©Reuters
©Reuters

Od potencijalne mane, do nagazne mine za protivnika: Spinacola pet sezona igrao u Seriji B, a sada je najlepša priča Eura

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.07.21. | 08:00

Trnovit put igrača koji je obeležio dosadašnji tok Evropskog prvenstva

Svako Evropsko prvenstvo sa sobom nosi jednu romantičnu priču, a još kada je ona vezana za zemlju snažnih emocija kao što je Italija, to dobija posebnu konotaciju. Azuri su pred početak Evropskog prvenstva stali u drugi krug potencijalnih favorita za osvajanje turnira, a da im je tu negde i mesto, uprkos blistavim izdanjima u grupnoj fazi takmičenja, pokazalo je mučenje sa Austrijom u osmini finala. Ipak, kompletan utisak o selekciji Roberta Mančinija je više nego pozitivan.

Iskusni strateg, koji je tokom trenerske karijere često osporavan, bez obzira na osvajanje trofeja, od Italije je uspeo da napravi ozbiljnu timsku ekipu. Azuri nemaju izraženu zvezdu, možda bi to mogao eventualno da bude Federiko Kjeza, ali verovatno je upravo to osnovni razlog što se na svakom pojedinačnom meču u prvi plan iskoči neki novi igrač.

Izabrane vesti

Izdanje Italijana u dosadašnjem toku turnira predstavlja i ozbiljan udarac za tamošnje fudbalske kritičare. Pred početak Evropskog prvenstva, pozicija levog bočnog igrača oslovljena je kao najveća mana ovog tima, a ispostavilo se da je upravo to mesto zadaje najveće probleme protivnicima. Najavljivalo se da bi na tom mestu mogao da igra Emerson Palmieri, koji je imao skromnu sezonu u prvaku Evrope Čelsiju, pošto je Leonardo Spinacola propustio finiš sezone u Romi zbog problema sa povredom, ali je Mančini na kraju prelomio u korist prvotimca Vučice i napravio pun pogodak.

(3,05) BELGIJA (3,05) ITALIJA (2,50)

Spinacola je odmah protiv Turske bio najbolji na terenu, bio je na visini zadatka i protiv Švajcarske i Velsa, a onda je i u osmini finala protiv Austrije drugi put izabran za igrača utakmice. Zasluge za njegove partije naravno idu i na račun Roberta Mančinija. Selektor Azura je iskoristio potpuni ofanzivni potencijal Leonarda Spinacole, prvotimac Rome ima mnogo manje defanzivnih obaveza nego Đovani di Lorenco sa druge strane, a onda kada mu Insinje otvori prostor iza leđa, postaje ekstremno opasan po protivnički gol. Spinacola ne samo da ima vrlo dobru tehniku i zavidnu brzinu, već i sjajan osećaj za igru, što je pokazao u 95. minutu, kada je na sjajan način spojio sa golom Federika Kjezu.

Pre ovog turnira prva pomisao na Leonarda Spinacolu bile su povrede, koje su mu u dobroj meri unazadile karijeru u ključnim trenucima. Ogroman potencijal momka rođenog u Folinju još u juniorskim danima prepoznao je Juventus, koji je u 2012. godine za 400.000 evra platio polovinu prava na igrača od Sijene. Staroj dami se dve godine kasnije poklopilo da je dobio preostalu polovinu Spinacolinog ugovora besplato, nakon Sijeninog bakrota.

Dolazak u Juventus za veliki broj mladih igrača iz Italije predstavlja ostvarenje snova, što je verovatno bio slučaj i sa Spinacolom, ali sadašnji reprezentativac Azura prvi meč za Staru damu odigrao je tek u januaru 2019. godine, protiv Bolonje u Kupu Italije. Spinacola je čak i u toj svojoj prvoj sezoni u dresu Juventusa morao da pauzira prvih nekoliko meseci zbog povrede, a onda se vratio i zabeležio deset nastupa u Seriji A. Treba napomenuti da ga je u život potpuno vratila Atalanta, za koju je u dve sezone odigrao 57 utakmica i pokazao gigantu iz Torina da mora ozbiljnije da računa na njega. Pre toga je išao na drugoligaške pozajmice, u Empoli, Virtus Lančano, Sijenu, Vićencu i Peruđu, a što je najčudnije nije svuda bio standardan. U Atalalanti je prvobitno bio u sezoni 2014/2015, ali je zabeležio samo dva nastupa u Seriji A, ali je u narednoj sezoni procvetao u Peruđi. Od tada njegova karijera beleži konstantan uspon, a kvalitetne partije krunisao je debitantskim nastupom za Azure u martu 2017. godine protiv Holandije na Amsterdam Areni.

STVOREN ZA FORMACIJU 3-5-2, MANČINI NADOGRADIO ONO ŠTO SU AKTIVIRALI GASPERINI I FONSEKA

Spinacola i Iličić u Atalanti ©ReutersSpinacola i Iličić u Atalanti ©Reuters

Ključni iskorak u karijeri Leonarda Spinacole bilo je to kada su treneri shvatili da mu daleko više leži pozicija spoljnog igrača. To je prvi spoznao prekaljeni Đan Pjero Gasperini, koji ga je potpuno aktivirao u Bergamu i omogućio Juventusu da napalati od Rome ozbiljno obeštećenje od 29.500.000 evra.

Ono što je aktivirao Gasperini, maksimalno je iskoristio Paulo Fonseka. U protekle dve sezone je odigrao je 71 utakmicu u dresu Rome, postigao četiri gola i ostvario 11 asistencija, a da nije bilo povreda koje su ga s vremena na vreme izbacivale iz ritma, taj napredak bi bio još izraženiji.

Ipak, ono što su uspeli da "stvore" Gasperini i Fonseka dodatno je nadogradio Roberto Mančini. Selektor Azura je u svom sistemu Spinacili deje ulogu sličnu onoj koju ima Teo Ernandez u Milanu. Prvotimac Rome idealno pronalazi pukotine između protivničkih linija, pa rivali Italije praktično nemaju rešenje za njega.

Žoze Murinjo je dobio igrača u velikoj formi, ali će Romi biti izuzetno teško da ga zadrži u svojim redovima. Evropski velikani su ozbiljno zagrizli, Real Madrid je navodno već kontaktirao Rimljane, a već se pominje da bi Vučica mogla da pristane na ponudu od 45.000.000 evra. To nije malo za igrača koji ima 28 godina, Romi su neophodna sredstva od prodaje igrača, ali teško da bi klub iz Večnog grada mogao da pronađe adekvatnu zamenu.

Sa druge strane, Real Madrid gotovo da ne propušta priliku da dovede igrača posle svakog velikog takmičenja, a posebno onog koji je blesnuo na istom. Takođe, teško da će Spinacola biti u boljoj prilici da naplati sve ono što nije u dosadašnjem toku karijere.


tagovi

Leonardo SpinacolaEuro2020Roberto Mančini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara