Strelac prvog gola za Srbiju Miloš Stojković (©MN Press)
Strelac prvog gola za Srbiju Miloš Stojković (©MN Press)

Orlovi nisu podbacili, ali su izgubili na startu Mundijala: Iran kaznio sekunde nepažnje

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.09.21. | 20:55

Trećeplasirana selekcija sa prošlog Svetskog prvenstva u futsalu neutralisala napade srpske reprezentacije

Nije žreb bio naklonjen futsal reprezentaciji Srbije kada su pravljene grupe za Svetsko prvenstvo u Litvaniji.

Orlovi su za rivale dobili aktuelnog svetskog prvaka Argentinu, kao i trećeplasirani Iran na istom takmičenju, pre pet godina u Kolumbiji. Tu su još i Sjedinjene Američke Države predvođene srpskim selektorom, profesorom Dušanom Jakicom koji odlično poznaje naše igrače i njihove kvalitete.

Izabrane vesti

Svaki bod biće izuzetno važan, jer dalje idu po dve prvoplasirane reprezentacije iz svih šest grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Zbog ovog drugog podatka važan će biti i svaki gol...

Zato poraz Srbije na startu od Irana 2:3 (1:2) ne boli toliko koliko bi 1:3, što je pretilo da se dogodi, ali je Dragan Tomić dva minuta pre kraja uspeo da ublaži situaciju.

Iako su više napadali, češće pretili i pokazali veću želju za otvorenom igrom, naši futsaleri imali su i trenutke dekoncentracije u odbrani, što su gosti surovo kaznili. Posebno u četvrtom minutu, u kom su dvaput posle kornera matirali Miodraga Aksentijevića.


Uprkos dobrom početku naših futsalera, koji su udarcem Jovana Lazarevića već u četvrtoj sekundi jasno stavili do znanja favorizovanom rivalu da se neće braniti, Iran je poveo. Za samo nekoliko sekundi tokom 4. minuta rival Orlova odlično je kombinovao posle kornera i stigao do 2:0. Prvo je Hamid Ahmadi strahovito šutirao po sredini gola. Poput rakete proletela je lopta pored nemoćnog Aksentijevića, a onda je trenutak nepažnje naših igrača iskoristio Farhad Fakhim, koji se odlično ubacio na centaršut.

Nije to poremetilo samopouzdanje izabranika Dejana Majesa. Nastavili su da napadaju i u 11. minutu dobili priliku da promene rezultat s igračem više u polju, pošto je drugi žuti karton zbog udaranja Marka Pršića laktom u lice dobio strelac prvog gola za Iran. Nisu, ipak, Orlovi iskoristili brojčanu prednost tokom 120 sekundi, ali jesu uspeli da pre odlaska na odmor smanje zaostatak.

Igrao se 18. minut kada se Jovan Lazarević našao u sendviču dvojice protivničkih igrača. Dosuđen je prekršaj na ivici kaznenog, ali je Alireza Samimi odbranio šut Lazarevića. Ne i Miloša Stojkovića koji je sjajno reagovao pred golom rivala na centaršut iz kornera.

Za razliku od prvog poluvremena, Iran je u drugi deo utakmice ušao mnogo otvorenije. U nekoliko navrata na mukama je bio Miodrag Aksentijević, a enigma za naše igrače Ahmad Esmaeilpur. Desetak minuta pre kraja izveo je najlepši potez meča kada je šutirao glavom bez gledanja, leđima okrenut golu, ali je oprezan bio Nikola Josimović na golu.

Odličnu šansu za naš tim da stigne do izjednačenja mogao je da ima Mladen Kocić osam minuta pre kraja, ali je u poslednjem trenutku uspeo da interveniše Farhad Tavakoli i skine mu loptu s noge. Pretili su i Pršić, Petrov, Ramić, Rakić... Lazarević je opasno šutirao u 33. minutu, nažalost tik pored gola.

Dugo je na semaforu pisalo 1:2, sve do tri minuta pre kraja kada je uporni Esmaelipur konačno uspeo da se upiše u strelce. Nije uspeo Slobodan Rajčević da ga blokira, a ni markirani Aksentijević da dobro reaguje.

Poraz svakako ne prija, ali 2:3 je sigurno bolje od 1:3 zbog pomenute borbe za plasman. Da bude tako pobrinuo se spretni Dragan Tomić u 38, minutu. Probali su naši reprezentativci da u preostala dva stignu do izjednačenja, ali odbrana Irana, predvođena raspoloženim Alirezom Samimijem, nije ponovo poklekla.

U drugom meču naše grupe, igranom od 19 časova, Argentina je deklasirala Sjedinjene Američke Države - 11:0! To i ne čudi imajući u vidu da su Gaučosi aktuelni svetski prvaci, a većinu igrača SAD čine amateri, međutim, svakako je pokazatelj da je naredni rival Srbije rešen da što pre izbori plasman u osminu finala.

Orlovi u drugom kolu igraju protiv Argentine 17. septembra od 19 časova, a protiv Amerikanaca 20. septembra u istom terminu. Prenosi su na RTS 2.

SVETSKO PRVENSTVO U FUTSALU - PRVO KOLO

Utorak

Grupa E

Paragvaj - Španija 0:4 (0:2)

Angola - Japan 4:8 (1:3)

19.00: (6,75) Angola (5,80) Japan (1,30)

Grupa F

Srbija - Iran 1:3 (1:2)

Argentina - SAD 11:0 (8:0)

*Kvote su podložne promenama



tagovi

futsal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara