©FK Željezničar
©FK Željezničar

Osim će živeti večno: Fudbalska elita se oprostila od Švabe, Piksi poručio - dobiće ulicu u Beogradu

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.05.22. | 12:54

"On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način", rekao je selektor Srbije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Sarajevo je danas epicentar fudbalskih velikana. Piksi Stojković, Zlatko Dalić, Safet Sušić, Zvonimir Boban, Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Srećko Katanec... Svi su došli u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi se oprostili od Ivice Osima. Čuvenog Štrausa sa Grbavice, koji je preminuo 1. maja u Gracu, u 81. godini života i koji će danas u 14 časova biti sahranjen u Aleji velikana.

Izabrane vesti

Prvo se na veličanstven način od njega oprostio Šturm iz Graca, gde je Švabo ostavio neizbrisiv trag, a poslednji put od fudbalskog velikana, danas su se oprostili svi poštovaoci njegovog lika i dela čuvenog. Prijatelji, sportisti, porodica, navijači. Svi su u suzama. Sarajevo je u tišini. Narodno pozorište je bilo prepuno onih koji su bili neraskidivo vezani za rad Ivice Osima.

Na Komemoraciji Ivici Osimu pregršt fudbalskih vedeta koji su obeleželi period bivše Jugoslavije pokušali su pronaći reči kojima bi opisali kako se osećaju. Najglasnije je odjeknula Piksijeva rečenica na svečanom obraćanju.

"Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu. Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvesno da će jedna ulica u našoj prestonici dobiti ime po njemu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti kako bi se ušlo u tu proceduru", započeo je Stojković govor i nastavio:

"Bio je veoma šarmantna osoba, čovek koji je plenio znanjem, stavom i harizmom. Ne pamtim njegovu igračku karijeru, bio sam isuviše mali, ali nadimak Štraus sa Grbavice ne dobija svako. Bio je vrlo inteligentan. Ljudi su ga voleli. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu, najmanje je što možemo učiniti za ovakvog čoveka", završio je Piksi.

Redali su se velikani na govornici, a emocija je bilo sve više. Sa knedlom u grlu, za govornicu je izašao poslednji kapiten Jugoslavije Faruk Hadžibegić:

"Rekli su mi da budem kratak, a žena mi je napisala govor. Zgužvao sam ga pre izlaska, i hoću da kažem sve što mi je na duši. Ivica Osim mi je bio drugi otac. Mnogo je anegdota po kojim ga pamtim. Evo ispričaću vam samo jednu. Izgubili smo utakmicu protiv Nemačke 1:4. Razbili su nas. Svaki trener na svetu bi bio besan i galamio je. Osim je rekao, proveselite se. Piksi je pustio pesmu 'I tebe sam sit kafano', a Osim je uživao. Posle toga, smo sve redom pobedili. E to je bio on. Mangup. Večna ti slava Šefe", završio je Hadžibegić.

©FK Željezničar©FK Željezničar
©FK Željezničar©FK Željezničar
©FK Željezničar©FK Željezničar

Sa suzama u očima, nekoliko rečenica je uspeo da izgovori i Zvonimir Boban.

"Sećam se njegovog pristupa igračima, gde je znao svakome da nađe žicu. Uvek je govorio da mora da se trči i da bez toga nema fudbala. Obožavao je Mešu i Kataneca koji nisu mirovali, dok je nas ostale uvek prozivao. Zvao me je Zvonce. Bio je jedinstven".

Dugogodišnji kapiten Željezničara Mehmed Baždarević, takođe je govorio o popularnom Švabi.

"Za tog čoveka, veže me 40 godina života. Otkako sam ga prvi put video u plavom Fiatu kada smo krenuli na pripreme, pa sve do kraja njegovog života, bili smo u kontaktu. Obožavao sam ga. Mnogo sam naučio od njega. Verujte mi da će trebati mnogo vremena, da se pomirim sa ovom činjenicom".

V.d. predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković takođe je imao vrlo emotivan govor.

"Za mene najveća fudbalska ličnost koju smo imali. Moj veliki prijatelj. Nisam mogao da propustim priliku da dođem i da se na pravi način oprostim od njega. On je za Partizan bio prekretnica. Od njega je klub krenuo i počeo praviti najveće rezultate u istoriji", sa suzama u očima govorio je Nenad Bjeković.

Osim velikana iz regiona, prisustvovali su i čelnici fudbalskog saveza Japana gde je Osim ostavio neizbrisiv trag i za svoje trenerske karijere dobio 'Orden izlazećeg sunca'.

Sigurno je da će 14 .maj ostati duboko urezan u anale BiH fudbala. Dan kada se fudbalska elita poslednji put oprostila od velikana Ivice Osima.


tagovi

Ivica OsimDragan Stojković PiksiFaruk HadžibegićZvonimir BobanMehmed BaždarevićNenad Bjeković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara