Veljko Paunović (©YouTube/Chivas)
Veljko Paunović (©YouTube/Chivas)

Nova godina, nove nade: Deset kandidata za meksički tron i među njima Veljko Paunović

Vreme čitanja: 10min | pet. 06.01.23. | 22:30

Noćas startuje Klausura 2023.

Nova godina, nove nade. Kao i svaki početak meksičke fudbalske sezone, timovi obnavljaju svoje spiskove sa namerom da im daju bolje lice i tako se približe ciljevima postavljenim pre početka turnira, a to je podizanje trofeja namenjenog prvaku zemlje Sombrerosa. Iako neki timovi imaju tendenciju da stalno koriste isti krug trenera, drugi se upuštaju i klade na nova imena. Tako će u ovogodišnjoj Klausuri Čivas, Atlas i Puebla u pohod na krunu da krenu sa novim kormilarima, među kojima se nalazi i srpski stručnjak Veljko Paunović.

Klausura 2023 biće 109. izdanje meksičkog prvenstva, a 54. kratki turnir od promene formata takmičenja, kojim se zatvara sezona koja je počela sredinom prošle godine kroz Aperturu 2022, koja se igrala od 1. jula do 30. oktobra. Pačuka je bila najbolja i osvojila je sedmu titulu u istoriji pobedivši Toluku u finalu posle impresivnog nastupa i sa ubedljivih 8:2 u odlučujućem dvomeču.

Izabrane vesti

Kao i prethodni, i ovaj turnir MX Lige sastoji se iz dva dela: kvalifikacione faze sa 17. integrisanih kola i završna faze, koja se sastoji od utakmica za reklasifikacija, četvrtfinala, polufinala i finala. U kvalifikacionoj fazi uspostavljen je klasični bodovni sistem gde 18 klubova učesnika igraju svako sa svakim tokom 17. rundi.

Ako na kraju ligaškog dela turnira, dva ili više klubova budu izjednačeni po bodovima, njihova pozicija na opštoj tabeli biće određena prema sledećim kriterijumima: gol razlika, veći broj postignutih golova, veći broj pogodaka postignutih kao gost, međusobni skor, broj kartona (fer plej), a ako posle svih navedenih stavki nije moguće odrediti tim koji će se kvalifikovati u narednu rundu takmičenja, pribegnuće se nasumičnom izvlačenju, odnosno lutriji. Prvih 12 klubova na tabeli ligaškog dela automatski učestvuje u narednoj fazi borbe za titulu šampiona.

Pre četvrtfinalnih rundi, igra se reklasifikacija u kojoj će učestvovati klubovi koji se nalaze između 5. i 12. mesta. Kvalifikacije se igraju u jednoj utakmici, na stadionu bolje pozicioniranog tima, a četiri pobednička sastava biće premeštena na mesta od 5. do 8. u zavisnosti od njihove pređašnje pozicije na tabeli, kako bi se popunio četvrtfinalni žreb. Timovi koji se nalaze između 1. i 4. mesta ligaške tabele redovnog turnira direktno će se kvalifikovati u istu fazu.

02.00: (2,25) Nekaksa (3,20) Atletiko San Luis (3,35)

Pobednički klubovi u četvrtfinalnim i polufinalnim utakmicama biće oni koji postignu najveći broj golova u obe utakmice. Dakle, ne važi pravilo gola u gostima. Ukoliko je broj postignutih pogodaka izjednačen, klub sa najboljom pozicijom na tabeli generalnog plasmana ide u narednu rundu. Kada je reć o finalu, ukoliko bude nerešeno posle 90 minuta, igraće se produžeci, a ako bude potrebno biće i jedanaesteraca.

Od sezone 2020/2021 promocija i ispadanje između Lige MX i Lige de Ekpansion MX su suspendovani. Međutim, tabela količnika se ipak koristi, ali za utvrđivanje plaćanja nekog vida kazni koje se koriste za razvoj klubova. U skladu sa članom 24. pravilnika o takmičenju, cifra od oko 7.800.000 evra biće raspoređena na poslednja tri najlošije pozicionirana sastava na tabeli, i to na sledeći način: 4.000.000 za onog ko završi na poslednjem mestu, 2.400.000 za pretposlednji tim, a 1.400.000 platiće tim koji se bude našao na 16. mestu na tabeli. Takođe, klub koji bude završio na dnu tabele započinje sledeću sezonu sa količnikom nula.

Evo i 10 timova koji imaju najviše pokrića da pretenduju na najviši plasman...

PAČUKA

Los Tuzosi u novu kalendarsku godinu ulaze kao šampioni proteklog završenog formata Apertura 2022, u kojem nisu baš briljirali tokom ligaškog dela, završivši kao četvrti tim na tabeli. Međutim, eliminacionu fazu sastav urugvajskog stručnjaka Giljerma Almade odradio je na vrhunskom nivou, pobedivši u pet od šest odigranih utakmica, izgubivši samo prvi četvrtfinalni duel minimalnim rezultatom na gostovanju Tigresu. Nema sumnje da je Pačuka kao sedmostruki šampion Meksika i u ovom delu sezone jedan od izrazitih favorita. Ipak, pored povratka mladog defanzivca Danijela Asevesa (21) sa pozajmice iz Ovijeda i Argentinca Maura Kiroge iz Emeleka, klub iz Idalga za sada nije doveo neka zvučnija pojačanja, dok ih je sa druge strane napustio vezista Viktor Guzman, inače igrač koji je ponikao u mlađim kategorijama, pojačavši redove Čivasa iz Gvadalahare. Sa druge strane ne treba zaboraviti da u redovima Tuzosa i dalje boravi najbolji napadač iz prethodnog formata, Argentinac Nikolas Alehandro Ibanjez, koji je na 22 meča uspeo da postigne 16 golova.

TOLUKA

I Crveni đavoli imaju ozbiljne pretenzije u novoj sezoni posle prošlogodišnjeg dolaska do samog finala u kom su poraženi od Pačuke. Ipak, sastav koji predvodi domaći stručnjak Markos Ambriz nije se proslavio u pripremnom periodu kroz turnir Kupa za Meksiko, gde je posle jedne ostvarene pobede, dva remija i pretrpljenog poraza, ostao bez prolaska u finale, koje je iz Grupe A izborio Kruz Azul. Toluka je do finala Aperture stigla kroz dodatne rekvalifikacije, pošto je ligaški deo formata završila kao 6. na tabeli, a pojačanje u vidu Žeana Menesesa koje je početkom jula stiglo iz Leona za 5.700.000 evra, višestruko se isplatilo. Napadač je bio najbolji strelac ekipe sa osam postignutih golova u 22 nastupa. Još jedno ozbiljno pojačanje u redovima Đavola od prvog dana nove godine, jeste urugvajski krilni napadač Maksimilijano Aruho koji je za obeštećenje od 5.600.000 evra prešao iz Pueble, a tu je i napadač Mihael Estrada koji je stigao iz redova Kruz Azula. Klub sa Nemesio Dijaza u poslednjim danima napustili su ekvadorac Đordan Sijera koji će nastasviti karijeru u Huarezu i Raul Lopez koji je prešao u Santos Lagunu.

MONTEREJ

Rajadosi iz Montereja žele da započnu novi turnir sa pobedom, pošto su završili na drugom mestu na tabeli na Aperturi 2022, gde su na kraju poraženi u polufinalu od Pačuke. Sada ekipa Viktora Manuela Vučetića otvara Klausuru 2023 na Hihante de Aseru protiv Čivasa, za koji će kao trener debitovati naš Veljko Paunović, a koji su već u predsezoni pokazali da će biti težak protivnik. Poslednja titula u grad podno Sero de la Silje stigla je još 2019. godine kroz format Aperture. U međuvremenu, 2021. Rijadosi su postali i kontinentalni prvaci, peti put u istoriji, osvojivši KONKAKAF Ligu šampiona posle pobede u finalu nad Klub Amerikom. Monterej je pretrpeo veliki udarac na sastav tima, posle nedavnog odlaska desnog beka Sezara Montesa u redove Espanjola, uz obeštećenje od 8.000.000 evra. Kao jedno od pojačanja Rijadosa za ovu sezonu ističe se krilni napadač Đordi Kortizo koji je za sumu od 5.230.000 evra prešao iz Pueble.

KLUB AMERIKA

Kao i u mnogim sezonama do sada, među glavnim kandidatima za šampionski pehar i ovoga puta našao se najtrofejniji meksički klub, Klub Amerika. Iako su završili na čelnoj poziciji, Astečki orlovi u prethodnom formatu zaustavljeni su u polufinalu od strane Toluke. Ipak, možda najbolniji udarac, kako na klub, tako i na njegove navijače, bio je odlazak klupske legende Giljerma Očoe. Nadaleko poznati čuvar mreže Meksičke reprezentacije ponovo će se obresti u Evropi, ovoga puta u redovima italijanske Salernitane. Nedugo zatim, Luis Malagon golman Nekakse uz nadoknadu od 1.880.000 evra, pridružio se Orlovima, gde će se nadmetati za mesto prvog čuvara mreže sa Oskarom Himenesom. Od zvučnijih pojačanja u ovom prelaznom roku, Amerika je uspela da nagažuje Huana Otera, nekadašnjeg napadača Hihona, za čiji transfer nisu obelodanjeni podaci.

TIGRES

Družina Tigrova na čelu sa vremešnim, ali i dalje fantastičnim Andre Pjer Žinjakom ponovo je jedna od glavnih kada je reč o konkurenatima za pehar šampiona u ovogodišnjoj Klausuri. Tigrovi su u minulom formatu zaustavljeni u četvrtfinalu od Pačuke, iako su imali minimalnu prednost iz prvog meča na svom Nuevo Leonu, a čuveni francuski napadač uspeo je da na prethodnih 20 utakmica, 11 puta zatrese mrežu protivnika. Tigres je bio učesnik predsezonskog pripremnog Kupa, ali se nije proslavio rezultatima, završivši kao drugi u grupi sa tek pet osvojenih bodova uz jednu pobedu, dva remija i poraz. Ipak, vlasnik divljih mačaka, Maursio Kulebro, dobrano se isprsio za ovaj prelazni rok, te je među redove svojih miljenika doveo urugvajskog vezistu Fernanda Gorijana. Ovaj potez koštao ga je 12.200.000 evra kako bi jedan od najkreativnijih igrača u meksičkom prvenstvu napustio Santos Lagunu.

Nedelja, 19.00: (2,15) Pumas (3,35) Huarez (3,50)

PUMAS

Pumas je imao zaista loš učinak u poslednjem takmičarskom format Torneo Apertura 2022, završivši na 16. poziciji, čime su ispod njega bili samo Atlas i Keretaro, čime nisu ostvarili mogućnost učešća u rekvalifikaciji fazi. Prestonički tim pokušava da pronađe pobednički mentalitet i razume ideju Rafe Puente Mlađeg, koji je bio na dobrom putu da Divlje mačke dovede do finala pripremnog Kupa. Na kraju, morali su da se zadovolje drugom pozicijom u grupi, ali uz pobedu nad gradskim rivalom Amerikom. Glavni adut Puma u novom formatu, kao i u proteklom biće Huan Ignasio Denino, koji je bio najbolji strelac tima sa šest postignutih golova na 15 odigranih utakmica. Kao vid pojačanja, u klub sa Olimpika stigli su Ulises Rivas iz Santos Lagune, Hesus Molina iz Gvadalahare i Džonatan Sančes iz Atlante, dok je brazilski dvojac Diogo Oliveira i Mateus Meritao napustio tim iz Meksiko Sitija.

KRUZ AZUL

Plava mašina, iako sa ne tako zapaženim rezultatom iz prethodnog dela sezone, ovoga puta se ozbiljno nameračila na titulu vladara meksičkog fudbala. U prilog tome govori i fantastično iznesen pripremni period tima koji predvodi domaći stručnjak Raul Erasto Gutijerez, a koji je uspeo da osvoji predsezonsko Kup takmičenje, pobedivši u finalu Čivas. Kruz Azul spadaj u grupu velikana ovdašnjeg fudbala, a titula iz Aperture 2021, bila je deveta u istoriji kluba, prva posle najdužeg perioda čekanja još od 1997. godine. Sementerosi su prva pojačanja u novoj godini angažovala iz Atletiko Tukumana, odakle su stigli napadač Agusto Loti za 1.500.000 evra i ofanzivni vezista Romario Karera za nadoknadu od 1.300.000, a pored argentinskog dvojca, iz urugvajskog Nasionala stigao je još jedan vezni igrač Aleks Kastro. Tim su napustili Mihael Estrada, Manuel Majorha i Peruanac Luis Alfonso Abram koji je prešao u redove Granade.

ČIVAS GVADALAHARA

Kažu da od Jona vant Shipa nisu videli ništa ovako neobično u Čivasu. Srbin Veljko Paunović postao je prvi trener Koza za kojeg se Fernando Jero kao sportski direktor tima iz Gvadalahare opredelio za ovu sezonu. Upravni odbor Čivasa mišljenja je da je za razliku od ostalih trenera poput Vučetiča ili Kadene, Paunović čovek koji utakmice provede na nogama i uvek daje uputstva šta želi tokom 90 minuta. Srpski stručnjak stekao je dosta iskustva sa Čikago Fajerom u MLS-u, a već je dao naznake šta želi sa Čivasom u predsezonskom Skaj kupu gde je osvojio drugo mesto posle poraza u finalu od Kruz Azula - to je titula u Klausuri 2023. gde će i debitovati u zvaničnim utakmicama. Poznato je da u Čivasu neguju trdiciju da u timu mogu da igraju isključivo Meksikanci, stoga svaki prelazni rok za njega ima neki vid ograničenja. Od zvučnijih pojačanja na Arkon je stigao Viktor Guzman, inače igrač koji je ponikao u mlađim kategorijama Pačuke, a pored njega tu su još i Zahid Munjoz iz San Lusa, Hosekarlos Galjand iz Nekakse, Danijel Rios inače povratnik iz MLS-a gde je nastupao za Nešvil i Šarlot, kao i Manuel Majorga iz Kruz Azula. Tim su napustili Hesus Angulo, Hose Rodrigez i Hesus Molina koji je prešao u redove Pumasa.

ATLAS

Benhamin Mora je bio čovek koga je Atlas angažovao iz Malezije kako bi popunio upražnjeno mesto koje je ostavio Dijego Koka pošto nije uspeo da osvoji trostruki šampionat sa Lisicama. Biće to težak teret koji će novi trener morati da ponese. Posle 70-godišnje suše bez titule, Rohinegrosi su navikli svoje navijače da stalno vide svoj tim u Ligilji, a sada i na trofeje osvajanjem Aperture 2021 i Klausure 2022. Devet titula u malezijskoj Superligi osvojio je Benhamina Mora, koji je emigrirao iz Meksika pošto je igrao za različite timove u Ekspanzionoj ligi i dobio poziv od Hosea Riestre. Atlas se nije proslavio nastupima u minulom formatu, završivši na pretposlednjem mestu tabele. Za sada jedino pojačanje koje su Lisice uspele da dovedu jeste Urugvajac Brajan Lozano, koji je ustvari pozajmljeni igrač Nasionala, koji je prethodno nastupao za Santos Lagunu.

Utorak, 04.10: (1,67) Pačuka (3,80) Puebla (5,30)

PUEBLA

Još jedan trener kome neće biti nimalo lako je Lalo Arse, koji je došao u La Franhu pošto je Nikolas Larkamon otišao u Leon i pošto su ga nekoliko sezona tražili drugi klubovi kao što je Amerika zahvaljujući dobroj igri koju je postigao sa Pueblom, jednim od timova sa najmanjim platnim spiskom u meksičkom prvenstvu. Na sreću po Pueblu, Arse je bio prirodni naslednik Larkamona, pošto je bio pomoćnik u eri argentinskog stratega. Ovo će mu biti prva prilika sa prvoligašem, jer već zna šta znači biti šampion sa La Franhom čiji je tim sa igračima uzrasta do 17 godina doveo do titule. Ipak, Puebla pred početak novog formata deluje poprilično očerupano, tim su napustili Israel Rejes koji je otišao u Ameriku, Žordi Kortizo koji je uz obeštećenje od 5.230.000 eura prešao u Monterej, Ivan Moreno je otišao na pozajmicu u Leon, a urugvajski vezista Maksimilijano Aruho je za 5.600.000 pojačao redove Toluke. Sa druge strane, u tim sa Kuautemoka došli su Karlos Baltazar iz Leones Negrosa, Urugvajac Fakundo Valter iz San Luisa, Danijel Alvarez iz Toluke i Amerikanac meksičkog porekla Fernando Arse koji je stigao iz Huareza.

MEKSIKO 1, KLAUSURA - 1. KOLO

Subota

02.00: (2,25) Nekaksa (3,20) Atletiko San Luis (3,35)

23.55: (1,37) Klub Amerika (4,80) Keretaro (8,50)

Nedelja

02.10: (2,25) Atlas (3,30) Toluka (3,25)

04.10: (1,80) Monterej (3,60) Gvadalahara (4,60)

19.00: (2,15) Pumas (3,35) Huarez (3,50)

Ponedeljak

02.00: (2,55) Santos Laguna (3,20) Tigres (2,85)

04.10: (2,50) Tihuana (3,25) Kruz Azul (2,90)

Utorak

04.10: (1,67) Pačuka (3,80) Puebla (5,30)

Odloženo

Mazatlan - Leon

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Meksiko 1PačukaTolukaMonterejKlub AmerikaTigresPumasKruz AzulČivas GvadalaharaAtlasPuebla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara