(©AFP)
(©AFP)

Novo rođenje pustinjske lisice u Istanbulu

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.05.21. | 09:05

Rašid Gezal se na raskršću kontinenata vratio na pravi put

Sa ludim glavama evropskog fudbala nikad se ne zna na čemu ste. Možete da napravite pun pogodak i od odbačenog igrača za tili čas dobijete zlatnu koku, a, pak, sa druge strane možete da se provedete kao bosi po trnju i zažalite što ste posegnuli za tim rešenjem.

Jedan od takvih nepredvidivih igrača je Rašid Gezal. Njegovu energiju i nestrašluke umeo je da kanališe samo Lion, sve dok se Alžirac nije preselio u redove Bešiktaša, a Sergen Jaldžin mu pronašao žicu.

Izabrane vesti

Za vreme boravka u Lionu, Gezal je bio jedan od najpoželjnijih krilnih igrača u francuskoj Ligi 1, u Monaku se nije razvio na način na koji su Kneževi očekivali, ali to nije sprečilo Kloda Puela i ekipu Lestera da timu sa Azurne obale iskeširaju 14.000.000 evra i opeku se.

Temperamentni Alžirac nije se primio na King Pauer stadionu. Lisice su dobile bledu senku igrača koji je pravio dar-mar u Francuskoj, a Rašid Gezal ne da nije uspeo da bude kakva-takva zamena za sunarodnika Rijada Mareza, već je načisto potonuo, i stopio se sa klupom i tribinama King Pauer stadiona. Pozajmice su bile logično rešenje.

Nedelja, 18.30: (1,55) Real Madrid (14,5) Valensija (2,70)

Ni Firenca i Violin dres nisu bili po ukusu Alžirca, mislima je bio ko zna gde. A, definitivno daleko od terena. Zainteresovanih da otkupne levonogog krilnog napadača nije bilo, Gezal nije bio u planovima Brendana Rodžersa. Jedina opcija bila je nova pozajmica, kako Rašid Gezal ne bi trunuo na Ostrvu, na tribinama.

Na Gezalovu i Lesterovu radost javio se Bešiktaš, Aližarac je minulog oktobra spakovao kofere, krenuo put Istanbula i na Bosforu namestio glavu. Crni orlovi su nadomak osvajanja 16. titule nacionalnog prvaka, prve u turskoj Super ligi još od 2017. godine, a okite li se šampionskim zvanjem, Rašid Gezal će biti jedan od najzaslužnijih.

Kliknuli su od starta Rašid Gezal i Sergen Jaldžin, pronašao je trener Bešiktaša način da pristupi teškom karakteru na pravi način, dopre do njega i ne sačeka ga zid. Podsetio je Alžirac na dane kada je plesao u dresu Liona, evidentno je da mu Vodafon arena prija, kao i u globalu tursko podneblje. Svoj je na svome.

Znatno pre završetka šampionata oborio je Gezal rekord u broju asistencija u jednoj sezoni turskog prvenstva. Namestio je saigračima 17 golova, sam se pet puta upisao u listu strelaca, i uz Kajla Larina i Vensana Abubakara pokretačka je snaga Bešiktaša. Napadački duo Crnih orlova zbirno je spakovao 34 gola, ponajviše zahvaljujući pravovremenim dodavanjima Rašida Gezala, a da Vensan Abubakar nije doživeo povredu, sasvim sigurno bi Alžirac imao još koju asitenciju pored svog imena, a Bešiktaš, možda, već prigrabio trofej.

Najbolji u Turskoj i među najboljima u Evropi. Rašid Gezal stoji rame uz rame sa Dušanom Tadićem, koji je kada je reč o ligaškim nastupima, poput Gezala, upisao 17 asistencija. Od igrača iz ‘Liga petice’ samo je Tomas Miler uspešniji od Srbina i Alžirca. Saigračima je u 18 navrata lopte servirao na tacni, a ni u prvenstvima Portugalije i Rusije, koja spadaju među najkvalitetnija u Evropi, niko nije ni blizu brojkama do kojih su dobacili Miler, Tadić i Gezal.

Pozajmica u Bešiktaš je za Gezala, ali i crno-bele i Lester, označena kao pun pogodak. Alžirski ofanzivac pokazao je znake života, konačno ima dobru sezonu iz sebe, i ponovo bi mogao da postane zanimljiva opcija mnogima u letnjem prelaznom roku. Posle statistički najbolje sezone Rašida Gezala u karijeri, nema sumnje da će po isteku pozajmice za sto sesti čelni ljudi Lestera i Bešiktaša. Kada bi se Rašid Gezal samo pitao, verovatno, ne bi ni pomisljao da se otisne sa Bosfora i raskršća kontinenata i civilizacija. Ali, sa Lesterom ima ugovor na još godinu dana i ovo će Lisicama biti poslednja prilika da zarade i vrate makar delić od uloženih 14.000.000 evra.

NAJBOLJI ASISTENTI TURSKE SUPER LIGE - 2020/21

Rašid Gezal - 17 asistencija (Bešiktaš)

Maks Gradel - 13 asistencija (Sivas)

Halil Akbunar - 11 asistencija (Gectepe)

Atiba Hačinson - 10 asistencija (Bešiktaš)

NAJBOLJI ASISTENTI U NAJJAČIM EVROPSKIM LIGAMA - 2020/21

Bundesliga: Tomas Miler - 18 asistencija

Eredivizija: Dušan Tadić - 17 asistencija

Turska Super liga: Rašid Gezal - 17 asistencija

Primera: Leo Mesi i Jago Aspas - 11 asistencija

Primeira: Mehdi Taremi - 11 asistencija

Serija A: Huan Kvadrado - 11 asistencija

Liga 1: Anhel di Marija, Memfis Depaj, Zinedin Ferhat - 10 asistencija

Ruska Premijer liga: Daglas Santos - devet asistencija

***sezona još nije gotova



tagovi

Rašid GezalBešiktaš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara