Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Operario u naletu, napada titulu u šampionatu Paranaensea

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.03.22. | 22:10

Tim iz Ponta Grosa dočekuje noćas (23.55) Maringu u prvom meču polufinala lokalnog brazilskog šampionata

Stadion Žermano Kruger u Ponte Grosi, noćas (23.55) će biti poprište sukoba između Operarija i Maringe, kojim se inače završavaju prvi polufinalni dueli državnog šampionata Paranaensea. Revanš susret zakazan je za nedelju u Maringi. Pobednik iz dvomeča plasiraće se u finale, u kom će se za titulu saveznog šampiona boriti sa boljim iz duela između Koritibe i Atletiko Paranaensea.

Državno prvenstvo Parane broji 12 timova u svojoj elitnoj diviziji, i ove kao i predhodnih sezona odigrava se po već dugo ustaljenom tipu. U svojoj početnoj fazi, uspostavljen je jedinstveni ligaški sistem, koji se odigrava jednokružno. Posle 11 kola, osam najboljih obezbeđuje mesto u nastavku prvenstva i borbu za titulu. Četvrtfinale, polufinale i finalne faze igraju se sa uzvratnim duelima, a druga utakmica se igra na stadionu kluba koji je ostvario više bodova u ligaškom delu takmičenja.

Izabrane vesti

Operario je završio prvu fazu šampionata kao najbolji tim. Alvinegrosi su imali šest trijumfa, tri remija i dva poraza. U tom periodu sastav iz Ponta Grosa postigao je 19 i primio devet golova.

23.55: (1,95) Operario (3,10) Maringa (4,10)

U četvrtfinalu, kao najbolje plasirani tim, Operario je za protivnika imao Sao Žozensea. U prvoj utakmici na stadionu Pinjais u Sao Žoseu, Alvinegrosi su doživeli poraz rezultatom 2:1. Ipak, u revanš meču na svom Žermano Krugeru, preuzeli su kontrolu nad igrom ostvarivši pobedu od 2:0, a samim tim i dalji plasman. Operario je imao loptu pod kontrolom u više od 60% vremena, stvorio je duplo više prilika, a bio je još bolji i u realizaciji upućenih udaraca ka protivničkom golu. Uspeo je da probije defanzivni blok Sao Žozensea neposredno pred odmor, kada je u trećem minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena, Leandro Vilela postigao gol za vođstvo domaćih. Gol koji je garantovao potpuni rezultatski preokret realizovao je Rafael Čorao u 70 minutu meča.

Posle utakmice, Rikardo Katala, koji je bio u klubu od kraja 2021. godine, kada je stigao sa zadatkom da izbegne ispadanje Fantazme u drugu ligu Brazila, postigao je dogovor da se povuče posle 25 mečeva. Ostvareno je 11 pobeda, šest remija i osam poraza. Klaudinje Oliveira, koji je prošle godine vratio Avai u Seriju A brazilskog šampionata, a koji je početkom 2022. otpušten iz kluba iz Santa Katarine zbog loših rezultata, najavljen je kao zamena i noćas bi trebalo da debituje.

Maringa je plasman u polufinale šampionata Paranaensea ostvarila na mnogo mirniji način nego što se to moglo očekivati. Klub iz istoimenog mesta u četvrtfinalu se sukobio sa Kaskavelaom koga je uspeo da porazi na gostovanju sa 1:0. U nedelju na svom terenu protiv protivnika koji je prevalio put dug 3.000 kilometara da se suoči sa Tokantinopolisom u drugoj fazi Kupa Brazila, gde je eliminisan porazom od 2:0, stigao je i u Marinigu gde je doživeo još jedan poraz, ovoga puta sa ubedljivih 5:0.

Domaćem sastavu trebalo je samo 15 minuta da dođe do prednosti, golom Felipea Saraiva iz penala. Isti igrač postigao je i drugi gol u 41. Dva minuta kasnije Gustavo Vilar je pogodio za 3:0. Ni uz komfornu prednost, Zlatni zmejevi nisu usporili ritam u drugom poluvremenu. Stvoreno je još šest prilika od kojih su dve realizovane od strane Mirandinja u 61. i Ronalda u 67. minutu susreta.

Istorijski gledano, timovi su se sastajali sedam puta u zvaničnim utakmicama. Dva puta je Operario rešio duel u svoju korist, dok je Maringa ostvarila pobedu manje, uz čak četiri remija. Sa konstantnim napredovanjem tokom cele sezone Alinegro u ovaj meč ulazi kao favorit. Pored toga Operario je više od 150 dana bez poraza kod kuće.

Iako se Operario u nacionalnom plasmanu i učešćem u Seriji B nalazi daleko iznad Maringe koja svoje nastupe ima u Seriji B, Zmajevi su uspešniji što se tiče saveznog prvenstva u kojem poseduju tri pehara prvaka Parane, istina iz davne 1963, 1964 i 1977 godine. Alvinegrosi spadaju u onu grupu klubova koji su svoje ime tek jednom ugravirali na pehar namenjen prvaku savezne države i to 2015. godine. Kvota u Mozzartu na tip 0-2 na meču u Ponta Grosu je 1,41.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BRAZIL, ŠAMPIONAT PARANAENSE – POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Atletiko Paranaense - Koritiba 1:2 (1:2)

/Terans 15 – Manga 11, 44/

23.55: (1,95) Operario (3,10) Maringa (4,10)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazilOperario PR

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara