Toni Kros (AFP)
Toni Kros (AFP)

Oficir Kros javlja se na dužnost jer je Nagelsman to tražio! Kako će izgledati Nemačka na Euru?

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 17:14

Vezista Real Madrida putem instagrama potvrdio da će biti na okupljanju reprezencije u martu mesecu i otvorio nekolicinu interesantnih pitanja manje od četiri meseca pre Evropskog prvenstva

Za manje o četiri meseca počeće evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a nemačka reprezentacija odavno nije bila u većoj krizi. Da je se vratimo deset godina unazad, a da se Euro igra od Berlina do Minhena, od Štutgarta do Dortmunda, od Lajpciga do Hamburga, čitava nacija bi verovala u fudbalsko pokoravanje startog kontinenta. Ali zbog svih razočaranja koja su Panceri doživeli i proživeli od 2018. do danas, kolektivna euforija je usahla, ili bar prilično isparila za standarde jedne od najvećih svetskih fudbalskih sila.

Ipak, većinskom delu nemačkog življa kojem je stalo do bubamere, zaiskrilo je u očima kada se pre oko dva sata oglasio Toni Kros i poručio "Ljudi, ukratko - igraću za Nemačku ponovo." Pa i ako je anketa najtiražnijeg nemačkog (verovatno i evropskog tabloida) BILD-a pokazala da 23 odsto ispitanika nije srećno zbog povratka jednog od najboljih veznih igrača 21. veka, jasno je da šta će vezista Real Madrida doneti Elfu u svlačionici i na terenu. Svestan je toga i selektor Julijan Nagelsman.

Izabrane vesti

"Zašto sam doneo ovakvu odluku? Zato što mi je selektor uputio poziv i zato što osećam i suguran sam da na Evropskom prvenstvu možemo da napravimo mnogo više nego što većina veruje u ovom trenutku" , poručio je Kros.

Previše je razočaranja A reprezentacija Nemačke servirala Naciji u poslednjih, pet, šest godina. Četvrto mesto u grupi sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom 2018. godine u Rusiji, ispadanje od Engleske u osmini finala prošlog Eura (2:0) u meču koji je upamćen kao poslednji nastup Tonija Krosa za Manšaft. Kao da ispadanje u grupnoj fazi minulog Svetskog prvenstva u Kataru (treće mesto u grupi sa Španijom Japanom i Kostarikom) nije bilo dovoljno, pa su tokom 2023. godine Nemaču redom u prijateljskim mečevima pobeđivali Belgija, Poljska, Kolumbija, Japan (posle 4:1 smenjen Hansi Flik), a potom Turska i Austrija nakon što je Nagelsman preuzeo kormilo. U prošloj godini, šest poraza, dva remija i samo tri pobede Elfa na 11 utakmica. I zato mladi stručnjak na kormilu državnog tima u predstojećem periodu mora da izvede fudbalsku alhemiju, pronađe usnulo samopouzdanje, črvstu hijerarhiju, prave karaktere i oratore u svlačionici, produženu ruku na terenu. I zato - Toni Kros. Malo je u Evropi igrača njegovog autoriteta, sposobnosti, iskustva.

A Tonijev zurückkommen otvara sijaset interesantnih pitanja usmerenih na izgled Pancera na predstojećem Evropskom prvenstvu. Ugledni nemački novinari, poput Kristijana Falka već prave projekcije potencijalne kombinatorike Julijana Nagelsmana. Ko će igrati u veznom redu? Da li će povratak Tonija Krosa značiti i pomeranje Jozue Kimiha na, ne baš omiljenu mu poziciju desnog beka.

Uz Krosa, u centralnom delu veznog reda selektor će, kako stvari trenutno stoje, imati Ilkaja Gundogana, Leona Gorecku, Roberta Andriha iz Bajer Leverkuzena, Brajtonovog Paskala Grosa koji prošle i ove sezone igra fudbal karijere u Brajtonu, Dortmundovog Julijana Branta. Falkovo mišljenje je da će zbog tolikog broja centralnih vezista Nagelsman pomeriti Kimiha na desnog beka gde će u konkurenciji biti i Benjamin Henriks. Prva dva izbora za levog beka su David Raum i Robin Gosens, u špicu će izbor izvesno pasti na Niklasa Filkruga i Denisa Undava, a lepršavost iza napdača, davaće Džamal Musijala i Florijan Virc. Što se štopera tiče, uz komandanta odbrane Antonija Ridigera, na poslednjem spisku bili su Džonatan Ta, Niklas Zile i Mats Humels. Među stativama je viđen Manuel Nojer koji čitave sezone sjajno brani za Bajern, uprkos lošim timskim rezultatima.

Ostaje nedoumica kakav će status kod Nagelsmana imati Kaj Haverc, Liroj Sane, Serž Gnabri, Jonas Hofman. Približniju sliku daće martovske utakmice sa Francuskom i Holandijom. A opet, ma koliko Tomas Miler bio daleko od fudbalera koji je dominirao i rešetao mreže na Mundijalima 2010. i 2014, deluje da Nagelsman neće na Euro bez čoveka koji je pod njegovom trenerskom palicom bio najbolji asistent Bundeslige, pa i Evrope. Ne toliko zbog fudbalskog doprinosa koliko zbog autoriteta koji je gradio od 2010, oličnenog u 126 utakmica i 45 golova za državni tim.

Saga o povratku Tonija Krosa koja je bila aktuelna poslednjih nekoliko nedelja, otvorila je još jedno potpitanje koje bi moglo da bude interesantno i Srbiji. Da li će Kros možda uzeti mesto talentovanom nemačkom vezisti srpskog porekla Aleksandru Pavloviću koji uprkos utakmicama za U20 reprezentaciju Nemačke, još ima pravo izbora za koji će A tim da nastupa. Odnosno, da li će, ako ne stigne poziv Nemačke za predstojeću kontinentalnu smotru, to odškrinuti vrata Srbiji za eventualnu krađu 19-godišnjeg bisera?


tagovi

Toni KrosFudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara