Reuters
Reuters

Od borbe za goli život do najlepše priče ruskog fudbala: Krilja Sovjetov razbilla Babićev Spartak (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.10.23. | 17:33

Prethodnog maja tim sa Kosmos arene bio je samo jedno mesto iznad zone ispadanja, a sada redom baca velikane na kolena

Baš ne ide srpskim defanzivcima ovog vikenda u Rusiji. Nakon što je Zenit Strahinje Erakovića poražen u subotu na gostovanju Orenburgu 3:1, neuspeh sa Spartakom doživeo je i Srđan Babić. Moskovski crveno-beli izgubili su u Samari od najprijatnijeg iznenađeja dosadašnjeg toka sezone. Krilja Sovjetov su razbili najveći ruski klub - 4:0 (2:0).

Nakon deset odigranih kola, tim za koji se pred početak sezone očekivalo da će se grčevito boriti za opstanak, zauzima drugo mesto na tabeli s tri boda zaostatka za liderom Krasnodarom. Za ekipu iskusnog trenera Igora Osinkina u prethodna dva i po meseca sve izgleda kao iz bajke, a u slučaju nastavka ovakvih igara jasno je da se Krilima smeši bar ponavljanje rezultata iz 2004. godine kada su bili trećeplasirani u najvišem rangu ruskog fudbala.

Izabrane vesti

Već u prvom poluvremenu domaćin je nagovestio pravu katastrofu najvećeg kluba u zemlji, a dva pogotka postigao je levi bek Jurij Gorškov. Posebno je interesantno da 24-godišnji momak nije postigao nijedan gol od oktobra 2021, a danas je bio dvostruki strelac. U drugom poluvremenu Krilja Sovjetov je samo nadogradila sve odlično iz prvog, a zabrinutost selektor Srbije Dragana Stojkovića Piksija od danas je verovatno još veća, imajući u vidu katastrofalnu grešku Srđana Babića u finišu meča, kojim je Vladislav Šitov postavio konačnih 4:0

Pre samo tri godine Krilja Sovjetov su tavorili u drugoj ligi Rusije, a onda se pojavio Igor Osinkin. U tom trenutku anonimni trener nije nikada samostalno vodio klubove iz Premijer lige, a misiju spasavanja Krilja Sovjetova započeo je na briljantan način. U njegovoj prvoj sezoni na klupi 2020/21 tim je ušao u prvu ligu sa rekordnim 101 bodom i 100 datih golova, dok je u finalu kupa zaustavljen od Lokomotive.

Nagoveštaj dugoročnog napretka za Krilja Sovjetov viđen je pretprošle sezone kada je osvojeno respektabilno osmo mesto u Premijer ligi, dok je 2022/23 bila značajno stresnija, jer je završila na 12. mestu, sa svega dva boda više od zone baraža za opstanak. Uprkos neubedljivoj sezoni, Igor Osinkin ostao je šef stručnog štaba, a velikih pojačanja nije bilo, o čemu svedoči svega 1.250.000 evra potrošenih prethodnog leta. Dobro uhodan sistem iskoristio je 58-godišnji stručnjak da oformi pravi tim sastavljen pretežno od mlađih domaćih igrača pojačanih Argentincem Benhaminom Gareom, ali i dvojicom igrača s ovih prostora, Amarom Rahmanovićem (Bosna i Hercegovina) i Mateom Baraćem (Hrvatska).

U narednom periodu videćemo koliko Krilja zaista mogu, a neposredno nakon povratka s reprezentativne pauze 22. oktobra odigraće duel protiv Zenita, petostrukog uzastopnog šampiona. Prethodno treba pregurati nezgodno gostovanje u Nižnjem Novgorodu sledeće nedelje.

S druge strane pitanje je koliko će uprava Spartaka imati razumevanja za trenera Giljerma Abaskala. Stoji da je Španac veoma perspektivan, ali se čini da ne može da donese Spartaku ono što se na Otkritije Areni jedino priznaje za uspeh i u skladu sa renomeom kluba, a to je titula, koje u crveno-belom delu prestonice nema od 2017. i blistave sezone sa Masimom Karerom.



RUSIJA 1 – 10. KOLO

Petak

Rostov - Ural 2:2 (1:2)

/Osipenko 33pen, Vahanija 46 - Šetin 4, Egorjičev 17/

Subota

Orenburg - Zenit 3:1 (3:1)

/Vorobjev 7, Perez 25, Mansilja 36 - Gustavo Mantuan 2/

Lokomotiva - Nižnji Novgorod 1:0 (0:0)

/Zemaledinov 83/

Rubin – Krasnodar 0:2 (0:1)

/Kordoba 24, Olusegun 86/

CSKA Moskva - Baltika 1:0 (1:0)

/Davila 18/

Nedelja

Fakel - Soči 2:0 (1:0)

/Markov 43 pen, Jakimov 47/

Krilja Sovjetov - Spartak Moskva 4:0

/Gorškov 7, 26, Gare 78, Šitov 90/

18.00: (2,75) Ahmat (3,35) Dinamo (2,55)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga RusijaKrila SovjetovSpartak MoskvaSrđan Babić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara