Kjogo Furuhaši i Ben Dejvis (©Reuters)
Kjogo Furuhaši i Ben Dejvis (©Reuters)

Old Firm u finalu pre finala: Rendžers bi da spasi sezonu, Seltik cilja triplu krunu

Vreme čitanja: 2min | ned. 30.04.23. | 12:14

Peti obračun velikih rivala ove sezone u svim takmičenjima

Jedno od najvećih svetskih rivalstava imaće u nedelju epizodu u polufinalu FA kupa. Rendžers i Seltik sukobiće se na Hempden Parku za plasman u finale, posle čega će biti jasnije mogu li Kelti do triple krune, odnosno Policajci do utešnog pehara. Pošto je Seltik na ivici osvajanja titule u Premijeršipu, Rendžers će očajnički želeti da spreči neprijatelje da dodaju još jedan komad srebra u svoju kolekciju.

Iako je Rendžers izgubio samo četiri od svoje 33 prvenstvene utakmice ove sezone – ostvarivši 25 pobeda na tom putu – zaostaje za Seltikom neverovatnih 13 bodova na tabeli škotskog Premijeršipa. Puleni Majkla Bila nisu uspeli da održe korak sa svojim rivalima, uprkos činjenici da su trijumfovali u 17 od poslednjih 20 utakmica u ligi.

Izabrane vesti

Međutim, vredi napomenuti da su Policajci poraženi na dva od prethodna tri meča, jedan je bio od Seltika 3:2 koji je prethodio šokantnom porazu od Aberdina od 2:0, iako je tim iz Glazgova višeod 20 puta šutirao na gol rivala i imao 75 odsto poseda prošlog vikenda.

14.30: (3,90) Rendžers (3,50) Seltik (1,95)

Džersi su započeli odbranu trofeja u Kupu Škotske pobedom od 1:0 nad Sent Džonstonom pre nego što su izborili plasman u polufinale pobedama protiv Partika i Reit Roversa.

Pošto su savladali Harts sa 2:0 u prošlosezonskom finalu i ostvarili svoj 34. trijumf u FA kupu Škotske, Rendžers će biti nestrpljiv da dođe do ovogodišnje bitke za pehar na račun najžešćih neprijatelja. Seltik je slavio u četiri uzastopna finala Škotskog kupa između 2017. i 2020. godine, čime je stigao do 40 trofeja u takmičenju, iako rekordni šampioni nisu uspeli da dođu do poslednja dva finala.

Bez obzira na to, Seltik će imati ogroman motiv da dođe do finala, gde se već plasirao Invernes koji je bio bolji od Falkirka. Igrači Angelosa Postekoglua uživali su u fenomenalnoj kampanji do sada. Ne samo da je Seltik pobedio u 30 od 33 meča u šampionatu – pretrpevši samo jedan poraz u tom procesu – već je i izbegao poraz od neuspeha protiv Real Madrida u Ligi šampiona minulog novembra.

Zeleno-beli su zabeležili 24 pobede u 25 utakmica u svim takmičenjima, a Madervel je poslednji put uspeo da ih zaustavi i odigra nerešeno 1:1. Ipak, Seltik će biti uveren da će se vratiti na pobednički put u prvoj dostupnoj prilici, pošto je imao dominantne performanse tokom cele sezone.

Ove sezone Seltik je slavio u finalu Liga kupa protiv Rendžersa golovima Kjogoa Furuhašija (2:1), a Kelti su u minula tri ovosezonska ligaška Old Firma ostvario dve pobede (4:0, 3:2), a jednom je bilo nerešeno 2:2.

FA KUP ŠKOTSKE - POLUFINALE

Subota

Falkirk - Invernes 0:3 (0:1)

/Mekaj 7pen, 57, Makaj 34/

Nedelja

14.30: (3,90) Rendžers (3,50) Seltik (1,95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

FA kup ŠkotskeGlazgov RendžersRendžersSeltik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara