Stadion Pjasta (©Shutterstock)
Stadion Pjasta (©Shutterstock)

Novi poljski poredak: Šampion iz 2019. godine sada je "fenjeraš“, a lider je nekadašnji drugoligaš

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.11.20. | 14:06

Neizvesna Ekstraklasa. Najbolji tim pretprošle sezone i aktuelni vicešampion još ne zna za pobedu u novom prvenstvu. Na čelu je maleni Rakov

Ludo, luđe, Ekstraklasa. Šampionat Poljske iz godinu u godinu je sve zanimljiviji. Kvalitet nije na visokom nivou, ali nema povlašćenih timova, ne podrazumeva se da Legija ili Visla iz Krakova, kao dva najveća kluba, moraju da budu u vrhu. Doduše, prošlosezonski šampion Legija, posle lošeg starta, kada je smenjen srpski stručnjak Aleksandar Vuković, igra sve bolje, i sada je na drugom mestu.

Senzacionalni lider je Rakov iz Češtohove, grada koji ima 220.000 stanovnika. Prošle sezone je bio 10. u elitnom rangu, a pre toga je bio drugoligaš. U ovom šampionatu Ekstraklase, posle, devet kola, ima 20 bodova, jedan više od velikana iz Varšave. Ima samo jedan poraz. Teško je očekivati da postane i prvak, ali prethodnih godina u Poljskoj su se dogodila velika iznenađenja.

Izabrane vesti

Prošle godine titulu je prvi put u istoriji osvojio Pjast iz Glivica, a proteklog leta igrao je kvalifikacije za Ligu šampiona. Pre najvećeg uspeha u istoriji, dva puta je Pjast igrao finale Kupa Poljske, 1978. i 1983. godine. Ovaj klub su osnovale poljske izbeglice iz Zapadne Ukrajine. Klub iz Glivica dobio je naziv po dinastiji Pjastovića koja je vladala na tim prostorima, od 10. do kraja 14. veka.

Vratimo se u sadašnjost Pjasta. Posle tog najvećeh uspeha u istoriji kluba usledila je još jedna odlična sezone plavo-crvenih i drugo mesto u Ekstraklasi sa sedam bodova zaostatka u odnosu na šampionu Legiju.

I ove sezone se očekivala borba za gornji delo tabele, ali posle devet kola vicešampin Poljske i prvak iz 2019. godine je zakucan za dno sa samo dva boda. Opravdanje može da bude to što je tim imao dosta problema sa zaraženim igračima u prethodnim mesecima.

Od septembra 2017. godine na kormilu ovog kluba nalazi se iskusni stručnjak Valdemar Fornalik, nekadašnji selektor Poljske.

Fenjeraš Ekstraklase u petak (20.30) gostuje Gornjiku. Zbog virusa korona, Pjast je poslednji meč odigrao pre skoro mesec dana. Vicešampion je poslednji putt bio na terenu 23. oktobra kada je u Glivicama protiv Visle Plock bilo 2:2.

"Gladni smo igre i utakmica. Dva meča su morala da budu odložena. Motiviše nas trenutna pozicija na tabeli. Zaista želimo da je poboljšamo. Mnogi igrači su se vratili posle bolesti. U početku smo trenirali u malim grupama, po nekoliko ljudi, ali je postepeno dolazilo više fudbalera. Sa čitavim timom radimo tek nedelju dana. Mnogo je neizvesnosti, jer ni sada ne znamo ko će biti dostupan na startu sa Gornjikom“, rekao je trener Fornalik, prenosi portal Sportowefakty.

Gornjik je odličan, trenutno je treći sa tri boda manje od lidera Rakova. Prošle sezone oba meča u Ekstraklasi ova dva kluba su zavšena bez pobednika – 0:0, 1:1. Pjast nije poražen od Gornjika na četiri vezane utakmice (po dve pobede i remija). Na poslednja četiri meča dolazio je tip 0-2.

POLJSKA EKSTRAKLASA – 10. KOLO

Petak

18.00: (2,25) Lehija (3,35) Slask (3,20)

20.30: (2,50) Gornjik Z. (3,20) Pjast (2,95)

Subota

17.30: (1,72) Zaglebje (3,60) Stal (5,10)

20.00: (2,75) Varta (3,20) Visla Krakov (2,65)

Nedelja

12.30: (2,15) Leh (3,45) Rakov (3,35)

17.30: (3,50) Krakovija (3,35) Legija (2,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Poljska 1PoljskaEkstraklasaPjast GljiviceLehija GdanjskLehijaSlask VroclavSlaskGornjik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara