Ansu Fati i Luka Modrić (©Rueters)
Ansu Fati i Luka Modrić (©Rueters)

Odmori još malo, Fati, da Barsu ne bije maler

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.04.22. | 11:02

Ofanzivac spreman za povratak na teren, ali se Kataloncima ne žuri, jer je Ćavi “pronašao” tercet koji mu garantuje golove i asistencije i neće ga razbijati

Krvna slika Barselone je promenjena. Anemični katalonski klub iz prvog dela sezone, krajnje upitnog napadačkog potencijala, transformisao se pod Ćavijem. Počela je Barselona da dobija obrise ozbiljnog tima, sposobnog da se rve za trofeje idućih godina i sa lakoćom dobija “male” utakmice. Za nekoliko meseci sve se promenilo, Blaugrana je od tima koji u proseku postiže jedva nešto više od gola po utakmici došla do toga da je od prvih dana februara do danas šest puta rivalima isporučivala poker golova.

Po Ćavijevom ulasku u svlačionicu problemi su iskakali iz svakog budžaka, a efikasnost je bio onaj udarni. Kada je skenirao situaciju, u smiraj kalendarske godine, ambulanta je bila punija igračima nego trening centar, a španski strateg morao je da počne sa krčenjem puta bez dva najbolja strelca. Tada je delovalo da se Barselona nalazi u beznadežnoj poziciji, jer su Memfis Depaj i Ansu Fati zbirno spakovali 12 golova, što je gotovo polovina od golgeterskog salda katalonskog kluba. Ćavi je počeo da životari bez jedina dva napadača koja su se nalazila u kakvoj-takvoj formi, povukao je prave poteze na zimskoj pijaci i učinio da se nimalo ne oseti njihov izostanak.

Izabrane vesti

Panično je Barselona žurila sa povratkom Fatija na teren u prvom delu sezone i svaki put bi se gorko pokajala što je insistirala na tome, jer bi se krilni napadač ekspresno vratio nazad u ambulntu. Na primeru Fatija napravljen je prvi rez – nema treninga dok ne zaleči povredu. Od utakmice sa Atletik Bilbaom u Kupu Kralja krajem januara nije se vraćao, i ne žuri se Barseloni. Počeo je Fati da radi sa timom u martu, pojavio se u trening centru, ali na teren neće kročiti do kraja aprila i potencijalnog polufinala sa Lionom ili Vest Hemom. Ali, prvo da Barselona večeras na Kamp Nouu izbori prolaz i zaustavi Ajntraht.

Ansu Fati sklonjen je svesno u stranu, kako se katalonski klub ne bi upustio u novi rizik, a mladi fudbaler još jednom prevremeno završio sezonu. Odbio je da peti put ide u operacionu salu i podvrgne se hirurškoj intervenciji, opredelio se za drugačiji, sporiji vid lečenja i u Barseloni sa nestrpljenjem iščekuju njegov povratak na teren. Ali, ne žure. Nisu ni sa Memfisom Depajom, a imaju i valjan razlog. Pronašao je Ćavi kombinaciju za ofanzivni tercet koji funkcioniše po modelu švajcarskog sata. Dva od tri šrafa zimski su pogoci, treći rehabilitovani Francuz koga pokušavaju da odobrovolje da potpiše novi ugovor, a statistika im je od kada su se ustalili impozantna. Trio Pjer Emerik Obamejan – Feran Tores – Usman Dembele je na prethodnih 16 utakmica postigao 18 i namestio 15 golova.

Ansu Fati i Luka Modrić (©Rueters)Ansu Fati i Luka Modrić (©Rueters)

I nije neko čudo što se Fati lagano uvodi u ritam, jer Ćavi se, verovatno, donekle i plaši da bi mogao da naruši mehanizam koji odlično radi, a pritom i vrati “desetku” svog tima nekoliko koraka unazad.

Barseloninom trozupcu trenutno nije potrebno ojačanje, i minimalna promena mogla bi da dovede do kurcšlusa, a prvi je to na svojoj koži osetio Memfis Depaj. Do oštećenja tetive bio je nezamenjiv, prva strela tima sa osam golova… Po povratku sačekala ga je uloga rezerviste i minutaža na kašičicu. U Primeri niti jednom preko 20 minuta (kao rezervista pogodio protiv Atletik Bilbaa i Elčea), značajnija uloga samo protiv Galatasaraja i u hijerarhiji mesto uz Luka de Jonga. Drugačijoj ulozi nije ni mogao da se nada, jer je Obamejan već stigao do deset golova (osam u Primeri i dva u Ligi Evrope) i odmah se upisao u El Klasiku, Feran Tores sakupio je sedam golova i pet asistencija, a pomilovani Dembele je na poslednjih sedam utakmica podelio devet pasova za gol (ukupno 11 u sezoni) i jednom zatresao mrežu.

Vrata su se Depaju zatvorila preko noći i koliko god u Barseloni bili ushićeni zbog Fatijevog oporavka i ponovnog konkurisanja za tim u finišu sezone, toliko su i svesni da bi guranjem na silu maleroznog fudbalera mogli da budu u minusu. Jer, ono što funkcioniše i dokazano je na delu, ne treba razbijati.


tagovi

BarselonaAnsu FatiMemfis DepajFeran ToresPjer Emerik ObamejanUsman DembelePrimeraLiga Evrope

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara