroj meri delovali revolucionarno. De Laurentisu i Lotitu je pošlo za rukom ono što je najteže u fudbalu: smanjili su troškove, poboljšali kvalitet tima i ostvarili rezultata kojem se niko nije nadao, u pozitivnom smislu, naravno.

Druga važna okolnost, koja važi i za Romu, dovedeni su treneri sa zvučnim imenima, iskustvom i harizmom. Nije slučajno da su Spaleti, Sari i Žoze Murinjo drugu sezonu na klupi Napolija, Lacija odnosno Rome. De Laurentis, Lotito ali i Fridkin su imali strpljenja, razumevanja i širine da istrpe ekstravagantnosti, zahteve, ponekad iritantne nastupe u javnosti svojih trenera. Rezultati na terenu su nagradili takav pristup i danas imao Napoli, Lacio i Romu na prva tri mesta na tabeli.

Ne treba potceniti da pored inovativnosti i pogođenih pojačanja u prelaznom roku - nešto manje Roma (mada dovođenje Nemanje Matića je jedno od najboljih u celoj Seriji A kada je u pitanju odnos između kvaliteta i doprinosa na jednoj strani i cena angažmana) - sa dugovima u kojima grcaju Juventus, Milan i Inter. Istovremeno, Džon Elkan ne želi da sipan nove svote novca u rezervoare Stare dame koji su progutali preko 700 miliona evra u poslednji šest-sedam godina. Novi vlasnik Milana Džeri Kardinale nije preuzeo klub da bi investirao već da bi doneo profit lancu investitora koje predstavlja i za koje je fudbal samo prilika da se zaradi ili da se luči adrenalin kroz hazarderske investicije. Kineska familija Žang je u dugovima do guše i sve je više kreditora koji ih tuže sudovima nadajući se da će povratiti deo novca koji im duguju ili ih potražuju.

Zbog navedenih razloga, rimski klubovi i Napoli više nisu u inferiornom položaju prema velikim klubovima sa severa i mogu da im pariraju na svim nivoima: od terena do finansijskog kapaciteta. Spaleti, Sari, Murinjo su bolji i uspešniji treneri od Alegrija, Inzagija i Piolija. Loša strana priče je da je do nivelisanja u Seriji A došlo "naniže" a ne "naviše", odnosno nisu južnjački klubovi povećali svoje kapacitete već su severni doživeli pad i tako se uravnotežili sa trojkom iz Rima i Napulja.

U Italiji ima onih koji veruju da iskustvo iz ove godine nije efimerno i da neće trajati jedno leto već da se radi o novoj tendenciji koja će se učvrstiti kroz godine. Juventus, Milan i Inter su na prodaji. Familija Anjeli nije nikada bila bliža ideji da se odrekne svog "čeda" koje je uljuljkivala tačno sto godina, Kardinale čeka samo dobru priliku da proda Milan dok Žangovi već čuju sat koji kuca "tik-tak" odbrojavajući poslednjih 400 dana do momenta kada će morati da vrate 275 miliona evra plus 12 odsto kamate američkom fondu Oaktree.

U prevodu, u sledećem prelaznom roku Napoli, Lacio i Roma bi sa novcem od Lige šampiona mogli da imaju bitnu prednost na fudbalskoj pijaci u odnosu na barem dva od tri velika kluba sa severa. Takođe, Napoli i Lacio, u manjoj meri Roma, imaju već sasvim solidne kosture timova koji bi sa par ciljanih pojačanja mogla da postanu još uverljivija. Paralelno i Azuri i Nebeskoplavi imaju fudbaler s kojima mogu da zarade veliki novac i tako dobiju dodatna sredstva za finansiranje još upečatljivije kampanje pojačanja za sledeću sezonu. U slučaju Napolija, "zlatna koka" je Viktor Osimen dok je u Formelu to Sergej Milinović-Savić.

Jedno je sigurno, vremena su se promenila. Napoli i Lacio pucaju od zdravlja, bilo da govorimo o terenu, rezultatima ili poslovnim knjigama, Roma malo manje, ali su sva tri kluba u naletu nošeni silno motivisanim ambijentima i planovima za svetlu budućnost, krcatu još većim ambicijama. Juve, Milan i Inter se bore da da prežive, odnosno ekonomskim rečnikom izraženo, da izbegnu recesiju i redimenzioniranje uprkos uspešnom evropskom proleću koje sve više ima prizvuk "Labudove pesme". Sva tri kluba su najavila kresanje plata, smanjivanje troškova, vođenje restriktivne politike a u sledećem prelaznom roku pojačanja će se loviti među igračima kojima su istekli ugovori ili će se tražiti pozajmice. Nije slučajno da i u Milanu i u Torinu se nadaju u nekog novog vlasnika iz "Hiljadu i jedne noći" kako bi izbegli dugu noć koja se obavija oko njih.

SERIJA A - 30. KOLO

Petak

Kremoneze - Empoli 1:0 (1:0)

/Desers 4/

Specija - Lacio 0:3 (0:1)

/Imobile 36, Anderson 52, Antonio 89/

Subota

15.00: (3,10) Bolonja (3,25) Milan (2,55)

18.00: (1,55) Napoli (3,90) Verona (6,75)

20.45: (1,48) Inter (4,40) Monca (8,00)

Nedelja

12.30: (2,00) Leče (3,45) Sampdorija (4,30)

15.00: (1,80) Torino (3,60) Salernitana (5,10)

18.00: (3,80) Sasuolo (3,50) Juventus (2,10)

20.45: (1,88) Roma (3,45) Udineze (4,30)

Ponedeljak

20.45: (2,45) Fjorentina (3,35) Atalanta (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

JuventusMilanInterLacioRomaNapoliSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara