(© FK Vojvodina)
(© FK Vojvodina)

Novi dresovi Vojvodine: Po motivima iz Praga i 110 godina postojanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.09.23. | 15:56

Promovisana kolekcija u tri garniture

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Naredne godine Vojvodina obeležava dva značajna jubileja: 110 godina postojanja kluba i vek od otvaranja stadiona “Karađorđe”. U tu čast su u prostorijama Istorijskog arhiva Novog Sada promovisani novi dresovi Stare dame, za sezonu 2023/24, dizajnirani po motivima iz bogate istorije novosadskog velikana.

Izabrane vesti

Lale će u tekućoj sezoni kao prvu garnituru nositi crveno-beli dres na kojem je oslikana plava zvezda kao simbol Vojvodine, a dve rezervne garniture su u plavoj i sivoj boji.

Počastvovani smo što smo, u saradnji sa marketinškim timom, dali ideju kako bi trebalo da izgledaju dresovi kada srpski fudbal i Novi Sad slave 110 godina našeg kluba i 100 godina od izgradnje, nekada igrališta, a danas stadiona „Karađorđe“. Kad nešto u srpskom fudbalu i našem okruženju obeležava 110 godina, onda je to potvrda ljubavi duboko ukorenjene u lokalpatriotizam, odnosno identitet Novog Sada”, rekao je Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Detaljno je objasnio simboliku boje dresova.

„Momci sa Podbare, Salajke, Rotkvarije, koji su bili zaneseni fudbalom, odigrali su 1914. prvi meč u Kovilju u plavim dresovima. To se vidi na fotografijama koje svedoče o tom vremenu i upravo zbog toga je jedan od rezervnih dresova u istoj toj boji. Posebnost ovog dresa su štampana imena mnogobrojnih fudbalera koji su imali čast da nose dres Stare dame”.

(© FK Vojvodina)

Đurđev je govorio i o povezanosti Vojvodine i Slavije iz Praga, jer je po uzoru na dresove češkog velikana napravljena oprema Stare dame.

Bitan impuls u organizovanju našeg kluba predstavlja veza sa Pragom. Neki od osnivača i prvih igrača bili su članovi sportske sekcije tada jednog od najvećih klubova Evrope, Slavijae. Prva garnitura crveno-belih dresova u Novi Sad stigla je 1920. godine, a 22. jula 1922. na Skupštini je odlučeno da Vojvodina nosi pola bele, pola crvene dresove kao Slavija. Grb je bio sličan, kako bi podsećao na Slavijin, s tim što je sada crvena zvezda zamenjena plavom, kako bi grb imao sve boje srpske zastave. Gledajući arhivsku građu došli smo do čuvene fotografije tima iz 1923, pa je napravljena replika tog dresa koji nas podseća na stogodišnjicu crveno-belih boja“.

Đurđev je podsetio i na izgradnju “Karađorđa” i razlog što je stadion poneo baš taj naziv.

Obeležavamo još jedan važan jubilej, a to će biti stogodišnjica od otvaranja igrališta „Karađorđe“. To je bio veliki zamah novosadske, srpske i novosadske jevrejske zajednice, kada su dobili na korišćenje bivši biciklistički velodrom, koji je onda napravljen na periferiji grada 1896, na današnjoj Grbavici, odnosno Limanu. Igrači i prijatelji kluba sakupili su novac i izgradili igralište koje je otvoreno na Vidovdan 1924, jasno pokazujući važnost za srpsku zajednicu, pa je zato i stadion nazvan „Karađorđe“. I siva garnitura dresova biće jubilarno predstavljena povodom važnog sećanja na jedan elemenat naše istorije. Na osnovu arhivske građe, koja govori o davnim vremenima i burnom razvoju kluba, napravljeni su dresovi koji će personifikovati sezonu 1923/24. Uveren sam da ćemo kao ovi dresovi biti impresivni na terenu i pokazati da Vojvodina veličinom prevazilazi granice srpskog sporta”, završio je Petar Đurđev.



tagovi

dresovinovi dresoviFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara