Ovako se kažnjava za nameštanje: Šahtjoru oduzeta titula, 30+20 bodova i izbačen iz Evrope!

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.05.23. | 16:23

Među kažnjenima i fudbaleri, jedan doživotnom suspenzijom, a direktoru beloruskog kluba preti zatvor

Čvrsta ruka beloruskog fudbala je na delu. Tamošnji savez rešen je da stane na put nečasnim radnjama i to veoma odlučno, kaznama kakve se ne pamte u nekom od evropskih prvenstava.

Prošlogodišnji šampion (za sezonu 2022) Šahtjor iz Soligorska kažnjen je oduzimanjem titule, zatim 30 bodova u ovoj i još 20 bodova u sledećoj sezoni, a neće mu biti dozvoljeno ni da igra na međunarodnoj sceni! Drugoplasirani iz prošlog prvenstva, Engergetik ostao je bez 20 bodova u ovoj i 10 u narednoj sezone i, takođe, neće moći da igra u UEFA takmičenjima. Umesto njih u kvalifikacije za Ligu šampiona će BATE Borisov, a Dinamo Minsk i Isloč u borbe za grupnu fazu Lige konferencije.

Izabrane vesti

Povod za kazne je premiranje drugih timova, što je u Belorusiji zabranjeno.

Po novom stanju na tabeli beloruske Premijer lige Šahtjor je nakon šest kola poslednji sa -17 bodova, a Energetik pretposlednji sa -16. Među kažnjenim klubovima je i premijerligaš Belšina, koja je nakon oduzimanja 10 bodova pala na 13. mesto sa -8, a u narednom prvenstvu će startovati sa -5.

Osim klubova sankcije trpe i pojedinci, njih više od 20, a najgore je prošao 36-godišnji Dimitri Gomza, kojem je izrečena doživotna suspenzija bavljenja fudbalom . On je u međuvremenu prešeo iz Belšina u Bumprom i pitanje je koliko bi još dugo nosio kopačke, ali nakon kazne koja mu je određena neće moći da se bavi ni trenerskim ili nekim drugim poslom u fudbalu.

Uz oduzimanje bodova i suspenzije tu su i novčane kazne, ne toliko drastične, ali i moguća zatvorska kazna za sportskog direktora Šahtjora Aleksandra Marčenka. Kada je fudbal u pitanju, suspendovan je na četiri godine.

Inače, pojedinim igračima sa kraćim kaznama je omogućeno da plate određenu sumu novca u narednih 30 dana kako bi one bile ukinute, a svi imaju pravo na žalbu u roku od 10 dana.

Oduzimanje titule Šahtjoru znači da su bez trofeja ostali i srpski internacionalci Nikola Antić, Igor Ivanović, Aleksa Pejić i Đorđe Ivanović, koji su 2022. nastupali za tim iz Soligorska, ali su svi u međuvremenu otišli. Trenutno je od Srba u Šahtjoru Dominik Dinga, koji je nedavno stigao kao slobodan igrač. Niko od njih ne pominje se među kažnjenima.


tagovi

Belorusija 1Šahtjor SoligorskUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara