Leo Stirzu (©YouTube/FCSB Fan TV)
Leo Stirzu (©YouTube/FCSB Fan TV)

Novi trener FCSB direktan: Bekali sve odlučuje, ja samo izvršavam naredbe

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.12.22. | 12:43

Leo Strizu će po drugi put u karijeri da vodi velikana iz Bukurešta ovog ponedeljka od 18 časova, kada će njegov tim da ugosti Mioveni u poslednjem meču 19. kola šampionata Rumunije

Niko, ko iole prati rumunski fudbal i kontroverznog gazdu FCSB-a Điđija Bekalija, nije iznenađen informacijom da najtrofejniji tamošnji klub opet ima novog trenera. Leo Strizu je četvrti šef stručnog štaba nekadašnjeg šampiona Evrope od kako je počela ova sezona, a on će sedeti na klupi ovog ponedeljka od 18 časova protiv Miovenija u Bukureštu, u poslednjem meču 19. kola rumunske Lige 1.

Na prva tri meča FCSB je vodio Anton Petrea, zamenio ga je Nikolae Dika, a zatim je do imenovanja Strizua na četiri utakmice ekipom komandovao Mihai Pintilij. Ako se iz izjave 55-godišnjeg Strizua nešto može naslutiti, onda je to da neće ni probati da nametne u Bukureštu neki svoj stav, već će sve da funkcioniše po principu „veži konja gde ti gazda kaže“.

Izabrane vesti

Što, uostalom, Bekali najviše i voli. Vlasnik FCSB je u prošlosti neretko umeo da izbaci fudbalera iz ekipe i pošalje ga u rezerve ako je nezadovoljan jednim njegovim nastupom, a temperament je često pokazivao i pred kamerama, kada je javno kritikovao pojedince iz svog tima. Priča se da je svojevremeno čak i iz zatvora zvao tadašnjeg trenera da mu sugeriše kakvu postavu da izvede.

Moram da iznesem činjenicu. Odabran sam i ponosan sam na to, ali došao sam u sred prvenstva i zato Pintilij, koji je zvanično pomoćnik, ima najvažniju ulogu. Nema potrebe da se pravim, nisam najvažniji u stručnom štabu. Oko svega se konsultujem sa Pintilijem, imamo otvorenu komunikaciju. Pričamo, analiziramo protivnika, ali moja uloga je više pozadinska“, kazao je Strizua.

18.00: (1,35) FCSB (4,90) Mioveni (9,50)

On je debitovao na klupi FCSB prošlog četvrtka, kada je njegov tim posle preokreta savladao Botošani sa 3:2. Novinare je zanimalo da li ga je Bekali zvao na poluvremenu, da mu nešto sugeriše.

Bio sam veoma zabrinut, jer mi je to bio prvi meč. Mislim da niko nije primio nijedan poziv. Gospodin Bekali odlučuje, a mi smo obični izvršioci. To je moje viđenje poretka“, objasnio je Strizua, čime je verovatno kupio neke poene kod šefa.

Strizu je imao relativno uspešnu igračku karijeru, nastupao je za Rapid iz Bukurešta, Sportul, Brašov, Kindiju, ali i turski Kajseri. Kao trener je pre FCSB-a vodio samo jedan klub, drugoligaša Unireu iz Konstance.

FCSB se ove sezone nikako nije proslavio, u Ligi konferencije je eliminisan glatko u grupnoj fazi, dok je u prvenstvu podosta zaostao za liderima. Trenutno je tek peti na tabeli, sa čak 15 poena manje od Farula, a 11 od aktuelnog prvaka Kluža. Ipak, nekadašnjoj Steaui ide na ruku sistem takmičenja, važno joj je da posle 30. kola bude među šest najboljih kako bi se plasirala u plej-of, a posle toga se bodovi dele na pola i minus će da bude znatno prihvatljiviji.

Takođe, FCSB ima dve odigrane utakmice manje od Farula, Rapida i Univerzitatee iz Krajove, a jednu od Kluža. Susret sa najslabijom ekipom u ligi, Miovenijem, dočekuje sa serijom od tri uzastopne pobede. Mioveni je isto tako nanizao tri poraza, iz 18 utakmica je sakupio samo osam bodova.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

RUMUNIJA 1 – 19. KOLO

Petak

UTA Arad – Sepsi 1:4 (1:1)

/Otele 30 – Matei 29pen, Stefanesku 53, Tudorije 64, Paun 90+4/

Petrolul – Univerzitatea Kluž 2:0 (1:0)

/Mejers 45+4, Kioju 88/

Subota

Voluntari – Hermanštat 3:0 (1:0)

/Kostin 16, Nemec 72, Damaskan 83/

Univerzitatea Krajova – Univerzitatea Krajova 1948 0:2 (0:0)

/Biten 50, Ganea 60/

Nedelja

Farul – Botošani 8:0 (2:0)

/Grameni 11, Alibek 45+2, 77, 87, Pitu 51, Morar 66, 69, Kiki 81/

Kluž – Kindija 2:0 (1:0)

/Kolinger 17, Manea 81pen/

Arđeš – Rapid Bukurešt 1:1 (0:1)

/Serban 60 – Panoju 2/

Ponedeljak

18.00: (1,35) FCSB (4,90) Mioveni (9,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1FCSBĐiđi BekaliMioveni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara