Piter Olajinka u dresu Slavije (©Reuters)
Piter Olajinka u dresu Slavije (©Reuters)

Olajinka sa tribina gleda Praški derbi za titulu, zvezdaši navijaju za Spartu

Vreme čitanja: 2min | sub. 13.05.23. | 14:02

Od 18 časova na programu je meč koji će najverovatnije odlučiti novog prvaka Češke, ali i u koji šešir će Crvena zvezda prilikom žreba za Ligu šampiona

Četiri kola su ostala do kraja šampionata Češke, a borba za titulu još nije rešena. Ključna utakmica igra se ove subote od 18 časova, lider Sparta će da ugosti Slaviju u 80. Praškom derbiju.

Slavija je u težem položaju. Ne samo da gostuje, a prinuđena je da ide na pobedu pošto ima dva poena manje od Sparte, već je i lišena usluga budućeg fudbalera Crvene zvezde Pitera Olajinke. Nigerijski ofanzivac se povredio u najgorem mogućem momentu, prema pisanjima čeških medija moraće dve-tri nedelje na bolovanje, što znači da je za njega sezona završena.

Izabrane vesti

To je u neku ruku dobra vest po Zvezdu, koja iz ličnih interesa navija da Sparta osvoji titulu. Crveno-belima bi bila dobra stvar da se Slavija ne plasira u Ligu šampiona, jer ona ima bolji koeficijent od Beograđana. U poslednjih pet sezona praški crveno-beli su dva puta igrali u četvrtfinalu Lige Evrope, a jednom u četvrtfinalu Lige konferencije.

Zvezda je na samoj granici da upadne u treći šešir, a ako bi Sparta postala šampion, Beograđani bi bili znatno bliži cilju. Prvak Češke će igrati kvalifikacije od 2. kola, što znači da svakako ima tri prepreke koje mora da preskoči pre nego što se pridruži srpskom šampionu u eliti.

18.00: (2,60) Sparta Prag (3,15) Slavija Prag (2,65)

Sparta bi mogla da osvoji titulu, a da nijednom ove sezone ne savlada najvećeg rivala. U dosadašnja tri susreta nije uspela da trijumfuje. U prvenstvu je u oktobru izgubila sa 4:0, a 15. aprila su odigrali 3:3. Posle toga, pre samo 10 dana Slavija je u finalu Kupa Češke savladala Spartu sa 2:0, pogotkom Davida Doudere i autogolom Filipa Panaka. Zbog problema sa butinom, Olajinka je propustio i taj meč.

Nigerijac je, naravno, preuzeo trofej, baš kao što bi bio krunisan u šampiona ako Slavija na kraju izbije na prvo mesto. Sa dve medalje oko vrata došao bi u Beograd. Naravno da Olajinka ne navija zaista za Spartu, ali zbog Lige šampiona lakše će mu biti da preboli eventualni neuspeh nego njegovim saigračima.

Biće veoma tesno. Ovakve utakmice uglavnom odlučuje prvi gol, bez obzira na to da li bilo finale kupa ili ligaški derbi. Ekipa koja povede penje se na konja, može malo da se zatvori, dok protivnik mora više da rizikuje. Tada se otvaraju kapije… Prvi gol je ključan. Ne smemo da ga primimo“, kazao je vezista Sparte Lukaš Sadilek.

Do kraja prvenstva Slavija će da ugosti Viktoriju Plzen, da gostuje Sigmi u Olomoucu, pa da ugosti Slovacko. Sparta dočekuje Bohemijans, gostuje Slovacku, pa dočekuje Viktoriju Plzen.

ČEŠKA 1 (PLEJ-OF) – 2. KOLO

Subota

15.00: (1,50) Viktorija Plzenj (4,30) Sigma Olomouc (6,50)

18.00: (2,60) Sparta Prag (3,15) Slavija Prag (2,65)

Nedelja

18.00: (2,45) Bohemijans (3,35) Slovacko (2,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Sparta PragSlavija PragPiter OlajinkaČeška 1FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara