Serhio Aguero (©Reuters)
Serhio Aguero (©Reuters)

Oproštaj u suzama, u penziju ode Kun Aguero, najbolji igrač u istoriji Mančester Sitija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.12.21. | 12:38

Velika karijera upravo je završena

Kroz neku deceniju pričaće se da je to bila era Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, ali svi mi koji smo bili svedoci ove epohe pamtićemo i asove kakvi su Robert Levandovski, Zlatan Ibrahimović, a među najvećima svakako i – Serhio Aguero. A on je danas i zvanično potvrdio, telo je reklo: dosta je!

Sjajni Argentinac, verovatno i najveći igrač u istoriji Mančester Sitija, morao je da prihvati da je zbog aritmije, koja je počela da mu zadaje probleme u novembru na utakmici sa Alavesom, jednostavno mudrije da sa pune 33 godine okači kopačke o klin.

Izabrane vesti

Ovu konferenciju sam sazvao da bih vas obavestio da sam odlučio da prestanem da igranjem profesionalnog fudbala. Ovo su veoma teški trenuci, ali hej, ipak sam veoma srećan zbog ove odluke, jer zdravlje je na prvom mestu”, rekao je Aguero sa suzama u očima, dok je poneka verovatno kapnula i u publici u kojoj su, pored čitave ekipe Barselone, viđeni i Pep Gvardiola i Čiki Begiristajn, trener i sportski direktor Mančester Sitija.

Doputovali su iz Mančestera specijalno za ovu priliku, jer Aguero je Sitiju za deceniju u klubu doneo pet titula u Premijer ligi. Posebno će se pamtiti ona osvojena Kunovim golom u poslednjem minutu njegove debitantske sezone, protiv Kvins Park Rendžersa, a baš je ta titula bila prva u plavom delu Mančestera posle dugih 55 godina posta.

Nema Aguero zbog čega da žali. U penziju ide sa više od 400 datih golova datih u dresovima Independijentea, Atletika iz Madrida, Mančester Sitija, reprezentacije Argentine, pa i Barselonu za koju je nažalost odigrao samo pet mečeva i jednom zatresao protivničku mrežu. Osvojio je 21 trofej u karijeri i bez svake sumnje bio jedan od najvećih fudbalera svoje generacije…

"Bio sam u dobim rukama doktora koji su uradili sve što je bilo u njihovoj moći, ali me ipak posavetovali da bi bilo najbolje da prestanem da okončam fudbalsku karijeru. Doneo sam odluku pre deset dana, ali sam prolongirao da je obelodanim jer nada poslednja umire. Ponosam sam na svoju karijeru", zaključio je Argentinac.

Koliko su premijerligašima klecala kolena kada bi omaleni Argentinac primio loptu u, ili nadomak šesnaesterca govore i 184 gola u engleskoj eliti - više su postigli samo Alan Širer, Vejn Runi i Endi Kol. Uz legende Arsenala i Čelsija Tijerija Anrija i Didijea Drogbu i Kristijana Ronalda, svakako je jedan od najboljih neengleskih ofanzivaca u istoriji Premijer lige gde je prosečno tresao mreže na svakih 108 minuta.

U najkonkurentnijoj Ligi Evrope je prošle godine preuzeo od Alana Širera zvanje čoveka sa najviše het-trikova. Rekord engleskog golgetera živeo je 21 godinu, sve do 12. januara 2020. kada je Argentinac 12. put u engleskoj eliti bio trostruki strelac na jednom meču. Poređenja radi, od 2014. do danas, upisao je 11 het-trikova, a Mančester Junajted samo dva.

Redak fudbalski predator čije su kandže na svojoj koži debelo osetili svi članovi velike šestorke. Čelsi mu je bio omiljena mušterija (15 golova), Totenhemu je spakovao 12, Arsenalu jedan manje, Junajtedu 9, Liverpulu sedam. Golgeter kojem je bilo nebitno ko je sa druge strane terena.

U klubu fudbalera koji su dali 100 i više golova u Premijer ligi, sa pomenutim prosekom - gol na 108 minuta, niko nema bolju statistiku od momka iz Buenos Ajresa. Čak i kada bismo mu računali samo okršaje sa Velikom šestorkom i Lesterom, prosek bi mu pao tek za toliko da bi bio četvrti na listi.

O brojkama bismo mogli u nedogled, ali nijedna ne može da dočara onu završnicu iz 2012. kada je Siti podigao prvi pehar Premijer lige posle 44 godine. Lepo je tada čuveni britanski komentator Martin Tajler rekao: "Kunem vam se da nikada nećete videti ništa slično!"

Za sada nismo videli.



tagovi

Serhio Aguero

Obaveštavaj me

Man. Siti
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara