Nije uvek veselo no "down under" (©Reuters)
Nije uvek veselo no "down under" (©Reuters)

Obračun navijača makedonskog i hrvatskog kluba preti da ugrozi drugu ligu Australije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.04.21. | 15:39

Na utakmici Premijer lige Novog Južnog Velsa sukobile se pristalice Rokdejl Ilindena i Sidnej Junajteda. Sevale metalne šipke, letele baklje, kamenice, stolovi... Jedan huligan vitlao sa mačetom, a tri osobe završile u bolnici!

Scene nasilja na fudbalskoj utakmici uznemirile su australijsku javnost proteklih dana. Derbi utakmica Premijer lige Novog Južnog Velsa između Rokdejl Ilinden Sansa i Sidnej Junajteda završena je bez pobednika (0:0), ali se tenzija sa terena prenela i na tribine i kulminirala tučom i opštim metežom u kojem su tri osobe zbog povreda završile u bolnici.

Dvojica mladića su zadobila posekotine oštrim predmetom (najverovatnije nožem) po rukama i nogama, dok je jednog gledaoca bukvalno pregazio stampedo razularenih pristalica dva kluba, prenose sidnejski mediji. Policija okruga Sent Džordž za sada je uhapsila jednog 23-godišnjaka, za kojeg se veruje da je u ovom nezapamćenom neredu navodno nosio mačetu u ruci! Za drugim vinovnicima tuče se traga, a slike osumnjičenih objavljene su i u nekim novinama i portalima.

Izabrane vesti

Kako bi se bolje razumela pozadina celog slučaja i geneza sukoba navijača dva kluba, treba istaći da je Rokdejl klub izuzetno brojne makedonske zajednice, dok je Sidnej Junajted u stvari bivša Sidnej Kroacija, klub koji su osnovali i podržavaju Hrvati sa zapada najvećeg australijskog grada. Zanimljivo, većina australijskih medija pokušava da ignoriše očigledno etnički motivisano nasilje, iako se i na video snimcima koji su preplavili društvene mreže recimo jasno čuje kako navijači Sidnej Junajteda uzvikuju: "Cigani, cigani", dok kidišu prema pristalicama Rokdejl Ilindena.

U tuči koja je izbila neposredno po okončanju meča, korišćeno je apsolutno sve što je huliganima palo pod ruku - od kamenica i cigli, preko metalnih šipki, do plastičnih stolova, stolica i gajbi. Letele su i upaljene baklje, a snimak na kojem se vidi jedan od izgrednika sa mačetom u ruci jasno ukazuje na to da su neki od njih bili i te kako spremni za incidente.

Pristalice hrvatskog kluba su posle kraćeg verbalnog prepucavanja i razmene raznoraznih predmeta bačenih između sukobljenih strana, jurnuli sa parkinga uz stepenice prema službenoj zgradi Fudbalskog kluba Rokdejl, ispred koje su stajali navijači makedonskog kluba, od kojih su mnogi potražili utočište u prostorijama kad su uvideli da je đavo odneo šalu.

U australijskim medijima se osuđuje viđeni vandalizam i uglavnom se piše o tome kako je haos u Rokdejlu najozbiljnije ugrozio formiranje nacionalne druge lige, koja je zamišljena kao "prohodna" ka plasmanu u elitnu A-ligu, što do sada u Australiji nije bio slučaj, pošto je A-liga od osnivanja zatvorenog tipa, poput američkih NFL i NBA.

I Rokdejl Ilinden i Sidnej Junajted su kao klubovi duge tradicije bili viđeni kao osnivački članovi tog australijskog drugoligaškog ranga, s obzirom na to da su svojevremeno i jedni i drugi bili članovi NSL takmičenja, preteče današnje A-lige. U vreme pre i posle NSL (rasformirana 2005), veliki rival ova dva kluba, a naročito hrvatskog Junajteda bila je i srpska Avala iz Boniriga, koja je 1992. godine promenila ime u Beli orlovi. Često su u prošlosti mečevi ova dva tima bili nabijeni tenzijom, a u sećanju srpske i hrvatske zajednice Sidneja još su mečevi iz 2005. i 2006. koji su takođe bili obeleženi nasiljem pristalica dva kluba.

Zanimljivo je da se Beli orlovi ove sezone ponovo bore za plasman u Premijer ligu Novog Južnog Velsa, iz koje su ispali pre tri godine, i ukoliko uspeju u tome ponovo će biti u društvu Rokdejl Ilindena i Sidnej Junajteda...

Fudbalsko nasilje u Australiji već je viđeno ranije ove godine, ali je medijski ostalo nepropraćeno. Naime, nedavno su se u okviru Treće Premijer lige države Viktorija (četvrti nivo fudbalske piramide), u Melburnu sastali srpski Springvejl Beli orlovi i albanski Sanšajn Iglsi (odnosno - takođe Orlovi). Iako je uprava srpskog kluba preduzela sve da u Srpskom sportskom centru u naselju Kizboro gosti budu potpuno odvojeni od domaćih navijača kako bi se izbegli mogući incidenti, do nereda je ipak došlo.

Po završetku meča gostujući navijači su počeli da skandiraju "Kosovo je Albanija" i zasuli su kamenicama publiku Belih orlova, među kojom su mahom porodični ljudi, pa čak i veliki broj dece i tinejdžera. Tom prilikom je jedan 16-godišnjak pogođen kamenom u glavu i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu gde mu je ukazana pomoć. I na parkingu je oštećeno nekoliko automobila, a intervenisala je policija koja sada istražuje ceo slučaj. Takođe, incident je prijavljen Fudbalskom savezu Viktorije, ali još nema zvaničnog reagovanja iz "kuće fudbala".

Etnički motivisane sukobe u Australiji pamtimo i sa tenisa. Na Australijen Openu u Melburnu je 2007. godine došlo do žestoke tuče srpskih i hrvatskih navijača, a umešani su bili i Grci koji su stali na stranu Srba. Incidenti su se u nešto manjem obliku ponovili i 2009. godine, kada su se sukobili srpski i bosanski navijači posle meča Novaka Đokovića i Amera Delića, tenisera rođenog u BiH koji je igrao pod američkom zastavom.

Strasti su se na tenisu vremenom smirile, ali na fudbalskim utakmicama i dalje se sporadično dešavaju incidenti. Ipak, utisak je da poslednji koji je viđen na utakmici u Rokdejlu prevazilazi okvire dosadašnjih sukoba i očekuje se da Fudbalska federacija Australije uskoro reaguje konkretnim potezima. Mnogi ljubitelji fudbala strahuju da od planirane druge lige, koja je trebalo da počne krajem 2022. ili 2023. godine, bar u dogledno vreme neće biti ništa.


tagovi

Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara