FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Ogorčeni na Mesija Kinezi menjaju politički diskurs: Foklandi nisu argentinski, oduvek su britanski

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 18:37

Razočaranost jednim od najboljih fudbalera svih vremena prevazišla je fudbalske okvire, sada se ogleda i u promeni političke klime

Koliko je samo lako jednom odlukom srozati kult ličnosti. Sva popularnost koju je Lionel Mesi stekao tokom prethodnih dvadesetak godina u Kini transformisana je u prezir u jednom jedinom danu. Odlukom da ne nastupi u prijateljskoj utakmici u Hong Kongu za Inter Majami četvrtog februara, slomio je srca miliona u doskorašnjoj najmnogoljudnijoj zemlji planete. Više od 40.000 gledalaca platilo je skupocene karte prosečne cene od 640 dolara, samo da se njihov idol ne bi pojavio na terenu, a tri dana kasnije zaigrao je u Japanu protiv Visel Kobea. Izgovor povrede nije bio dovoljno uverljiv tamošnjim ljubiteljima fudbala, a ne samo da je Leo srušio ideal superstara u očima toliko ljudi, već je navukao gnev većinskog dela kineskog stanovništva na argentinsku državu.

Nakon što je državni medij Global tajms optužio igrača i njegov klub da u Mesijevom neigranju leže politički motivi sa ciljem da se osramoti Hong Kong, čitava situacija poprimila je nove razmere. Najpre je kineski državni vrh (što je javna tajna) dao nalog fudbalskom savezu da otkaže prijateljske mečeve Argentine u martu protiv Nigerije i Obale Slonovače u Hangžu i Pekingu. Bio je to samo početak. Prema najnovijim istraživanjima, u poslednjih nekoliko dana primetan je nagli porast broja Kineza koji smatraju da su Foklandska Ostrva sastavni deo Velike Britanije, a ne Argentine. Istorijski posmatrano, uvek je Kina gajila partnerske odnose sa Argentinom, a prema proceni medija u Južnoj Americi postoji bojazan da bi bar na kraći period odnos dve zemlje mogao da postane hladniji.

Izabrane vesti

U prilog tome govore i izveštaji engleskih medija da je scenario jedne lutkarske predstave nedavno održane u Pekingu navodno izmenjen, baš u svetlu Mesijevog neigranja u Hong Kongu.

"Foklandska Ostrva su sastavni i neodvojivi deo Ujedinjenog Kraljevstva. Ne podržavamo Argentinu", rekao je jedan lik, da bi drugi odgovorio "Nekada sam podržavao argentinsku tvrdnju da polaže pravo na Malvine. Danas svečano izjavljujem da od sada više neću prihvatiti da Malvini pripadnu Argentini".

Prezir ka Argentini poslednjih dana sve više ulazi u popularnu kulturu Kineza, a na društvenim mrežama vodi se prava antiargentinska propaganda. Tviter nalog ambasade Argentine preplavljen je naglašenim izrazima podrške britanskoj vladavini nad Foklandskim Ostrvima, često koristeći iste izraze svojstvene narativu Komunističke partije kada pokušava da insistrira na Tajvanu kao delu Kine.

Pokušao je Inter iz Majamija da se delimično iskupi na prilično jeftin način, čestitajući kinesku novu godinu u klupskoj objavi, i to ne samo na engleskom, već i na mandarinskom jeziku. Nije ovo nimalo "omekšalo" Kineze, budući da su mahom to protumačili kao populistički gest bez iskrene namere da se čestita praznik.

(2,95) Lajpcig (3,60) Real Madrid (2,45)

Naravno, nema nikakve sumnje da su Kinezi istinski razočarani Mesijem i da je to dodatno raspirilo vatru na relaciji Argentine i Kine, mada treba istaći da koren problema verovatno leži u odnosu novog argentinskog predsednika Havijera Mileija, koji otvoreno koketira sa SAD-om. Između ostalog, kupio je nove borbene avione F16 od Danske, umesto od Kine kako je ranije dogovorila prethodna vlast. Takođe, Mileiji je prekinuo pregovore o pridruživanju Briksu.

Stav zvaničnog Pekinga o Foklandima do sada je bio proargentinski, a njegove diplomate su u više navrata isticale odlučnu podršku Argentini, u zamenu za podršku Buenos Ajresa po pitanju Tajvana.

Podsetimo, rezigniranost najtrofejnijim osvajačem Zlatne lopte otvoreno je i iznela i narodna poslanica Regina Ip.

"Mesiju više nikada ne sme biti dozvoljen ulazak u Hong Kong. Odvratan je u svojim lažima i licemerju. Osramotio je Hong Kong. To je u srži celog plana"


tagovi

Lionel MesiKina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara