Fudbaleri Omonije (©Reuters)
Fudbaleri Omonije (©Reuters)

Osramoćeni APOEL želi što pre da se "opere", ali Omonija ima pol-poziciju

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.08.21. | 11:24

Danas startuje nova sezona na Kipru, titulu brane Zeleni

U kiparskom šampionatu prošle sezone Omonija je bila najstabilnija od svih, posebno u drugoj fazi. Sredinom novembra tim iz Nikozije bio je na -10 od vrha i Anortozisa, a onda je okrenuo podatke naglavačke i u plej-ofu je bio jedan od tri kandidata za titulu. AEL Limasol i Apolon Limasol su potom ostali bez snage i sasatav Heninga Berga je stigao do 21. titule prvaka, prve od 2010.

Zeleni su imali sezonu iz snova, predstavljajući ozbiljnu i disciplinovanu ekipu. Potpuno suprotno, stalni šampion poslednjih godina APOEL, doživeo je najgoru godinu u modernoj istoriji, jer ne samo da je ostao van trke za tron, već je završio u plej-autu.

Izabrane vesti

18.00: (1,40) AEK Larnaka (4,30) Doksa (7,50)

Međutim, ove sezone se očekuje drugačiji scenario, budući da je APOEL napravio jake transfere, Anortozis je ojačao i popunio svoj kadar, dok su AEL i Apolon i dalje snažni kandidati za vrh. Sve u svemu, očekuje se da će Omonija i APOEL u predstojećoj kampanji da se bore ruku pod ruku za osvajanje trofeja.

Broj klubova u najjačem rangu je redukovan. Umesto dosadašnjih 14 biće 12 klubova. Igra se dvokružno, a zatim će prvih šest igrati plej-of, a ostatak u plej-autu. Kipar je osvojio bodove na UEFA rang-listi i ove godine šalje pet timova u Evropu, odnosno najbolja četiri iz lige i pobednika Kupa. Iz lige će ispasti dve najslabije pozicionirane ekipe.

Branilac krune nije preterano menjao tim, a ostanak trenera Berga je pokazatelj da Omonija ima nameru da odbrani titulu. Norvežanin je u klubu od leta 2019, dajući ekipi pobednički identitet. Kičma tima je sačuvana, poput golmana Fabijana, Lecjaksa i Boteaka, a Berg je pokazao da se ne libi i da pruži šansu mladim igračima. Loizou i Cionis su se izdvojili, a interesovanje za prvopomenutog pokazao je Klub Briž, ali skoro milion i po evra koje je ponudio nije bilo dovoljno da Omonija pristane na prodaju tek punoletnog krilnog igrača. Njen cilj je naravno da zadrži tron, ali APOEL je osramoćen i želi što pre da se "opere".

Najtrofejniji kiparski sastav završio je prošle sezone na osmom mestu, što je bila velika sramota za sedmostrukog uzastopnog šampiona. Tokom sezone APOEL je promenio četiri trenera. Popčeo je Uzunidis, nastavio Hadžilukas, potom je stvari pokušao da "izvadi" Mik Mekarti, a trenutni strateg Savas Pursaitidis angažovan je u januaru.

Subota, 18.00: (4,20) Pafos (3,35) APOEL (1,83)

Prošlogodišnja neuspešna kampanja motivisala je sve u taboru tima iz Nikozije da se odmah vrate na vrh kiparskog šampionata. Na ovoj talasnoj dužini kretao se klub na transfer tržištu, značajno jačajući svoje linije. Ukupno je dovedeno devet igrača, a očekuje se još njih. Istovremeno, njih deset je otišlo. Konkretno, ističu se dolasci Georgija Kvilitaie iz Genka, koji je prošle godine blistao na pozajmici u Anortozisu, a iz tog kluba dovedena su još dva njegova zemljaka Okrijašvili i Daušvili.

Apolon je bio nadomak osvajanja krune, ali je ostao bez goriva u samom finišu. Ceh je platio trener Janis Petrakis, koji je preuzeo Apolon Smirnis, a kormilo je preuzeo nemački strateg Aleksander Corniger, nekada predvodnik Lajpciga, Štutgarta i Brendbija.

Iz senke preti i AEL Limasol sa Dušanom Kerkezom na čelu. Rođeni Beograđanin predstavio je prošle godine visoko konkurentnu ekipu i zadržao je tim u igri za titulu do tri utakmice pre kraja. Tada se desio poraz od Apolona u gradskom derbiju i kraj nada o krunisanju. Očekuje se da će se i ove godine kretati na istoj talasnoj dužini, sa velikim očekivanjima, ali i izlazom u Evropu.

SRBI TREĆA SILA

Najviše stranaca u kiparskom najjačem rangu dolazi iz Španije i Brazila po 16, a potom iz Srbije - 14. Saša Marković, Đorđe Denić i Aleksandar Jovanović brane boje Apolona, Slobodan Medojević, Andrija Majdevac i Stefan Šćepović nose dres AEL-a iz Limasola, a Aleksandar Pantić, Bojan Kovačević i Marko Adamović su aduti Dokse Katokopije. Vujadin Savić je u APOEL-u, Marko Šćepović u Omoniji, Miloš Deletić u Anortozisu, Stefan Panić u Pafosu, a Stefan Čupić u Olimpijakosu iz Nikozije.


tagovi

Kipar 1APOELAPOEL NikozijaOmonijaAEL LimasolApolon Limasol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara