Navijač Gane nije pogodio rezultat (@AFP)
Navijač Gane nije pogodio rezultat (@AFP)

Novo ludilo u Africi: Bukari se uskoro vraća u Zvezdu, Krasou porasle šanse za ostanak (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.01.24. | 23:13

Gana u nadoknadi ispustila dva gola prednosti, Egipat bez pobede pršao u osminu finala

Tehnički nisu baš obučeni, taktički još manje, ali afrički fudbaleri majstori su da prirede izuzetno uzbudljive utakmice neutralnim navijačima. Za svoje sunarodnike, čak, opasne po zdravlje.

Po običaju, Afrički kup nacija obiluje neizvesnošću, a poslednje kolo grupne faze ovog ponedeljak donelo je prvo ogromno iznenađenje i ubedljiv poraz domaćina turnira, Obale Slonovače, od Ekvatorijalne Gvineje (0:4), te hičkokovske završnice mečeva Mozambik - Gana i Zelenortska Ostrva - Egipat. Obe utakmice završene su remijima 2:2, što znači da u osminu finala iz Grupe B idu Zelenortska Ostrva i Egipat, dok Gana ima teoretsku šansu, izuzetno malu, da se nađe među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Izabrane vesti

Da bi Osman Bukari i saigrači ostali u Obali Slonovače potrebno im je da Alžir izgubi od Mauritanije ili Zambija od Maroka sa više od dva gola, a istovremeno da Kamerun ne pobedi Gambiju. Jedino realno od ta tri je da Maroko savlada Zambiju, što neće biti dovoljno.

Čuda su, bar na Afričkom kupu nacija, ipak, moguća. Uverili smo se i večeras kada je Gana u meču od ogromne važnosti uspela da u nadoknadi meča sa Mozmbikom ispusti dva gola prednosti, stečena pogocima iz penala. Paralelno sa tim, Egipat je u trećem minutu nadoknade stigao do zlata vrednog pogotka za 2:1 protiv Zelenortskih Ostrva, vodeće selekcije u grupi, ali je onda i primio gol tako da najtrofejnija reprezentacija kontinenta u osminu finala ide bez pobede, sa tri remija.

Ispuštena pobeda Gane povećala je šanse Obali Slonovače da se nađe među najboljim trećeplasiranim selekcijama, mada i dalje one nisu velike. Ukoliko se domaćinima ne poklope i drugi rezultati, mogli bi Osman Bukari (nije igao večeras) i Žan Filip Kraso (ušao u drugom poluvremenu i dao gol koji je poništen zbog ofsajda) istim avionom nazad u Evropu, na pripreme Crvene zvezde na Kipru.

A, posebna tema je kako je Gana primila drugi gol u susretu sa Mozambikom (i rastužila navijača sa gornje fotografije koji je bio jako blizu da pogodi tačan rezultat meča). Igrao se četvrti minut nadoknade kada je golman Ofori, umesto da čvrsto prigrabi loptu, trapavo reagovao i omogućio rivalu korner nakon kog se Reinildo Mandava upisao u strelce. Prethodno je u prvom minutu nadoknade i Mozambik dobio penal koji je Geni Katamo pretvorio u gol, baš kao Džordan Ajev u 15. i 70. minutu na drugoj strani terena.

Ipak, umesto rutinske završnice i prolaza u osminu finala, Gana je dozvolila sebi eliminaciju sa ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija. Ne još zvaničnu, ali biće to nova senzacija ukoliko se situacija promeni.



tagovi

AfrikaAfrički kup nacijareprezentacija GaneOsman Bukari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara