©Reuters
©Reuters

Old Traford je Klopov teatar košmara: Kvansa kao nekad Džerard, Liverpul više nije lider!

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.04.24. | 18:26

Mančester junajted i drugi put u razmaku od tri nedelje sapleo najljućeg rivala

Fenomen Mančester Junajted i njegova sposobnost da u samo tri dana pokaže dva potpuno drugačija lica mogli bi da se izučavaju u budućnosti. Derbi je derbi bez obzira na formu reći će pojedini, i ima definitivno u tome nečega ispravnog, jer kako drugačije objasniti da je tim što je sredinom nedelje primio četiri gola od kluba iz sredine tabele u razmaku od samo tri nedelje dva puta ostao neporažen od dojučerašnjeg lidera Premijer lige.

Iako već deceniju ne opravdava epitet velikana, Mančester junajted je u derbiju 32. kola engleskog prvenstva pokazao da je Liverpulov najveći bauk, a Old Traford za Jirgena Klopa Teatar košmara pošto njegova ekipa ni u trećoj uzastopnoj poseti istom nije ostvarila pobedu - 2:2 (0:1).

Izabrane vesti

Kada je krajem januara obavestio javnost da će na kraju sezone napustiti klub, navijači Redsa počeli su da maštaju o potencijalnoj 'tripleti' kojom bi se nemački stručnjak oprostio od Enfilda, ali mu je arhineprijatelj u razmaku od samo dvadesetak dana isti raspršio. Sredinom marta izbacio ga je iz FA kupa, danas mu postavio nogu i u šampionskoj trci.

Slaviće u Junajtedu bod kao pobedu, odbradovaće mu se i u plavom delu Mančestera, ali bez ikakve sumnje će u severnom Londonu biti najzadovoljniji remijem na Old Trafordu, jer je zahvaljujući njemu Arsenal ostao na čelu tabele i u preostalih sedam rundi imaće priliku da sam odlučuje o svojoj sudbini. Ako ni zbog čega drugog, Klop bi rezultatom mogao da bude zadovoljan zbog činjenice da je izbegao poraz kojem je gledao u oči sve do pred kraj utakmice i tako se bodovno poravnao sa Tobdžijama. Međutim, do kraja će morati da 'melje' rivale, budući da u slučaju istog broja bodova o šampionu odlučuje gol razlika, a Arsenalova je trenutno za devet golova bolja...

Erik ten Hag je imao ogromnih kadrovskih problema pred početak utakmice. Rafael Varan se povredio u prošlom kolu protiv Čelsija, potom i Džoni Evans koji ga je zamenio, te je partner Hariju Megvajeru u srcu odbrane bio francuski tinejdžer Vili Kambvala (njegov drugi start u seniorskom fudbalu). Holandski stručnjak doslovno je krpio poslednju liniju 'najalternativnijim' mogućim rešenjima, zbog čega ne čudi što je od starta Junajted izgledao ranjivo.

Domaći tim je prvi pripretio, štaviše i poveo preko Alehandra Garnača, ali je Argentincu pogodak poništen zbog ofsajda, a već u narednom napadu fudbaleri Liverpula počeli su da testiraju defanzivnu liniju mančesterskog tima. Malo je falilo da je već u trećem minutu i obore na testu, ali je Andre Onana vanserijskom intervencijom sprečio Dominika Soboslaja da u svega nekoliko desetina sekundi Old Traford dovede od euforije do očaja.

Bio je to samo uvod u pakao kroz kakav će kamerunski čuvar mreže proći tokom prvog poluvremena. Na njegovu žalost, prolazio ga je potpuno sam. Fokusirani na Virdžila van Dajka, fudbaleri Junajteda potpuno su u sredinom poluvremnea zaboravili na Darvina Nunjeza kod kornera, a ovaj prebacio loptu na drugu stativu za Luisa Dijaza, koji je sa pet metara, potpuno neometano, pogodio za vođstvo Liverpula.

Gosti su u tim trenucima namirisali krv, samo što nikako nisu uspevali da dođu do drugog pogotka, kojim bi definitivno slomili protivnika. Onana je dva Salahova udarca u kratkom razmaku, Nunjez je bio blizu nedugo zatim, u finišu poluvremena opasno je pripretio i Dijaz... Junajted je pak jedinu kakvu takvu priliku imao neposredno posle primljenog gola, kada niko od njegovih fudbalera nije ispratio nameru Kazemira da posle slobodnog udarca loptu sa druge stative prebaci na prvu. Njegov pokušaj na kraju nije ni ušao u statistiku, te je Junajted prvo poluvreme na Old Trafordu završio bez šuta ka golu rivala prvi put još od oktobra 2015. godine i utakmice sa gradskim rivalom Sitijem.

Liverpul je na odmor otišao sa golom prednosti, ali teško da je Klop mogao da bude potpuno zadovoljan, jer njegovi puleni mogli su i morali da obezbede mirniji nastavak utakmice. Mogli su, ali nisu. I to ih je skupo koštalo.

Gol Kajomina Kelehera, kojem u prvom poluvremenu nisu mogli da primirišu, domaćem timu kao na tacni ponudio je Džerel Kvansa. Neprecizan pas Liverpulovog akademca ka Virdžilu van Dajku na otvaranju drugog poluvremena neodoljivo je podsetio na klizanje Stivena Džerarda 'staro' okruglo deset godina koje je Liverpul te sezone koštalo titule, a grešku 21-godišnjeg Engleza, namirisao je Bruno Fernandes i udarcem iz prve sa oko 40 metara matirao Kelehera, uhvativši gosta na spavanju.

Međutim, taj gol brzo je trgao Liverpul, koji kao da se opustio usled nemoći Junajteda demonstriranoj tokom prvog poluvremena, i samo pet minuta kasnije Klopova ekipa mogla je do novog vođstva. Ipak, prelepu timsku akciju upropastio je Nunjez nepreciznim udarcem iz ne baš idealne pozicije. Rasplamsala se borba u tim trenucima, malo je falilo da Junajted na drugoj povede preko Kazemira - zamalo kratak posle centaršuta Markusa Rašforda - a kada je shvatio da je đavo odneo šalu, Klop je izvršio dvostruku izmenu želeći da unese čvrstinu u svoj tim. Nije upalilo. Nepun minut nakon što je na teren poslao Džoa Gomeza i Kurtisa Džonsa, talentovani Kobi Mejnu se upravo posle ovog potonjeg okrenuo na ivici protivničkog šesnaesterca i 'zavio kiflu' u dalji ugao Keleherovog gola, podsetivši pomalo na Federika Makedu i njegov pogodak protiv Aston Vile iz 2009. godine.

Odmah je Klop reagovao poništivši defanzivne izmene samo dva minuta kasnije ofanzivnim, ali je uprkos povećanom pritisku Liverpul nastavio da promašuje šanse, a kada je gotovo neprimetni Mohamed Salah sa pet metara prebacio čitav gol posle odbitka, delovalo je da će Junajted izdržati. No, tada je na svetlost izašla ona njegova mnogo istaknutija osobina da samog sebe saplete, koju je Erik ten Hag uspevao da prikriva više od 80 minuta. Ipak, u 83. minutu Aron Van Bisaka je zakasnelim startom u kaznenom prostoru srušio rezervistu Harvija Eliota, a Salah sa bele tačke sprečio poraz i na taj način postao gostujući igrač sa najviše pogodaka na Old Trafordu u Premijer ligi. Današnji iz penala bio mu je šesti.

Mogao je na kraju Junajtedu da se dogodi Čelsi i drugi put u samo tri dana razmaka. Srećom po domaće fudbalere, Dijazova 'dropka' u četvrtom minutu nadoknade sa sedam metara završila je malo iznad prečke. Na Old Trafordu su konačno mogli da odahnu. Na Etihadu i Emiratima takođe...


PREMIJER LIGA – 32. KOLO

Subota

Kristal Palas - Mančester Siti 2:4 (1:1)

/Mateta 3, Eduar 86 - De Brujne 13 i 70, Luis 47, Haland 66/

Aston Vila - Brentford 3:3 (1:0)

/Votkins 39, 81, Rodžers 46 - Zanka 59, Embuemo 61, Visa 68/

Everton - Barnli 1:0 (1:0)

/Kalvert Luin 45+2/

Fulam - Njukasl 0:1 (0:0)

/Gimarais 81/

Luton - Bornmut 2:1 (0:0)

/Klark 73, Moris 90 - Tavernije 52/

Vulverhempton - Vest Hem 1:2 (1:0)

/Sarabija 33pen - Paketa 73, Vord Prauz 85/

Brajton - Arsenal 0:3 (0:1)

/Saka 33pen, Haverc 62, Trosar 86/

Nedelja

Mančester Junajted - Liverpul 2:2 (0:1)

/Fernandes 50, Mejnu 67 - Dijaz 23, Salah 84pen/

18.30: (7,75) Šefild Junajted (4,80) Čelsi (1,40)

19.00: (1,42) Totenhem (4,60) Notingem Forest (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedLiverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara