Pjer Emerik Obamejan (Foto: Reuters)
Pjer Emerik Obamejan (Foto: Reuters)

Obamejan kao u najboljim danima, a Gase kao niko u poslednjih šest decenija

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.03.24. | 22:25

Marselj protiv Nanta vezao petu pobedu pod vođstvom novog trenera

Jeste im treći trener u aktuelnoj sezoni, ali na Velodromu se verovatno kaju što svlačionicu nisu ranije poverili Žan Luju Gaseu. No, deluje da i ovako nisu mnogo zakasnili, jer Olimpik pod vođstvom iskusnog stratega polako ali sigurno topi zaostatak za timovima iz gornjeg dela tabele.

Olimpik je na zatvaranju 25. kola Lige 1 pred svojim navijačima savladao Nant (2:0) iskoristivši tako kikseve polovine rivala (Nica, Lil, Brest) sa kojima će se do kraja sezone boriti za mesto u Ligi šampiona. Mestu kojem je sve bliži, jer novim trijumfom Marselj je prišao na tri boda zaostatka četvrtoplasiranom Lilu, ekipi što drži kartu koja garantuje kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje na kraju sezone.

Izabrane vesti

Šta im je uradio ne znamo, ali Gase je ekipu Marselja okrenuo za 180 stepeni. Potpuno preporođen, Olimpik je pod vođstvom doskorašnjeg selektora Obale Slonovače ostvario maksimalan učinak u prvih pet utakmica u svim takmičenjima, što je start kakav nijedan trener na Velodromu nije imao u poslednje 62 godine.

Gaseovim dolaskom profitirao je čitav tim Marselja, ali više od svih, čini se, Pjer Emerik Obamejan. Pod palicom 70-godišnjeg stratega, Gabonac rešeta kao u najboljim danima karijere što je potvrdio i sa dva večerašnja gola kojima je potpisao pobedu nad Nantom. Ukupno ih ima 22 u svim takmičenjima, a samo na pet utakmica od Gaseovog dolaska postigao je više od trećine - osam.

Konkretno u Ligi 1 posle okršaja sa Nantom već je na 11 pogodaka, izjednačivši tako najbolji ligaški učinak iz prethodne četiri sezone. Efikasniji od njega trenutno su samo nedostižni Kilijan Embape (21), Džonatan Dejvid (14) i Aleksandr Lakazet sa golom više. S tim da brzonogi Gabonac ima i sedam asistencije u francuskom prvenstvu. više od sve trojice pomenutih zajedno.

Večeras pak nije razigravao, već samo rešetao. Prvi put zatresao je mrežu rivala sredinom prvog poluvremena, tako što je poput predatora napao ubačenu loptu Ismaile Sara na prvu stativu, stigao do nje ispred Albana Lafona i Eraja Džomerta i ubacio je u mrežu. Desetak minuta pre kraja meča još jednom je 34-godišnji Gabonac bio najsnalažljiviji, uspeo da dođe do duge lopte pre čuvara mreže gostiju, zaobiđe ga i pošalje je pored čuvara uz samu stativu.

Imao je i Nant prilika da dođe do gola, posebno početkom drugog poluvremena kada su gostujući fudbaleri tražili od sudije da dosudi jedanaesterac pošto je lopta u ruku pogodila Šansela Embembu, ali je mreža Marselja ostala netaknuta protiv Kanarinaca na Velodromu prvi put još od novembra 2014. godine.

FRANCUSKA - 25. KOLO

Petak

Nica - Monpelje 1:2 (1:2)

/Boga 12 - Todibo 10ag, Savanije 42p/

Subota

Lorijan - Lion 0:2 (0:0)

/Taljafiko 52, Balde 64/

Lans - Brest 1:0 (1:0)

/Agilar 32/

Nedelja

Pari Sen Žermen - Rems 2:2 (2:2)

/Abdelhamid 17ag, Ramos 19 - Munetsi 7, Dijakite 45/

Avr - Tuluz 1:0 (0:0)

/Operi 60/

Mec - Klermon 1:0 (1:0)

/Mikautadze 33p/

Strazbur - Monako 0:1 (0:0)

/Ben Segir 72/

Lil - Ren 2:2 (0:2)

/Dejvid 85, 90+2 - Blas 1, Kalimuendo 20/

Olimpik Marselj - Nant 2:0 (1:0)

/Obamejan 17, 79/



tagovi

NantOlimpik MarseljLiga 1Pjer Emerik Obamejan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara