©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Ohijeva lukavost poništavala greške: Zvezda se vraćala u život protiv Šahtjora, ali je Pavkov promašio remi

Vreme čitanja: 4min | pon. 31.01.22. | 16:52

Zasluženo slavlje ekipe Roberta de Zerbija u zahtevnoj utakmici za srpskog šampiona - 3:2

Top nivo evropskog fudbala, u koji svakako spada ukrajinski Šahtjor, ne trpi defanzivne greške kakve je odbrana Crvene zvezde pravila na startu utakmice u Beleku, pa je to bio jedan od osnovnih razloga zbog kojeg je srpski šampion doživeo prvi poraz na zimskim pripremama. I pored svega toga ekipa Dejana Stankovića je uspela da se vrati u život protiv lidera ukrajinskog šampiona na krilima raspoloženog Ohija Omojiuanfa, ali joj je presudio David Neres u 72. minutu. Poslednju priliku za izjednačenje sedam minuta kasnije imao je Milan Pavkov, ali je njegov udarac iz jedanaesterca zaustavio raspoloženi Anatoli Trubin - 2:3 (0:2)

Zvezda je platila danak nedopustivo lošeg ulaska u utakmicu. Poslednja linija Stankovićevog tima je imala velikih problema sa brzim ofanzivcima ukrajinskog kluba, a posebno Kristijano Pičini, koji nikako nije uspevao da "ulovi" brzonogog Mihaila Mudrika, dok su defanzivni vezisti imali mnogo problema sa Brazilcem Majkonom, koji je slao perfektne lopte u prostor za svoje saigrače. Italijan je odmah nakon dolaska u Belek imao problema sa povredom, zbog čega je pauzirao nekoliko dana, pa su dueli sa ovako raspoloženim Mudrikom za njega predstavljali preveliki zalogaj u ovom trenutku.

Izabrane vesti

Mudrik i Majkon su prvi put Pičinija uhvatili na spavanju u 13. minutu. Brazilac je poslao izuzetnu dubinsku loptu u prostor, Mudrik je već bio korak ispred Italijana, pa je usledila sigurna realizacija glavom. Samo pet minuta kasnije Ukrajinci iskoristili loše istrčavanje kopletne poslednje linije Zvezdinog tima, Mudrik je ponovo umakao Pičiniju, a ovaj napravio slobodan udarac u opasnoj zoni za žuti karton. Majkon je izvrsno izveo prekid, lopta je pogodila mesto gde se spajaju prečka i stativa, potom se ona odbila od Popovića, a najbrže do nje stigao je David Neres i poslao je u nebranjeni deo mreže.

Crveno-belima je bilo potrebno dobrih pola sata da se konsoliduju, a onda su konačno postali kokretni na protivničkoj polovini. Ohi Omojiunafo je tih 30 minuta bio potpuno odsečen od veznog reda, a onda je u finišu prvog poluvremena imao dve odlične prilike da rezultatski vrati u svoju ekipu u igru. Ipak, izuzetan u tim trenucima bio je Anatoli Trubin. Ohi je u 39. minutu izašao sam pred gol Šahtjora posle sjajnog dodavanja Kataija, ali je mladi čuvar mreže odlično reagovao u situaciji jedan na jedan, a slično je bilo i dva minuta kasnije kada je Norvežanin dobio odličnu visoku loptu od Rodića, gađao glavom sa ivice peterca, ali je ponovo usledila odlična parada Trubina.

Zvezdinom najisturenijem igraču se za veliki trud i promašaje konačno vratilo u 58. minutu, iako ni ovoga puta nije bio strelac. Odlično je Ohi skočio kod kornera Kataija i pogodio glavom stativu, ali je na pravom mestu pokraj leve stative bio Aleksandar Dragović i konačno ze zatresla mreža Ukrajinaca. Samo četiri minuta ranije sreća je bila saveznik crveno-belih, s obzirom da je Sudakov promašio gol iz prilično izgledne situacije, a posle odličnog prodora Tetea. Ipak, crveno-beli su u drugom poluvremenu promenili odnos prema igri i protivniku, bili su rešeni da se vrate u meč i to im se isplatilo. Srećom, i De Zerbi je izmenio sastav, na klupi su se našli i on, ali i dezorjentisani Pičini, pa je bilo znatno manje opasnosti po Popovićev gol.

Ohi je već u 68. minutu naplatio svoj trud. Aleksandar Dragović mu je tada uzvratio za situaciju kod prvog gola, poslao je upotrebljivu loptu pred peterac, a tamo je Norvežanin u padu zahvatio loptu i poslao je u mrežu. Jasno je da više nema dileme da su crveno-beli konačno pogodili sa inostranim napadačem, koji može da napravi ozbiljne probleme i ovako snažnoj odbrani kakva je Šahtjorova.

Utakmica se nakon drugog gola Beograđana u potpunosti otvorila, Zvezda je samo par minuta kasnije opasno pripretila preko Ivanića, koji je snažno gađao sa distance, ali je sreća ovoga puta bila Trubinov saveznik. Ipak, u 72. minutu je prednost ponovo bila na strani ekipe Roberta de Zerbija. Odbrana srpskog šampiona nije dobro reagovala kod kornera za protivnika. Odbili su Stankovićevi igrači loptu samo do ivice kaznenog prostora gde je sam bio David Neres, koji ovakve prilike ne propušta. Uhvatio je loptu iz prve, Popović je bio kratak, a ona je završila uz samu levu stativu Zvezdinog gola.

Odlučni su bili Beograđani da izbegnu poraz u najtežoj proveri u Beleku. Rezervista Bakajoko se dobro snašao u 79. minutu i posle driblinga naterao Stepanenka da ga sruši u kaznenom prostoru. Milan Pavkov je preuzeo odgovornost, ali ga je Trubin pročitao, odbranio taj udarac i zaslužio epitet igrača utakmice.

Crvena zvezda generalnu proveru u Antaliji ima protiv Altaha 3. februara, a devet dana kasnije očekuje je start prolećnog dela sezone protiv Čukaričkog na stadionu Rajko Mitić.

CRVENA ZVEZDA – ŠAHTJOR DONJECK 2:3 (0:2)

/Dragović 58, Ohi 68 - Mudrik 13, Neres 18. i 72/

Stadion: Sportski centar „Kalista“ , Antalija.

CRVENA ZVEZDA: Popović, Pićini (od 46. Živković), Dragović, Eraković (od 55. Gajić), Pankov, Rodić ( od 75. Bakajoko), Sanogo (od 86. Ibrahim), Srnić (od 78. Stanković), Ivanić (od 75. Falko), Katai (od 67. Krstičić), Ohi (od 75. Pavkov).

ŠAHTJOR: Trubin, Dodo (od 46. Tobias), Marlon (od 42. Bondar), Matvienko (od 46. Vitao), Ismaili (od 46. Kornienko), Majkon (od 46. Stepanenko), Markos Antonio (od 46. Bondarenko), Neres, Mudrik (od 46. Sudakov), Pedrinjo (od 46. Tete), Moraes (od 46. Fernando).


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara