Osvrt sportskog direktora Vojvodine: Svi fudbaleri iz Srbije hoće u inostrastvo, Zukić popravio ishranu, Milošević lucidniji nego ranije

Vreme čitanja: 7min | sre. 25.01.23. | 10:07

“Želeo sam da dovedem samo još jednog igrača”, aludirao je Marko Jovanovića na Miloša Vulića

U zimskom prelaznom roku Vojvodina nije pretrpela značajne promene igračkog kadra, budući da je klub napustio samo Vladan Novevski, koji je otišao u Voždovac, a s druge strane angažovana su samo dvojica novajlija. Posle dolaska mladog Vuka Bogdanovića iz Crvene zvezde, Novosađani su potpisali još jednog štopera Nemanju Ljubisavljevića, koji je sinoć stigao u Antaliju i priključio se ekipi. Kako je u razgovoru sa novinarima u Beleku poručio sportski direktor Vojvodine Marko Jovanović, dogovor je bio da se ne dovode igrači za koje nisu u potpunosti sigurni da su veoma kvalitetna pojačanja. Takođe, Jovanović ističe da je stručni štab zadovoljan raspoloživim igračkim kadrom i uveren je da će nakon što prođu zajedno ove pripreme izgledati mnogo bolje na proleće. Plan je i da se minutaža pojača Vošinoj deci, koja su se pokazala veoma dobro na ovim pripremama i koja predstavljaju veliki zalog Novosađana za budućnost.

U jesenjem delu sezone najveći problem Lale su imale u defanzivi, a i ove pripreme su pokazale da je to glavna boljka ekipe, pa je i razumljivo što oba angažovana pojačanja igraju na poziciji centralnog beka.

Izabrane vesti

„Doveli smo štopere jer imamo, pre svega, mnogo kartona u odbrani i želimo da pojačamo rotaciju kad bude potrebno, ali i da još malo učvrstimo tu poslednju liniju, jer smo videli na ovim utakmicama da je bilo malo nesigurnosti. Nastojimo da eliminišemo taj problem, ali i da povećamo konkurenciju na poziciji centralnog beka. Zato smo i doveli Nemanju Ljubisavljevića, naravno na zahtev trenera Milana Rastavca“, poručio je na početku razgovora novinarima u Beleku sportski direktor Lala Marko Jovanović.

Dosad je redove Vojvodine u ovom prelaznom roku napustio jedino Vladan Novevski, koji je pojačao Voždovac. Jovanović je istakao da je bilo još ponuda za Vošine igrače, ali nije navodio konkretna imena.

„Dosta agenata se raspituje za naše fudbalere, kako mlađe, tako i iskusnije. To svakako prija, ali opet može nekad i da poremeti igrače, jer svi fudbaleri u Srbiji hoće u inostranstvo, pa onda počnu da razmišljaju o tome... Međutim, svakako je bolje da se raspituju, jer je to znak da se dobro radi i da se nešto pozitivno dešava u Vojvodini. Ali opet ja znam da stavim blok ispred toga, da to ne uznemirava ekipu i da možemo da uradimo ono što smo zacrtali“.

Lale su u ovom zimskom roku dovele pomenute štopere Vuka Bogdanovića i Nemanju Ljubisavljevića. Ipak, javnost je očekivala veći broj novih imena na „Karađorđu“. Šuškalo se o dovođenju špica, a bili su u pregovorima sa vezistom Milošem Vulićem.

„Prva stvar, mi smo veoma zadovoljni ovim timom. Drugo, Vojvodina je kao klub porasla i sad tražimo određeni kvalitet, koji bi zadovoljio trenera Milana Rastavca. Takvih igrača na tržištu je jako malo. Bili smo blizu da dovedemo jednog igrača (prim. aut Miloš Vulić), ali smo se vodili time da će ova ekipa kada prođe zajedno pripreme izgledati mnogo bolje. Ta priča da se nismo skupili na vreme i da nismo zajedno prošli pripremni period više je potrošena. Takođe, odbili smo ponude za neke igrače, jer želimo da postignemo kontinuet, a da bismo to ostvarili moramo da se držimo zajedno minimum godinu dana. Tada će se videti da idemo ka nečemu boljem“.

Jovanović se osvrnuo i na slučaj talentovanog Jovana Miloševića, koji je dogovorio transfer u Štutgart, ali će sa Lalama ostati do leta.

„Moj stav je uvek da mladi igrači treba da ostave nešto iza sebe u Vojvodini, odnosno da stasaju u prvom timu, a da onda naprave transfer u jaču ligu. Bundesliga je veoma jaka liga, ipak je među ligama petice, i njemu će sigurno koristiti ovih šest meseci u Vojvodini da tamo lakše uđe u jači rad. On je pokazao na ovim pripremama da je drugi Jovan Milošević u odnosu na onog sa letnjih priprema... Dobio je čvrstinu u duelu, što mu je omogućilo da se oslobodi, da lakše donosi ideje, lucidniji je i jako mi se sviđa kako igra. Mi smo kao klub dobro prošli s tim transferom, ali lično mi je žao što neće ostati duži period sa nama. Verujem da bismo jedni drugim doprineli i da bi on lakše prošao taj proces adaptacije na Bundesligu. Međutim, to je završena priča“.

Jovanović garantuje da će ekipa na proleće biti mnogo agresivnija i veruje da će izboriti treće mesto, uprkos jakoj konkurenciji u vidu TSC-a i Čukaričkog.

„Kada sam pričao sa prijateljima, ali i sa ljudima iz kluba, svi su govorili da Vojvodini nedostaje agresivnost. Siguran sam da ćemo to unaprediti u prolećnoj polusezoni. To se videlo i na ovoj poslednjoj utakmici protiv Ahmata (1:1). Utakmice protiv Himkija (0:0) i Sabaha (poraz od 4:2) nisu merilo, jer su ta dva meča bila u najtežem periodu za nas. U ta dva-tri dana bila je najveća fizička aktivnost, igrači su bili preumorni i zato im je bila podeljena minutaža. Takođe, bile su ekipi teške noge, ali je bitno da su ispunili fizičke zahteve, pa su protiv Ahmata uspeli da ostvare ono što se od njih traži. Mnogo je bila agresivnija igra, a igrali smo protiv vrlo ozbiljne ekipe, u kojoj su igrači plaćeni i po milion evra godišnje, što je nepojmivo za naše uslove. Pokazali smo zube i mogli i da ih pobedimo“.

Dejan ZukićDejan Zukić

Jovanović je posebno oduševljen formom Dejana Zukića, koji se nameće kao ozbiljno rešenje u sredini terena.

„Posebno moram da pohvalim Zukića. Imao je letos malo zapuštenije telo, ali ga je Marko Stojanović (kondicioni trener, prim. aut. ) uzeo pod svoje. Prepravio je način ishrane, pojačao treninge i sad je to Zukić kakav i treba da bude. Da je on tako igrao u poslednje dve godine, garantujem da ne bi bio sad ovde sa nama. Treba samo tako da nastavi i imaćemo koristi i mi od njega, a i on od nas“.

A Zukić je svojom partijom ohladio interesovanje sportskog direktora za pojačanje na toj poziciji, iako se radilo na tome.

„Posle ove veoma dobre partije Zukića, više ne tražimo igrača na toj poziciji. Zašto da ga ne iskoristimo? On je dete Vojvodine i verujem da će nastaviti da pruža konstantno ovakve partije i siguran sam da će nam mnogo doprineti u igri“.

Jovanović je veoma zadovoljan time kako izgleda napad ekipe, a raduje ga i kvalitetno izdanje Filipa Malbašića na poslednjem susretu, koji tokom prvog dela sezone nije uspunio očekivanja.

„Malbašič je takođe odigrao jako dobro, imao je 370 sprinteva, što je sjajan podatak. Imamo veoma jak i ubitačan napad, prosto ne znaš koga pre da ubaciš da igra... To će značiti da ćemo imati i više oduzetih lopti nego u prošloj polusezoni, da ćemo pojačati napade i samim tim očekujemo i više golova. Biće velika borba sa TSC-om i Čukaričkim za treće mesto, ali mislim da je dostižan taj cilj. Želja nije sporna, niti fizička spremnost, takođe Rastavac je malo promenio neke taktičke zamisli i verujem da će sve to biti mnogo bolje nego u prvoj polusezoni“.

A ako Lale izbore željeno treće mesto ili osvoje kup, što garantuje grupu Lige konferencije, postavlja se pitanje da li će spremno dočekati izazove u Evropi?

„Sigurno sam da ćemo biti spremni za to. Predsednik Zbiljić se dokazao svojim ulaganjima i predanošću. Najbitniji je kontinuitet u radu, jer treba nam jedan period mira u kući, ne može ništa da se napravi preko noći... Jednostavno niko ne može da pogodi sa svim igračima u prvom prelaznom roku. Mi smo krenuli sa zaostatkom u odnosu na Čukarički i TSC, jer su oni i prošle sezone bili u vrhu i imali formiran kostur ekipe. U Vojvodini je bilo i mnogo igrača na koje nismo računali, pa je trebalo i to da se sredi, a bio je kratak prelazan rok za sve to“.

Jedan od razloga što nije angažovano više pojačanja jeste želja stručnog štaba i uprave da pruži više prostora Vošinoj deci, koja su pobedom nad Lokomotivom iz Sofije (2:0) pokazala da znaju da igraju lep fudbal.

„Plan je i da forsiramo našu decu. Pokazali su da su kvalitetni, treba da im damo prostor, kako bi i oni stekli tu seniorsku minutažu i kako bi se iskristalisali. Videli ste kako su mladi igrači dobro odigrali protiv Lokomotive, koja nije naivan tim, u sredini su bugarske lige... Bukinac i Kovačev, kojem je to prva seniorska utakmica, pokazali su još jednom da su odlični igrači i da je u njima budućnost. Takođe, tu je i mladi Kabić koji dobro utrčava u prostor, možda malo još dečački igra, što nekom smeta, ali moramo to da istrpimo. Svima njima treba dati podršku i šansu. Neophodan je kontinuitet i verujem da ćemo kroz godinu, dve imati veoma ozbiljne igrače i da će Vojvodina biti veoma ozbiljan klub“, zaključio je sportski direktor Stare dame Marko Jovanović.


tagovi

Marko JovanovićDejan ZukićMilan Rastavac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara