Radost Njukaslovih fudbalera (Reuters)
Radost Njukaslovih fudbalera (Reuters)

Ovo je evropski Njukasl, ovaj PSŽ ne izaziva strah; Nula koja treba da brine Borusiju i Milan (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.10.23. | 23:02

Svrake počistile Svece, remi u Dortmundu koji ne vredi mnogo

Na severu Engleske je himna Lige šampiona zasvirala posle 21 godinu, a muziku su naručili petrodolari. Istovremeno, u srcu Nemačke su snage odmerila dva bivša prvaka Evrope i pokazali da će teško održati korak sa arapskim projektima.

Teško da posle samo dva kola možemo nagoveštavati rasplet u grupi smrti, ali tm kojem su se možda davale najslabije šanse, za sada deluje najbolje. Posle srećne "nule" na San Siru, Njukasl je na raspevanom Sent Džejms Parku razneo Pari Sen Žermen 4:1 i preuzeo prvo mesto u grupi, dok su Borusija i Milan nakon remija bez golova (0:0) u Dortmundu ostali da čekaju na prvu pobedu i da brinu za budućnost.

Izabrane vesti

Niti je ovo onaj Njukasl koji je pre sedam godina igrao drugoligaški fudbal, a nije ovo ni onaj PSŽ koji je godinama unazad uvek bio u najužem krugu za osvajanje Lige šampiona i izazivao strah. Svrake igraju fenomenalno u prvoj sezoni Lige šampiona otkako ih je kapital iz Saudijske Arabije vinuo u vrh engleskog fudbala. Deluju da ovim tempom mogu da napadnu i vrh evropskog za koju godinu. Sa druge strane, PSŽ bez obzira na ostanak prve zvezde Kilijana Embapea i veliku letnju rekonstrukciju tima deluje daleko od skockanog i uigranog tima za visoke evropske domete.

Bez nekoliko povređenih, a jako bitnih prvotimaca (Botman, Žoelinton, Barns, Vilson...), Njukasl je Svecima očitao lekciju i raspalio svoju fanatičnu publiku. Luis Enrike je izveo najofanzivniju moguću postavu Pari Sen Žermena sa Embapeom, Ramosom, Kolo Muanijem i Dembeleom i prošao kao bos po trnju!

Njukasl nije morao ni da stvori prvu veliku šansu na meču jer ju mu je poklonio gostujući kapiten Markinjos. Brazilac je dao užasan pas u opasnoj zoni koji je pročitao zemljak Bruno Gimaraes. Donaruma je uspeo da spasi ispred Isaka, ali ne i ispred Almirona koji je iskoristio odbijenu loptu.

PSŽ je imao loptu više u nastavku, ali nije uspevao da pravim šansama probije dobro organizovanu odbranu domaćih. I Njukasl je opet dočekao paniku u defanzivi Svetaca za ogromnih 2:0 pred odlazak na poluvreme. Posle kornera je Ugarte jako loše reagovao i dao šansu Njukaslu. Bruno je šutirao iz mrtvog ugla, Donaruma odbranio. Potom se Brazilac odlučio za centaršut i činilo se da je Donaruma odbranio i Denu Burnu. Ali VAR je priznao da je lopta posle skoka engleskog defanzivca prešla gol-liniju i da Italijan nije uspeo na vreme da je izbaci iz...

PSŽ je u šoku otišao na poluvreme a novi je doživeo već na startu drugog poluvremena. Posle sjajne akcije i ne baš opasnog šuta Longstafa, Donarumi je lopta prošla ispod ruke i potpisana je konačna presuda.

Iako je Ernandez ubrzo postigao gol nade posle sjajne asistencije mladog Zair Emerija, bilo je to sve za PSŽ večeras. Džamal Lasels je maestralno komandovao odbranom Njukasla, odbijao napade Embapea i družine, a njegov partner iz odbrane Fabijen Šer je u nadoknadi vremena krenuo napred i evrogolom sa 20 metara stavio tačku na veliku pobedu Njukasla.

Sa četiri boda iz dva meča, Njukasl je fenomenalno startovao u najtežoj grupi Lige šampiona i u dvomeču sa Borusijom može da eliminiše jednog od direktnih rivala i zakorači u nokaut fazu.

------------------------------------

NJUKASL – PSŽ 4:1 (2:0)

/Almiron 17, Burn 39, Longstaf 51, Šer 90+1 - Ernandez 56/

Njukasl

Stadion: Sent Džejmsis park

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Žuti kartoni: Gimaraes, Gordon, Poup (Njukasl), Ernandez, Hakimi, Dembele, Zaire Emeri (PSŽ)

NJUKASL (4-3-3): Poup – Tripije, Šer, Lasels, Burn – Longstaf, Gimaraes, Tonali (od 65. Anderson) – Almiron (od 71. Marfi), Isak, Gordon (od 90+3 Target)

PSŽ (4-2-2-2): Donaruma – Hakimi, Markinjos, Škrinjar, Ernandez – Zaire Emeri, Ugarte (od 64. Vitinja) – Dembele, Embape – Kolo Muani (od 57. Barkola), Ramos

------------------------------------

Upravo će ti mečevi protiv Njukasla u naredna dva kola ta tim iz Dortmuinda predstavljati „biti ili ne biti“ situaciju posle večerašnje „nule“na Vestaflenu protiv Milana. Kao i Rosonerima okrpaji protiv Pari Sen Žermena.

Malo su večeras pokazali Borusija i Milan. Čini se da su gosti zadovboljniji bodom jer je Piolijev izbor startne postave sa veznim redom Musa - Pobega - Rejnders govorio da je kontrola sredine prioritet i da će u napadu sve opet morati da urade Leao i Žiru. Domaći tim je bio bolji u prvom poluvremenu i imao neke šanse preko Malena, Rojsa, Humelsa, Branta, Bensabinija... Nijednu baš veliku ali dovoljno opasne. Milanov štoperski par Tšau - Tomori je bio pod priličnim pritiskom u prvih 45 minuta i odradio je odličan posao. Žiru je za Rosonere propustio najbolju priliku.

Milan je proigrao tek posle izmena u drugom poluvremenu i ulazaka Adlija, Čukvuezea, Florencija i Okafora. Imao je neke dobre šanse ali ih nije iskoristio. A nije ni zaslužio pobedu. Moraće mnogo boljec protiv Pari Sen Žermena ako želi do prvog gola i pobede u Ligi šampiona ove sezone. Ovo prikazano u Dortmundu treba da zabrine oba večerašnja rivala...

DORTMUND – MILAN 0:0

Dortmund

Stadion: Vestfalen

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Žuti kartoni: Šloterbek, Džan, Humels (Dortmund), Rejnders, Musa (Milan)

DORTMUND (4-2-3-1): Kobel – Rjerson, Humels, Šloterbek, Bensebaini – Džan, Ozčan – Brant (od 64. Adejemi), Rojs (od 72. Nmeča), Malen (od 72. Bajno Gitens) – Filkrug (od 85. Mukoko)

MILAN (4-3-3): Menjan – Kalabrija (od 69. Florenci), Tšau, Tomori, Ernandez – Musa, Rejnders, Pobega (od 58. Aldi) – Pulišić (od 69. Čukvueze), Žiru (od 69. Okafor), Leao

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

GRUPA F

Njukasl - PSŽ 4:1 (2:0)

/Almiron 17, Burn 39, Longstaf 50, Šer 90+1/

Borusija Dortmund - Milan 0:0



tagovi

Đanluiđi DonarumaBruno Gimaraiš

Obaveštavaj me

Milan
PSŽ
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara