Alen Stajčić (©AFP)
Alen Stajčić (©AFP)

Od suza radosnica do rastanka: Stajčić otišao, Filipinci "spremni da mu podignu spomenik"

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 14:25

Australijski stručnjak srpskog porekla odlučio da ne produži saradnju sa selekcijom s kojom je ostvario istorijske uspehe

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Kratak je bio put koji je Alen Stajčić prevalio od euforije i velikih snova o novom istorijskom uspehu do ekspresnog rastanka sa reprezentacijom Filipina. Samo dan pošto je selekcija sa jugoistoka Azije pretrpela težak poraz od Norveške (6:0) i ispala sa svog prvog Svetskog prvenstva u istoriji, Fudbalski savez Filipina je objavio da australijski stručnjak srpskog porekla nije želeo da obnovi ugovor i da je otišao sa kormila nacionalnog tima.

Izabrane vesti

Kako je navedeno u saopštenju, Stajčić i njegov asistent Nahuel Ararte odlučili su da posle Svetskog prvenstva u Australiji i Novom Zelandu "istraže druge profesionalne mogućnosti“.

"Za prethodnih 20 meseci zajedno smo kao tim prešli put od autsajdera u jugoistočnoj Aziji do prve pobede na Svetskom prvenstvu. Bilo je mnogo uspeha o kojima ću razmišljati, ali bez sumnje, dva najbolja iskustva u mojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri bila su poslednja dva meča na Svetskom prvenstvu. Pobeda nad Novim Zelandom je ostvarenje sna i pokazatelj da fudbal zaslužuje važno mesto na Filipinima. Zajedničko nasleđe koje ostavljamo je nešto na šta smo svi ponosni“, poručio je Stajčić na rastanku.

Reprezentacija Filipina je predvođena 49-godišnjim stručnjakom prvi put zaigrala na Šampionatu sveta i na debiju upisala ne samo prvi gol, već i prvu pobedu. Filipinke su priredile jedno od najvećih iznenađenja grupne faze ženskog Mundijala, kada su u drugom kolu savladale domaću selekciju Novog Zelanda sa 1:0.

Posle ove pobede, Alen Stajčić i njegove igračice su bili u euforiji, bilo je i suza radosnica, pa čak i smelih poruka u stilu: "Osmina finala? Što da ne?“. Ali Norveška se na njihovu žalost probudila baš u poslednjem kolu i nemilice im zatrpala mrežu, trasirajući sebi put u drugu fazu prvenstva.

Stajčić se s pravom može nazvati čovekom koji je preporodio filipinski fudbal. Otkako je 2021. godine preuzeo kormilo ženske reprezentacije, počeli su da se niži uspesi, a fudbal je za kratko vreme ugrozio čak i popularnost neprikosnovene košarke na Filipinima.

Prvo su u januaru 2022. igrale polufinale Kupa Azije, zatim su izborile prvi plasman na prvenstvo sveta, a u julu su na domaćem terenu osvojile AFF šampionat, prvenstvo zemalja ASEANA (Asocijacija zemalja Jugoistočne Azije). Bio je to prvi trofej na međunarodnim takmičenjima u istoriji filipinskog fudbala.

Koliko dubok trag je ostavio na Filipinima i koliko je voljen u ovoj zemlji, najbolje ilustruju reči Venisa Fjurija, autora najpopularnijeg filipinskog fudbalskog podkasta Futbol Brew:

"Mislim da su mnogi Filipinci spremni da mu podignu statuu. Igračice ga vole, navijači ga vole – čak i najstrastveniji navijači, ultrasi, ga jako poštuju i veruju mu. Samo reči hvale za Alena, uzvraćamo mu ljubav koju nam daje”, rekao je Fjurio.

Alen Stajčić potiče iz porodice srpskih emigranata u Australiji. Najveći deo igračke karijere proveo je u sidnejskim klubovima, a najduže je branio boje Belih orlova iz Boniriga, najpoznatijeg i najuspešnijeg kluba srpske zajednice na Petom kontinentu.

Kao trener je vodio ženski tim Sidneja, a zatim i reprezentaciju Australije. Pre nego što je dobio otkaz, Stajčić je formirao temelje za konkurentan tim Matildi na svetskoj sceni. Njihovi uspesi u poslednjih nekoliko godina zasnivaju se pre svega na Stajčićevom radu, pošto je kao selektor vodio državni tim na Mundijalu 2015. i izborio plasman na prethodni šampionat 2019. godine.

Kako prenose australijski mediji, Alen Stajčić se dovodi u vezu sa nekoliko klubova u A-ligi i očekuje se njegov povratak u muški fudbal. I u toj konkurenciji je ostvario uspehe, pre svega sa Central Koust Marinersima, koje je od večito poslednjeg tima doveo do zvanja pretendenta na titulu. Dve godine posle Stajčićevog odlaska, Marinersi su postali šampioni Australije sa ekipom koju je u dobroj meri selektirao ovaj vrsni stručnjak.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

 


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara