Trofej Superkupa Evrope (©Reuters)
Trofej Superkupa Evrope (©Reuters)

Nova ideja na temu amerikanizacije evropskog fudbala: Borba za trofej između četiri šampiona

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.09.22. | 22:20

UEFA, po pisanju Gardijana, već razmatra ovaj predlog

Nacionalni superkupovi Italije, Španije i Francuske već se igraju van granica tih zemalja zbog bogatih sponzorskih ugovora i ponuda za TV prenose. I u Srbiji je svojevremeno tinjala ideja da Crvena zvezda i Partizan kao uvertiru sezone odigraju Večiti derbi u Beču, Australiji ili Čikagu, gde su brojni iseljenici sa ovih prostora koji bi jedva dočekali da uživo gledaju duel dva najveća srpska kluba. Nije zaživela, ali očigledno da moderan fudbal prati miris novca i da nas sve više čekaju takvi događaji.

Uostalom, najbolji evropski klubovi uveliko organizuju turneje po dalekim destinacijama plodonosnim za marketinške akcije, poput Azije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izabrane vesti

FIFA odavno nema problem s tim da ruši tradiciju i predlaže da se odigravanje Svetskog prvenstva ubrza na dve godine, ali zbog ionako zgusnutog rasporeda na klupskom planu ta ideja naišla je na negodovanje klubova. Predlog za formiranje Superlige u kojoj bi evropski klubovi igrali po modelu košarkaške NBA izazvao je dosta polemike i podela među najvećima i najbogatijima, ali je i naterao UEFA da počne da razmišlja u smeru "amerikanizacije fudbala".

Nedavno je španski AS objavio da promoteri i bogate kompanije u SAD urgiraju da se finale Lige šampiona preseli "preko bare", dok engleski Gardijan piše da UEFA na istu inicijativu razmatra novu formu Superkupa Evrope, po kojoj bi uz dosadašnje pobednike Lige šampiona i Lige Evrope učestvovali i osvajači Lige konferencije i američke MLS. Dakle, bio bi to Fajnal for između tri evropska i jednog američkog tima. Naravno, igrao bi se u Americi, a domaćin bi bio taj četvrti klub, šampion MLS.

Kada je prvo Evropsko, a potom i Svetsko prvenstvo počelo da se održava u dve ili više zemalja bilo je mnogo nezadovoljnih zbog rušenja tradicije, ali UEFA i FIFA su izgurale svoje. Deluje da bi i ovaj mini-turnir mogao vrlo brzo da postane realnost. Pominje se već od 2024. godine, kao i da iza svega stoji nedavna prodaja TV prava za englesko govorno područje Amerikancima, od koje je UEFA zaradila čak milijardu i po evra.


tagovi

UEFAUEFA SuperkupSuperkup Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara