Nikola Boranijašević u duelu sa kapitenom Arsenala Granitom Džakom ove sezone u Ligi Evrope (©Reuters)
Nikola Boranijašević u duelu sa kapitenom Arsenala Granitom Džakom ove sezone u Ligi Evrope (©Reuters)

Od Bazela do Bazela - od osvajanja titule do borbe za opstanak

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.10.22. | 13:16

Za pet i po meseci Cirih Nikole Boranijaševića promenio tri trenera, a ovog četvrtka od 20.30 časova sa četvrtim juri prvu pobedu u sezoni u Superligi Švajcarske

Život može da se okrene naglavačke za samo pet i po meseci. Pitajte uostalom Novovarošanina Nikolu Boranijaševića kako to izgleda. Ovaj 30-godišnji fudbaler je 1. maja postigao u Bazelu gol za pobedu Ciriha sa 2:0, kojom je njegov tim overio titulu prvaka Švajcarske, a sada će ponovo gostovati u gradu na Rajni, ovog puta kao glavni favorit za ispadanje u drugu ligu.

Nije Boranijašević promenio sredinu. Ostao je u Cirihu, čak se pominjao i kao kandidat za reprezentaciju Srbije, ali njegov tim je doživeo pravu propast tokom leta i sada je ubedljivo na dnu švajcarske Superlige. Taj položaj mu se neće promeniti sve i da ovog četvrtka od 20.30 časova trijumfuje na Sankt Jakobs parku, jer to bi mu bila tek prva pobeda u sezoni. Zasad ima pet remija i šest poraza.

Izabrane vesti

Neverovatno je šta se to izdešavalo Cirihu, koji čak ni nije nešto dramatično promenio ekipu tokom leta. Ako izuzmemo transfer Vilfreda Njonta u Lids za 4.500.000 evra (greška i za klub, i za mladog Italijana koji sada igra za rezerve), ekipu su napustili samo igrači sa sporadičnim ulogama. Pritom, došli su neki provereni igrači poput Šeika Kondea i Ivana Santinija. Međutim, ono što je bitno, tvorac uspeha Andre Brajtenrajter je seo na klupu Hofenhajma.

Franko Foda nije uspeo da ga odmeni. Atmosferu u Cirihu je dodatno pokvarila za Švajcarce neočekivana eliminacija iz kvalifikacija za Ligu šampiona od strane Karabag Agdama. Ispustili su Azerbejdžance na svom terenu u produžecima, preselili su se potom u Ligu Evrope, odakle su uspeli da eliminišu Linfild i Harts. Međutim, to nije bilo dovoljno da se vrati samopouzdanje, jer u prvenstvu su rezultati bili loši, a što je duže trajala crna serija, tim je izgledao sve gore.

20.30: (2,05) Bazel (3,45) Cirih (3,60)

Konačno, sredinom septembra je smenjen Foda, posle eliminacije iz nacionalnog kupa od drugoligaša Lozane. Zamenio ga je Genesio Kolatrela, međutim on se na klupi zadržao samo tri meča. Odigrao je Cirih 1:1 sa Grashopersom i 0:0 sa Vinterturom, a u Ligi Evrope ga je deklasirao PSV sa 5:1.

Prvak Švacarske je zato ponovo promenio trenera, Kolatrela je napustio ekipu, a novi šef stručnog štaba postao je bivši strateg Midtjilanda Bo Henriksen. Debitovao je katastrofom u Ajndhovenu sa 5:0, a zatim je u prošlom kolu je sa liderom Jang Bojsom odigrao 0:0.

Tri meča bez gola, skoro dva meseca bez pobede… Cirih je na ivici katastrofe. Sada Bazel, prošlosezonski vicešampion, ima priliku da ga dotuče i da tako sebi popravi malo položaj na tabeli. On takođe nije baš za pohvalu, ali barem plavo-crveni nisu u zoni ispadanja… Doduše, titula će opet da ostane san, pošto lider Jang Bojs već ima +14 u odnosu na Bazel.

Izabranici Aleksandera Freja takođe igraju u Evropi, takmiče se u Ligi konferencije. Tamo su prvi na tabeli u slaboj grupi sa Pjunikom, Slovanom iz Bratislave i Žalgirisom, s tim što su bez pobede na poslednja dva meča i imaju sedam bodova ukupno. Kada tome dodamo i prvenstvo, Bazel na trijumf čeka punih 20 dana, od duela sa Sankt Galenom (3:2). U prošlom kolu je odigrao 0:0 sa Servetom.

Sada je na aktuelnom šampionu i vicešampionu Švajcarske da okrenu loše sezone u svoju korist. Probaće da pokrenu kola večeras, direktnim okršajem.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

ŠVAJCARSKA 1 - 12. KOLO

Utorak

Vintertur – Sion 1:0 (1:0)

/Di Đusto 25/

Sreda

Lucern – Sankt Galen 3:3 (2:2)

/Drager 7, 45, Mejer 51pen – Late Lat 9, Žilemeno 40, Von Mus 83/

Lugano – Jang Bojs 1:4 (1:1)

/Cigler 26 – Nsame 21, Garsija 68, Imeri 80, Iten 90+5/

Četvrtak

20.30: (2,05) Bazel (3,45) Cirih (3,60)

20.30: (3,35) Grashopers (3,45) Servet (2,15)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Švajcarska 1Nikola BoranijaševićCirihBazel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara