Fudbaleri Piramidsa (©Reuters)
Fudbaleri Piramidsa (©Reuters)

Novac sa Bliskog istoka ne menja fudbalski poredak samo u Evropi…

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.06.22. | 13:53

Uz pomoć kapitala iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata Piramidsi su postali jedan od najvažnijih klubova u Egiptu, te se sada bore za prvu titulu u istoriji, a važne bodove tražiće večeras od 19 časova protiv nejakog Istern Kompanija

Ah, taj “prljavi arapski novac”… Voleli ga ili ne, čitav svetski fudbal bi danas izgledao znatno drugačije da nije bilo ogromnih ulaganja sa Bliskog istoka. Pre svega zbog Mančester Sitija (i njegovih filijala Melburna i Njujorka), Pari Sen Žermena i Njukasla, ali ne treba zaboraviti ni na ranije manje ili više uspešne slučajeve poput Malage, Šefild Junajteda, Aston Vile… Fudbal je izuzetno plodna platforma za to da se novcem dođe do promocije u svetu, najbolji plodovi se beru u Evropi, ali nije to jedini kontinent na kojem Arapi mogu da ostvare ambicije. Sve više novca se ulaže u azijski fudbal, a od nedavno je otkriveno još jedno potencijalno dobro tržište – Afričko. Konkretno, šampionat Egipta, kao najbolji na Crnog kontinentu.

Decenijama se Al Ahli i Zamalek pitaju za sve u toj zemlji, otprilike kao Crvena zvezda i Partizan u Srbiji. Ako zanemarimo tri skromna istupanja Ismailija (poslednju titulu osvojio 2002), ništa nije ni naslućivalo na to da će neko drugi da kroji vrh prvenstva Egipta, sve dok se jedan Saudijac nije setio da bi mogao svojim novcem da kupi uspeh i promeni poredak. Reč je o Turki Al Šeiku, sadašnjem vlasniku novog španskog prvoligaša Almerije, koji je praktično napravio novu egipatsku fudbalsku silu, Piramidse. Egipat je odabrao verovatno zbog svoje žene Amal Maher, koja je poznata pevačica iz te države.

Izabrane vesti

Al Šeik je prvo želeo da uđe u najtrofejniji afrički klub Al Ahli, međutim sistem u velikanu iz Kaira je takav da ga je klub praktično odbacio, bez obzira na novac koji je nudio. Jednostavno, Egipćani nisu želeli da dopuste Al Šeiku da se pita za sve, kako je on to zamislio, pa se Saudijac našao uvređenim i postavio je sebi cilj da sruši Crvene đavole sa egipatskog trona. Preuzeo je 2018. godine nižerazredni klub Al Asioti Sport, preselio ga u Kairo i promenio mu ime u Piramids.

Tog leta je na prelaznom roku u pojačanja uložio 52.000.000 evra, što je nezapamćeno za afrički fudbal. Doveo je Al Šeik čitav novi tim, samo na Brazilce Kena, Rodriginja i Karlosa Eduarda je potrošio skoro 19.000.000 evra na obeštećenje, ali Egipat ga je ponovo odbacio. Navijači Al Ahlija su poveli ogromne proteste protiv bogatog Arapina, a kako su oni najbrojniji u zemlji, nije trebalo puno vremena da ih isprati i ostatak Egipćana. Al Šeik je shvatio da nije dobrodošao i već pre kraja te sezone je napustio klub. Pre toga je uspeo da izvuče desetak miliona evra kroz transfere pomenutih Brazilaca, koji su se vratili u domovinu.

19.00: (9,00) Istern Kompani (4,70) Piramids (1,32)

Piramidsi su 2019. dobili novog vlasnika, ali ponovo je to bio bogati Arapin. Od Al Šeika je klub otkupio Salem Al Šamsi, bogati biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Al Šemsiju se dopalo ono što je Al Šeik za samo godinu dana izgradio od Piramidsa i rešio je da nastavi da ulaže u taj projekat. Ne onako veliki novac, ali u poslednje tri sezone su Piramide na pojačanja potrošile oko 15.000.000 evra, što je i dalje ozbiljna svota za Crni kontinent. Toliko novca u igrački kadar u čitavoj Africi ulaže samo još Al Ahli, klub koji ima 42 titule u Egiptu i koji je u 10 navrata osvajao Ligu šampiona.

Ulaganja su pomogla Piramidsu da se izdvoji kao treći najbolji egipatski klub već tri godine u nazad, ali Piramide još nisu napravile iskorak. Čeka se na prvi trofej, 2019. godine su Piramidsi izgubili od Zamaleka u finalu Kupa Egipta, a 2020. od marokanskog Berkana u finalu Kupa konfederacija, drugog po kvalitetu klupskog kontinentalnog takmičenja.

Piramidse još nismo imali priliku da vidimo ni u Ligi šampiona, od međunarodnih takmičenja imaju samo tri nastupa u Kupu konfederacija. Tamo su igrali i ove sezone, u četvrtfinalu ih je zaustavio jedan od najvećih klubova na kontinentu, TP Mazembe iz Demokratske Republike Kongo.

Posle tog neuspeha smenjen je trener Ehab Galal, a zamenio ga je Takis Gonias. Grku je to drugi mandat u Piramidsima, radio je tu kratko i prošle godine. Sada je pred Goniasom cilj da napravi iskorak u prvenstvu Egipta, odnosno da tu zauzme barem drugu poziciju, koja bi donela plasman u Ligu šampiona.

Deluje da bi ovo mogla da bude “ta” sezona, pošto su Piramide posle 21 kola druge na tabeli. Zamalek im beži dva poena, Al Ahli zaostaje za dva boda, s tim što Crveni đavoli imaju čak tri utakmice manje, pošto su odlagali neke ranije mečeve zbog obaveza u elitnom takmičenju.

Igrači Piramidsa Ali Gabr i Nabil Emad (©Reuters)Igrači Piramidsa Ali Gabr i Nabil Emad (©Reuters)

Sada je najtrofejniji klub Afrike uzdrman, posle poraza od Vidad Kazablanke u finalu Lige šampiona otišao je dugogodišnji trener Pitso Mosimane. Istovremeno, kriza je i u Zamaleku, koji je u vrlo lošoj formi i ima samo jednu pobedu iz poslednja četiri kola. Sve to ide na ruku Piramidsima, kao i to što je derbi Kaira između Al Ahlija i Zamaleka, odigran prošlog kola, okončan 2:2.

Navedeno Piramidsi mogu da iskoriste, ali moraju da počnu da pobeđuju u nizu. Nije to baš tako lako u Egiptu, bez obzira na to kolika je razlika između vodećih klubova i ostatka lige, ali “kiksevi” najvećih su sasvim uobičajna pojava. Zato Piramidsi moraju da budu oprezni ove srede, bez obzira na to što gostuju najslabijem timu u ligi, Istern Kompaniju. Reč je o ekipi koja ima samo 13 poena iz 21 kola.

U isto vreme će i Zamalek odigrati svoj meč 22. kola, gostovaće izuzetno neugodnoj Nacionalnoj Banci Egipta. Sedmoplasirani tim šampionata je vezao čak 12 mečeva u svim takmičenjima bez poraza (sedam remija i pet pobeda), a od Zamaleka nije izgubio na poslednja dva susreta. Obe utakmice, odigrane u avgustu i novembru prošle godine, završene su 1:1.

Od 21.30 časova na teren izlazi i Al Ahli. Doduše, on ima znatno lakši posao od Zamaleka, pošto mu u goste dolazi Gazl El Mahala. U pitanju je 11-plasirana ekipa u ligi, koja ima samo jedan trijumf u poslednjih šest kola. To doduše ne znači da će Crveni đavoli da se prošetaju do bodova, u prvoj polusezoni su se mučili protiv El Mahale. Trijumfovali su sa 3:2 zahvaljujući pogotku Alija Malula u 98. minutu.

Navijači Piramidsa imaju čemu da se nadaju. Liga šampiona im nikada nije bila bliža, a sam plasman u nju verovatno bi primorao vlasnika Al Šemsija da još jednom zaviri u sef i dodatno se “otvori” za nadogradnju tima. Polazna osnova mu je svakako dobra, trenutno čak 16 igrača Piramida igra za svoje reprezentacije, od čega tek sedmorica nisu Egipćani. Reč je o reprezentativcima Burkine Faso Ibrahimu Blati Tureu i Eriku Traoreu, Tunišaninu Fahredinu Ben Jusufu, Palestincu Mahmudu Vadiju, Marokancu Validu El Kartiju, Južnoafrikancu Fagriju Lakiju i članu nacionalnog tima Ugande, Lumali Abduu. Kao da je to pravilo, svaki stranac Piramidsa igra za svoju reprezentaciju.

To je luksuz koji košta. Nema brige, ide na račun biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

EGIPAT 1 – 22. KOLO

Sreda

19.00: (9,00) Istern Kompani (4,70) Piramids (1,32)

19.00: (3,70) Nacionalna Banka Egipta (3,20) Zamalek (2,00)

21.30: (1,32) Al Ahli (4,70) Gazl El Mahala (9,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1PiramidsZamalekAl Ahli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara