Pogodak Rafaela Vejge (©Reuters)
Pogodak Rafaela Vejge (©Reuters)

Od starta nije bilo ravnopravno, pa je čudo izostalo: Palmeiras u finalu SP, čeka se Čelsi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.02.22. | 19:30

Brazilci lako izašli na kraj sa umornim Egipćanima u prvom polufinalu Svetskog prvenstva za klubove - 2:0 (1:0)

Prvi finalista Svetskog prvenstva za klubove 2021. je Palmeiras. Očekivano, pošto su odmorni Brazilci u polufinalu za rivala imali (pre)umorne Egipćane.

Pokušavali su iz Al Ahlija uoči turnira da traže reakciju FIFA i svog CAF zbog preklapanja klupskog Mundijala sa Afričkim kupom nacija, ali nisu naišli na razumevanje. U Abu Dabi su doputovali bez šestorice standardnih prvotimaca, nekim čudom uspeli su da pobede urugvajski Monterej koji ih je prethodno dvaput eliminisao, ali ne i da prirede senzaciju protiv šampiona Južne Amerike. Bilo je 2:0 (1:0) za Palmeiras, koji se tako revanširao klubu iz Kaira za prošlogodišnji poraz penalima u borbi za treće mesto.

Izabrane vesti

Iako su posle finala Afričkog kupa nacija (u kom su penalima poraženi od Senegala) šestorica egipatskih reprezentativaca došli u Ujedinjene Arapske Emirate, Al Ahli je rutinski poražen od ekipe koja je imala tri dana da se aklimatizuje i pripremi za svoj prvi meč na turniru.

Pitanje pobednika rešili su Rafael Vejga u 39. i Dudu u 49. minutu posle brzih akcija i atraktivnih međusobnih dodavanja, pa sada Palmeiras čeka boljeg iz duela Česi - Al Hilal (Saudijska Arabija), koji se igra u sredu od 17.30.


Uporni Egipćani nisu se predavali. Iako su u prvom poluvremenu bili bez šuta u okvir gola, do kraja su uspeli da se izjednače sa rivalom po tom segmentu, ali ne i po preciznosti. Jedna lopta jeste završila u mreži Brazilaca, u 71. minutu, međutim, Francuz Klemen Turpin je posle konsultacija sa VAR sobom opravdano poništio pogodak Mohameda Šerifa zbog ofsajda. Nedozvoljenu poziciju zapravo je uočio program koji u sekundi obrađuje fotografije i omogućava sudijama u VAR sobi da lakše procene situaciju... Takozvani poluautomatizovani ofsajd.

Palmeiras se ovom pobedom plasirao u svoje prvo finale klupskog Mundijala, dok će Al Ahli u meču za treće mesto (12. februara, kao i finale) pokušati da odbrani uspeh sa prošlog turnira (i iz 2006). To će morati da učini bez kapitena Ajmana Ašrafa, koji je u 80. minutu dobio crveni karton zbog oštrog starta s leđa na Palmeirasovu desetku Ronija. Arbitar mu je prvo pokazao žuti karton, ali mu je iz VAR sobe javljeno da pogleda snimak, posle čega je promenio odluku i izvadio crveni.

Akteri večerašnje utakmice bili su 11 igrača koji su nastupili i u prošlogodišnjem duelu ovih timova. Za Al Ahli šestorica, a petorica u Palemirasu, među kojima i strelac vodećeg gola Rafael Vejga. I strelac drugog gola za tim iz Sao Paula, Dudu, je igrao na prošlom Svetskom prvenstvu klubova, ali je u Kataru nosio dres domaćeg Al Duhaila.

Zeleni će u finalu pokušati da vrate trofej u Južnu Ameriku, pošto je na prethodnih osam turnira trijumfovao klub iz Evrope. Ukupan bilans od kada se igra Svetsko prvenstvo za klubove je 13 titula za Evropljane i četiri za Južnoamerikance. Al Ahli iz Kaira je pokušao da bude treći afrički finalista posle Mazembea iz Konga (2010) i Radža Kazablanke iz Maroka (2013), ali najtrofejniji klub sveta sa 118 pehara u svojoj istoriji moraće da sačeka neku novu priliku...

SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - POLUFINALE

Utorak

Palmeiras - Al Ahli 2:0 (1:0)

/Vejga 39, Dudu 49/

Sreda

17.30: (10.0) Al Hilal (6.50) Čelsi (1.25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

PalmeirasAl Ahli KairoFIFA Klupsko svetsko prvenstvoČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara