Gavrić i Nikolić (©Star Sport)
Gavrić i Nikolić (©Star Sport)

Od bisera do ključnog faktora: Veljko Nikolić najtalentovaniji u regionu

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.10.20. | 09:21

Prvi trener Zvezdine omladinske škole Nikola Jelić iz stručnog ugla analizirao razvoj najtalentovanijih fudbalera srpskog šampiona

Navijačima Crvene zvezde posebno raspoloženje izazivaju važne uloge igrača iz omladinske škole u prvom timu, pa bi najveći broj njih voleo da vidi Veljka Nikolića i Željka Gavrića u startnoj postavi svake evropske utakmice. To ove sezone nijednom nije dogodilo, ali dvojac Zvezdine dece polako preuzima važnu ulogu u ekipi Dejana Stankovića i u bliskoj budućnosti bi mogao da bude od kapitalne važnosti za sastav srpskog šampiona.

Ozbiljan razvoj mladih igrača, poniklih iza južne tribine stadiona Rajko Mitić, predstavlja veliku satisfakciju za vodeće ljude omladinske škole crveno-belih, jer put od talentovanog fudbalera do potpuno zrelog igrača nimalo nije lagan.

Izabrane vesti

Direktor škole Dragan Mladenović i ja, zajedno sa generalnim direktorom kluba Zvezdanom Terzićem, imamo jasnu strategiju po pitanju razvoja omladinske škole. Cilj nam je da se što više igrača na kraju nađe u prvom timu. Ogroman novac i energiju koju klub ulaže u omladinsku školu donosi jasne rezultate. Važnu ulogu ima i razvojni tim. Imamo sjanu saradnju sa Grafičarem i predsednikom Govedaricom. Taj put kroz razvojni tim prošli su i Veljko Nikolić i Željko Gavrić, koji sada imaju zapaženu ulogu u seniorskom timu, a verujemo da će i druga naša dva supertalentovana igrača Andrija Radulović i Strahinja Eraković u budućnosti postati standarni prvotimci. To nije lako, ali cilj omladinske škole i svih nas koji radimo u njoj jeste da što bolje pripremimo igrače za ono što nosi seniorski fudbal“, poručio je prvi trener u omladinskoj školi Crvene zvezde Nikola Jelić za MOZZART Sport.

"IGRAČA SA NIKOLIĆEVIM POTENCIJALOM VRLO MALO U EVROPI"

Veljko Nikolić je u mlađim kategorijama bio klasična desetka, a sada se, sticajem okolnosti i zahteva šefa struke, profilisao kao vezista koji može dobro da odogovori u oba pravca. Zvezda od odlaska Nenada Krstičića u AEK traži igrača sličnih karakteristika. Može li Veljko Nikolić da bude taj?

„Naravno da može. Velja je jedan od najtalentovanijih igrača u celom regionu, ne samo kod nas. U njemu smo prepoznali ogroman potencijal, dodatno je ojačao i očvrsnio, pa u budućnosti očekujemo još njegovo još aktivnije učešće u rezultatima i uspesima kluba. On na samom terenu pravi razliku kreativnošću i ključnim odlukama. Takvih igrača je danas jako malo. Skautiramo veliki broj mladih fudbalera, ali igrača takvog potencijala nema mnogo. Ne samo u regionu, nego i u čitvaoj Evropi. Kod Nikolića se na direktnom primeru vidi se da tu ključnu ulogu ne igra snaga, već njegova kreativnost, taj dar koji poseduje, odluka koju donosi u odlučujućim trenucima na terenu“.

Uprkos interesovanjima iz Italije, uprava Crvene zvezde je odlučila da ostavi Željka Gavrića u klubu, koji bi nakon odlaska El Fardu Bena trebalo da postane prvi Stankovićev izbor na desnom krilu. Ostanak na Marakani biće od možda i ključnog značaja za razvoj mladog igrača, a u budućnosti bi mogao ozbiljno da utiče i na njegovu cenu na tržištu, što nimalo nije zanemarljiva kategorija u savremenom fudbalu.

Isto kao i kada je u pitanju Veljko Nikolić, Željko Gavrić je jako talentovan igrač, čije su karakteristike po svim evropskim kriterijumima. Očekujemo da postane uzdanica Crvene zvezde i svi smatramo da je jako je važno da ostane klubu. To je na ljudima koji vode klub, ipak oni donose konačne odluke, ali svi mi mislimo da Gavrić treba što duže da ostane u Zvezdi. Od toga će svi imati mnogo koristi. Na kraju krajeva, sam igrač će se još bolje razviti i dostići do još veću vrednost na fudbalskom tržištu“.

"EMOCIJA KOJU STANKOVIĆ I SVI IGRAČI PONIKLI U OMLADINSKOJ ŠKOLI NOSE JE POSEBNA"

Nikolić i Stanković (©Star Sport)Nikolić i Stanković (©Star Sport)

Koliko sa aspekta Zvezdine dece znači to što je Stanković upravo kao mlad igrač vrlo rano dobio glavnu ulogu u prvom timu?

„Naravno da ima, Dejan Stanković poznaje Crvenu zvezdu iznutra i spolja, kao neko ko je prošao kroz omladinski pogon i postao lider seniorskog tima. Emocija koju svi oni nose iz omladinske škole je posebna. Njegovim dolaskom Crvena zvezda se još više okrenula ka promociji mladih igrača iz škole. Na svima nama je da još jače radimo, kako bismo igrače što bolje spremili za izazove, a prilagođavanje na seniorski fudbal trajalo još kraće“.

Andrija Radulović je dobio šansu proletos, a sada ga nema toliko u timu, ali se i od njega očekuje da zasija za Marakani.

Andrija Radulović je iz omladinskog pogona direktno prešao u prvi tim, mnogo mu znači što trenira sa seniorima, igra prijateljske utakmice i dobija šansu. Nadamo se da će i on, zejedno sa Strahinjom Erakovićem, uskoro biti oslonac. Naravno, pravovremenu odluklu o tim pitanjima donosiće šef struke Dejan Stanković.

Kakav uticaj četvrto uzastopno učešće u grupnoj fazi takmičenja ima na omladinski pogon Crvene zvezde?

Naravno da ima ogroman uticaj, to je izuzetan uspeh, klub će četvrtu godinu uzastopno biti u prilici da se takmiči sa samim kremom evropskog fudbala. Sve to ima i ogroman uticaji na razvoj igrača u omladinskloj školi Crvene zvezde. Proteklih godina smo imali mogućnost učešća u grupnoj fazi omladinske Lige šampiona, sada idemo u stazu šampiona. Nadamo se da ćemo tamo u martu naredne godine napraviti dodatni iskorak po pitanju plasmana u elitnom takmičenju“, poručio je Nikola Jelić.


tagovi

Nikola JelićDejan StankovićZvezdan TerzićVeljko NikolićŽeljko Gavrić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara