Fudbaleri Seltika pozdravljaju navijače (©АFP)
Fudbaleri Seltika pozdravljaju navijače (©АFP)

Old Firm: Seltik na pragu titule, ali mu navijači poraz neće oprostiti

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.05.22. | 10:30

Rendžers kaska šest bodova za ljutim rivalom na četiri utakmice od kraja

Veliki glazgovski rivali sastali su se pre dve nedelje u polufinalu FA kupa i tada je Rendžers bio uspešniji, iako je Seltik poveo – posle 90 minuta bilo je 1:1. Okršaj sa Hartsom u finalu momcima Đovanija van Bronkorsta obezbedio je štoper Kelta Karl Starfelt, autogolom u drugom produžetku. Zeleni, koji su već osvojili jedan trofej u aktuelnoj sezoni (Liga kup, trijumfom nad Hibernijanom u decembru) imaju za čim da žale kada je u pitanju taj Old Firm, posebno zbog činjenice da su komšije dobili početkom aprila na njihovom Ajbroksu, međutim, ako sada pobede, verujemo da će im navijači oprostiti taj neuspeh. Naime, domaći imaju šest bodova više i neuporedivo bolju gol-razliku (+61, naspram +42), a posle ove utakmice ostaće im još tri kola. Dakle, ukoliko trijumfuju, titula će se posle jedne sezone praktično vratiti na Seltik Park.

I jedni i drugi uspešno su počeli poslednji deo šampionata: Seltik je savladao Ros Kaunti, a Rendžers ekipu Madervela. Domaći od februara, kada ih je iz Lige konferencije eliminisao Bode/Glimt nemaju evropskih obaveza, dok će protivnik u ovaj okršaj ući mnogo umorniji pošto je u četvrtak odigrao prvi meč polufinala Lige Evrope, protiv RB Lajpciga na njegovoj Red Bul Areni.

Izabrane vesti

Angelos Postekoglu neće moći da računa na hrvatskog desnog beka Josipa Juranovića, koji je povređen, ali se u tim vratilo nekoliko oporavljenih igrača. Između ostalih i Izraelac Nir Biton. Van Bronkhorst će sa druge strane biti bez veziste Arona Remzija i napadača Kemara Rufa, dok je za Alfreda Morelosa, Janisa Hadžija i Filipa Helandera završena sezona. U timu neće biti ni iskusnog defanzivca Leona Baloguna, koji je minulog vikenda zaradio crveni karton u okršaju sa Madervelom.

NAJAVLJENE POSTAVE

Seltik (4-3-3): Hart - Rolston, Karter Viskers, Starfelt, Tejlor - Rogić, Mekgregor, Hatate - Žota, Furuhaši, Maeda

Rendžers (4-3-3): Mekgregor - Tavernije, Goldson, Besi, Barišić - Džek, Lundstram, Kamara - Kent, Sakala, Aribo

Šef struke Kelta je svestan težine predstojećeg derbija.

"Svesni smo da smo pred ciljem. Ostale su nam još dve nedelje i to je to. Velika utakmica je pred nama i nema sumnje da će biti sjajna atmosfera. Ukoliko budemo uspešni, imaćemo ogromnu šansu da postanemo šampioni. Jedva čekamo da počne", rekao je Postekoglu.

Trener Rendžersa Van Bronkhorst ne želi da odustane od titule.

"Dobili smo ih u važnom polufinalu. Kada pogledate čitavu sezonu, dobili smo dva derbija i izgubili dva. Izjednačeno je, ali naravno da je to nije slučaj i u prvenstvu. Seltik ima šest bodova prednosti, tako da moramo da se potrudimo da ostvarimo dobar rezultat i zadržimo šanse da možemo da osvojimo titulu", istakao je Holanđanin.

Detalj sa prethodnog Old Firma u prvenstvu (©AFP)Detalj sa prethodnog Old Firma u prvenstvu (©AFP)

U centru pažnje biće desni bek Rendžersa, sjajni Džejms Tavernije. Na 200 nastupa u dresu tima iz Glazgova učestvovao je u 99 golova (45 pogodaka, 54 asistencije), te je na pragu sjajnog dostignuća. Od njegovog debija u ligi 2016. godine nijedan igrač nije imao bolji učinak.

Sa druge strane Tom Rogić je tokom karijere redovno bio posebno inspirisan kada su fudbaleri Rendžersa bili na drugom kraju terena. Više golova postigao je samo protiv Madervela u prvenstvu (pet). Postigao je četiri pogotka na šest poslednjih Old Firm duela koje je počeo u startnoj postavi. Dosta se u Seltiku očekuje i od Portugalca Žote koji je spajao saigrače sa golovima na četiri od poslednjih pet nastupa. Ima devet asistencija ove sezone i mogao bi da postane prvi igrač koji nije poreklom iz Velike Britanije da je upisao dvocifren broj završnih dodavanja za Kelte od Emilija Izagirea (sezona 2013/14).

ŠKOTSKI PREMIJERŠIP - PLEJ-OF (35. KOLO)

Subota

Sent Džonston - Sent Miren 0:1 (0:0)

/Kilti 53/

Livingston - Hibernijan 1:0 (0:0)

/Pitman 57/

Aberdin - Dandi 1:0 (0:0)

/Ferguson 73p/

Nedelja

13.00: (1,87) Seltik (3,60) Rendžers (4,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

SeltikGlazgov RendžersAngelos PostekogluĐovani Van BronhorstŽotaDžejms TavernijeTom RogićOld Firm

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara