Fudbaleri Miljonariosa napadaju i drugi pehar ove godine u Kolumbiji (©Reuters)
Fudbaleri Miljonariosa napadaju i drugi pehar ove godine u Kolumbiji (©Reuters)

Novi El Clásico del FPC: El Kampin je ove sezone samo jednom pao

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.11.23. | 23:03

Kup Kolumbije: Miljonarios i Atletiko Nasional noćas (02.00) u Bogoti igraju prvi meč finala

Posle samo tri dana, Miljonarios i Atletiko Nasional ponovo će se sastati u najvećem meču kolumbijskog fudbala. Ovoga puta, za razliku od predhodnog duela u Kvadrangularu Klausure, ulog je daleko veći, finale i trofej Kupa Kolumbije. Bez sumnje, ova utakmica izaziva velika očekivanja, pošto je u poslednjim obračunima između ovih ekipa dominacija bila potpuno na starni Ambasadora, dok Verdolagasi nisu našli rešenje da zaustave ekipu Alberto Gamera u devet uzastupnih okršaja.

Biće to drugo finale u tekućoj takmičarskoj godini između dva najveća kluba u kolumbijskom fudbalu, pošto su se krajem juna već borili za titulu prvaka Aperture, iz koje je Miljonarios izašao kao uspešniji pridodavši na grb 16. zvezdu.

Izabrane vesti

Isti akteri noćas (02.00) će da se bore za trofej Kupa Kolumbije, u prvom od dva predviđena susreta, koji će se odigrati na stadionu Nemesio Kamačo, čuvenom El Kampinu u Bogoti, dok je revanš duel u Medeljinu, zakazan za 24. novembar. Rivalstvo poslednjih 35 godina ne jenjava, a s obzirom na veličinu i važnost njihovih sukoba, tendencije samo idu u smeru ka još većem rasta animoziteta.

02.00: (2,00) Miljonarios (3,25) Atletiko Nasional (3,70)

Kolumbijski mediji kao i KONMEBOL nazivaju ga jednim od najvažnijih Klasika ili Superklasikom kolumbijskog profesionalnog fudbala, a najpoznatiji je pod skraćenicom El Clásico del FPC. Ovo rivalstvo se takođe smatra jednim od najvećih klasičnih mečeva u čitavoj Južnoj Americi. Neprijateljstvo dveju strana podstaknuto je društvenim, kulturnim i regionalnim karakterom, jer evocira istorijsko rivalstvo između dva najrazvijenija regiona Kolumbije: Departmana Antiokuija sa sedištem u Medeljinu i glavnog grada Bogote.

Ova utakmica dobija na značaju počevši od decenije osamdesetih godina, u trenutku kada su se Milioneri konsolidovali kao dominantni tim u kolumbijskom fudbalu, a Atletiko Nasional počeo da se ističe kako u lokalnim takmičenjima tako i na kontinentalnim turnirima. Od tada je rivalstvo između Verdolagasa i Ambasadora postalo sve jače, posebno zbog žestokih sukoba navijača.

Obim ovog rivalstva potvrđuju brojni međusobni sukobi, do te mere da je to jedna od najigranijih utakmica u istoriji kolumbijskog fudbala, pored toga što su se međusobno susreli u skoro svim takmičenjima koja su igrali, uključujući međunarodne turnire kao što su Kopa Libertadores, Kopa Sudamerikana i Kopa Merkonorte.

Međutim, prekretnica u ovom rivalstvu bila je serija četvrtfinala Kupa Libertadores 1989. godine, u kojoj je Atletiko Nasional eliminisao Miljonarios na putu do prvog trofeja Kopa Libertadores posle pobede od 1:0 u Medeljinu i nerešenog ishoda od 1:1 na El Kampinu, uz kontroverzno suđenje čileanskog sudije Hernana Silve u revanšu, i optužbi da su međunarodne sudije, koje su morale da vode utakmice Atletiko Nasionala, dobile pretnje od tada sigurno najjačeg narko kartela u svetu, i njegovog neprikosnovenog vođe, Pabla Eskobara.

Bilo kako bilo, ovo kratko izlaganje o istoriji rivalstva dva najtrofejnija I najpopularnija kluba u Kolumbiji, završićemo jednom pravom fudbalskom činjenicom, a to je da su od osnivanja jedinstvene lige 1945. godine pa do danas, obe strane, kao i Independijente Santa Fe, jedini klubovi koji su se takmičili na svakom turniru kolumbijske Primere A Kategorije.

Kao što je i naglašeno, Verdolagosi i Ambasadori su se već susreli pre nekoliko meseci u velikom finalu Aperture, a tim Alberta Gamera je došao do 16. titule u nacionalnom prvenstvu. Ali sada će tim Antiokvijana tražiti revanš i nadati se da će osvojiti ovu titulu i obezbediti plasman u naredno izdanje Kopa Libertadores. Bez sumnje, pod većim pritiskom da pobedi u ovom finalu je Nasional, jer bi drugi uzastopni poraz značio katastrofu, više u navijačkom smislu. Dok bi sa druge strane Milioneri bili ponosni, uz činjenicu da su uspeli da osvoje dve titule nad mrskim rivalom.

Miljonarios u ovaj okršaj ulazi nakon što je u polufinalu savladao Kukutu, tim iz kolumbijske druge lige i definitivno najveće iznenađenje ovogodišnjeg izdanja. Ambasadori su na svom terenu ostvarili važnu pobedu rezultatom 1:0, dok im je remi od 1:1 u revanš meču obezbedio plasman u finale i priliku da odbrani trofej iz predhodne sezone. Prednost domaćeg terena bila je ključna za tim Alberta Gamera, koji je u četvrtfinalu protiv Petrolere takođe potvrdio tu činjenicu, pobedivši sa 2:0.

U kolumbijskoj nacionalnoj ligi za format Klausure, tim je obezbedio svoje mesto u Kvadrangularu, gde je započeo finalnu kampanju prošle nedelje upravo duelom protiv Atletiko Nasionala. U duelu koji važi za prvo kolo polufinalnih grupa, igrajući na gostujućem terenu, slavili su minimalnim rezultatom i golom Danijela Katana u 19. minutu meča. Miljonarios je tim koji karakteriše veoma jaka defanzivna igra.

S druge strane, Atletiko Nasional je u polufinalu Kupa Kolumbije teškom mukom savladao Deportivo Pereiru. Verdolagasi su prvu utakmicu izgubili sa 2:0 u gostima. Ipak, uspeli su da pred svojom publikom ostvare pobedu od 4:1 i plasirali se u finale. U četvrtfinalu su imali više stabilnosti i u prvom meču protiv dobre ekipe Agilasa pobedili su sa 3:0 u gostima, a onda su samo ispunili svoju misiju kao domaći, pobedivši sa 2:1. Za razliku od Miljonariosa, Atletiko Nasional je tim koji gajio ofanzivniji stil igre.

Za ovu utakmicu obe strane će imati značajne gubitke. Na strani Miljonariosa, golman Alvaro Montero i centralni bek Huan Pablo Vargas nisu dostupni, jer će imati obaveze sa reprezentacijom Kolumbije i Kostarike. Isto tako, Nasional ima odsustva golmana Kevina Miera i venecuelanskog napadača Erika Ramireza, koji su takođe pozvani u nacionalne timove Kolumbije, odnosno Venecuele.

Igrajući kod kuće, Miljonarios nije izgubio meč od septembra, a poraz od Santa Fea bio je jedini u 2023. godini na svom terenu. Atletiko Nasional je, igrajući u gostima, pobedio samo dva puta na poslednjih devet utakmica, uz šest poraza u tom periodu, između utakmica u nacionalnoj ligi i Kupu Kolumbije. U direktnim okršajima između ovih rivala u tekućoj godini, Miljonarios je mnogo bolje prošao, zabeleživši tri remija i dve pobede.

KUP KOLUMBIJE – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Četvrtak

02.00: (2,00) Miljonarios (3,25) Atletiko Nasional (3,70)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaKup KolumbijeAtletiko NacionalMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara