Pol Harison (©YouTube)
Pol Harison (©YouTube)

Obara sve rekorde - bivši golman Liverpula blizu 10. titule u karijeri

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.11.21. | 13:00

Pol Harison nikada nije debitovao za Crvene zbog Jiržija Dudeka, 2007. godine je prešao u TNS i postao legenda kluba iz Velsa. U utorak od 21 čas gostovaće Aberistvitu u 13. kolu tamošnjeg šampionata, a to će mu biti 470. meč za Svece

Bolje prvi u selu nego drugi u gradu. Time se očigledno vodio kroz karijeru nekadašnji golman Liverpula Pol Harison, koji je napustio rodnu Englesku praktično na početku karijere, preselio se u Vels i tamo postao legenda. Još 2007, sa 22 godine, potpisao je za TNS i nikada nije napustio taj klub. Sada je kapiten i bori se za 10. titulu prvaka Velsa.

Sudeći po onome što su Sveci pokazali ove sezone u prvih 12 kola, gotovo sigurno će TNS uspeti da prekine dvogodišnju dominaciju Konahs Ki. Prvi je na tabeli, sa sedam bodova više od drugoplasiranog Flinta, a čak 16 više od aktuelnog prvaka. Istina, ima da se igra i plej-of, ali TNS je previše dominantan da bi prosuo toliko bodova da ugrozi titulu. Prošle je naprimer posle 32 kola imao 24 pobede i pet remija, dakle retko se dešava da gubi. Zasad nije nijednom, ima 10 pobeda i dva remija.

Izabrane vesti

21.00: (14,0) Aberistvit (6,50) TNS (1,17)

Uostalom, od dolaska Harisona TNS je bio šampion devet puta. Bio je prvak 2009, a zatim od 2011. do 2019. godine je vezao još osam titula. Poslednja dva prvenstva je završio na drugom mestu.

Nije Harisonov doprinos tim uspesima mali. Ni blizu. Čak 469 puta je branio za Svece u svim takmičenjima, a na 216 mečeva je uspeo da odbrani gol. Ukupno je na terenu proveo 42.291 minut. To je oko mesec dana fudbala.

Predvodio je Harison TNS na 30 mečeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i još 16 puta u doigravanju za plasman u Ligu Evrope. Nijednom se doduše Velšani nisu domogli grupne faze.

Mogao je 36-godišnji čuvar mreže verovatno da napravi i uspešniju karijeru, da je bio strpljiviji na Enfildu. Do prvog tima je Harison došao 2003. godine, posle povrede Krisa Kirklanda. Sedeo je na klupi dok je Jerži Dudek bio neprikosnovena „jedinica“ Crvenih, ali nikada nije dočekao šansu da debituje.

Umesto toga, otišao je Harison na pozajmicu u Lids, a zatim raskinuo ugovor sa Liverpulom i prešao u Vulverhempton. Ni tamo se nije zadržao celu jednu sezonu, kratko je igrao tokom 2006. za Čester i Herford, pre nego što se konačno obreo u Velsu i pronašao svoje mesto među reflektorima.

Dočekao je ipak Harison priliku 2009. godine da sa sve kapitenskom trakom ponese dres Liverpula na jednom revionalnom meču. Bio je kapiten tima Liverpulovih legendi, koje su igrale 2009. godine meč protiv tima sastavljenog od slavnih ličnosti, povodom obeležavanja 20 godina od tragedije na Hilsborou. Kada je Pol Harison imao četiri godine, a ta tragedija se dogodila, njegov otac Geri i ujak Stiven su bili dvojica od onih 97 ljudi koji su izgubili život na tribinama stadiona u Šefildu.

Golman TNS-a ne samo da je najtrofejniji fudbaler u istoriji velškog fudbala, već je i igrač sa najviše nastupa za neki velški tim u Evropi. Hodajuća legenda sa zbirno 21 medaljom u kolekciji.

Pohod na novu titulu Sveci će nastaviti u utorak od 21.00 časova, kada će ih ugostiti jedan od najslabijih timova u ligi, Aberistvit. Reč je o pretposlednjem timu na tabeli, sa svega 10 bodova u 12 mečeva.

TNS je savladao Aberistvit na pet od poslednjih šest susreta, a posebno se izdvaja onaj meč iz avgusta 2019. godine, koji je pripao Svecima sa 10:1. Harison je i tada bio akter, kao i u oktobru 2020, kada je Aberistvit na svom terenu izborio 2:2.

Domaćin je u poslednja tri kola osvojio samo jedan bod, ima ukupno tek tri pobede i apsolutni je autsajder protiv TNS-a. Gosti u ovom momentu imaju i najbolji napad u ligi, sa 33 data gola, ali i najbolju odbranu. Harison je primio svega osam golova u prvenstvu.

Inače, iskusni Englez je umalo došao do toga da ove jeseni brani u Ligi konferencije. TNS je u kvalifikacijama za najmlađe takmičenje UEFA eliminisao Glentoran iz Severne Irske i Kauno Žalgiris iz Litvanije. U plej-ofu ga je žreb spojio sa Viktorijom Plzen. U prvom meču u Velsu je bilo 4:2 za TNS, što je bila najveća pobeda u klupskoj istoriji, ali su se Česi u revanšu ipak nekako izvukli. Vodio je TNS sa 1:0 na poluvremenu, do 85. minuta je bilo 1:1, a onda su Čori i Bigel golom u nadoknadi vremena doneli produžetke, naposletku i penale. Harison ipak nije uspeo da zaustavi nijedan jedanaesterac, Plzenj je slavio sa 4:1 i prošao u grupnu fazu. Bivšem golmanu Liverpula sada je ostalo domaće prvenstvo kao uteha.


tagovi

TNSVels 1LiverpulAberistvit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara