Obi Mikel otvorio dušu: Kada afrički fudbaler zaradi novac, to nije samo njegovo

Vreme čitanja: 2min | pon. 20.11.23. | 13:46

Nigerijac pričao o mukama sa porodicom, ucenama od najbližih...

Dosta je priča i primera o fudbalerima iz Afrike koji se u domovini ponašaju kao dobrotvori. Pomažu siromašnima, dižu škole i bolnice, ali ima i ne tako malo primera onih kojima su porodica, prijatelji, okolina „otkinuli“ dobar deo zarade.

Nekadašnji fudbaler Čelsija Džon Obi Mikel ima svoj podkast, a u jednoj od epizoda je pričao baš o tom problemu sa kojim se suočavaju igrači iz Afrike.

Izabrane vesti

„Kada dolazite iz Afrike – a ovo je tema o kojoj se ne priča dovoljno – kada zaradite novac, to nije samo vaš novac! Imate porodicu, rođake, prijatelje“, počeo je priču Mikel.

I objasnio kako to u praksi izgleda.

„Vaša sestra se uda za nekog tipa, kojem je samo želja da oženi sestru poznatog fudbalera, recimo Obija Mikela. I on misli da su svi njegovi životni problemi rešeni. I onda vi počnete da motrite na tog tipa, pa kada pošaljete novac sestri, vidite da ga taj lik uzme i radi s njim šta god hoće. Kao što rekoh: vaš novac više nije samo vaš“.

Samo je sipao Mikel iz otvorene duše...

„Kada dobijete platu kažete: Staviću malo sa strane za oca i majku, malo za ovog, malo za onog. I dok se osvestite, ostaje vam manje od cvonjka. Takva je naša kultura, ljudi očekuju od vas da to uradite. Po njihovom mišljenju, vi ste dužni da to radite. Ovo govorim zbog mnogo mladih afričkih igrača koji će tek doći da igraju fudbal za veći novac i naći će se u sličnom situaciji. Da znaju šta ih čeka i da budu spremni, da znaju da se snađu“.

I deli Mikel savete šta i kako da se radi.

„Morate nekad da kažete „Dosta je bilo, baš me briga“. Meni se takav trenutak dogodio pre pet godina. Rekao sam „Nema više“, jer su mi se takve stvari dešavale od početka karijere. I onda sam odjednom postao negativac. Prestali su da mi se javljaju kada ih pozovem telefonom. A, do tada su oni mene zvali i to ne da me pitaju kako sam, nego šta ću im sledeće pokloniti. Ja sam mojoj porodici podario mnogo toga i očekivali su da će tako biti do kraja života“.

Nije čak ni to najgore što se dešavalo, tvrdi Mikel.

„Dolazilo je do toga da mi poruče: „Ako nam ne platiš, ići ćemo da pričamo sa novinarima“. I razmišljaš, vi ste mi porodica, zar posle svega što sam učinio za vas? U Africi mnogi neće da pričaju o svemu ovome, sramota ih je da izađu u javnost, da ispričaju da ih ucenjuju najbliži“, ispričao je Džon Obi Mikel.


tagovi

Džon Obi MikelAfrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara