Fudbaleri Flore (©Starsport)
Fudbaleri Flore (©Starsport)

Ovogodišnja Flora je slabija od prošlogodišnje, ali će verovatno osvojiti više trofeja

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 10:57

Mala je šansa da estonski klub opet zaigra u grupnoj fazi Lige konferencije. Zato, ima dobru šansu da osvoji prvenstvo, a već ove srede od 17 časova ako pobedi Parnu preuzeće prvo mesto na tabeli od Levadije

Navijači Partizana po lošem će pamtiti Floru. Estonski klub je prošle sezone u Ligi konferencije pomalo obrukao crno-bele, pobedio ih je u Talinu sa 1:0 i tako zakomplikovao srpskom predstavniku borbu za narednu fazu. Na kraju se dobro završilo po Beograđane, ali ostaće gorak ukus zbog Flore još neko vreme. Ovog leta neki drugi srpski klub bi mogao da naleti na najtrofejniju estonsku ekipu, Čukaričkom i Radničkom iz Niša je Flora potencijalna pretnja od 3. kola kvalifikacija, ako bi oni dogurali dotle. Samo što Flora više nije jaka kao prošle godine.

Tokom zime su klub napustila dvojica najboljih igrača, Rauno Sapinen je za 400.000 evra pojačao Pjast iz Gljivica, dok je zamenik kapitena Marten Kusk prešao u Ujpešt. Nedostaju obojica zeleno-belima, pogotovo je teško nadomestiti Sapinenovo odsustvo. Ovaj 26-godišnji napadač je prošle sezone u Evropi postigao 11 golova na 12 mečeva, u prvenstvu je postigao 23 pogotka na 30 mečeva. Sada će tu formu probati da ponovi u Poljskoj.

Izabrane vesti

Flora praktično nije ni probala da nađe zamenu. Između dve sezone je dovela samo jedno pojačanje, iz Kuresarea je vratila svog omladinca, 21-godišnjeg napadača Ota Roberta Lipa, ali ga je odmah prosledila u isti klub na pozajmicu. Nije se odustalo od glavne zamisli, i dalje za zeleno-bele igraju samo estonski fudbaleri.

Pomalo paradoksalno, ali iako je Flora slabija, verovatno će da osvoji više trofeja nego prošle sezone. Što i nije previše teško, jer su joj vitrine tada ostale prazne. Duplu krunu joj je uzela Levadija, predvođena srpskim trenerom Markom Savićem, dok je Kup Estonije završio u rukama igrača Paidea.

17.00: (1,02) Flora (14,0) Parnu (25,0)

Poslednjih nedelja je u prvenstvu Levadija u krizi, očigledno da ju je uzdrmao i debakl u pretkvalifikacijama protiv Vikingura (1:6), pa je u utorak odigrala samo 1:1 sa Kuresareom. To Flora me da iskoristi već danas, ukoliko savlada Parnu na svom terenu probiće se na prvo mesto.

U ovom momentu Levadija je lider, ima bod više od Flore, ali je odigrala dve utakmice više. To praktično znači da je Flori čist put ka vrhu, ako ne kiksne na mečevima na kojim aće biti apsolutni favorit. Protiv Parnua je to svakako, reč je o ekipi koja je poslednja na tabeli sa sedam poena iz 16 mečeva. Flora je protiv Parnua igrala do sada 28 puta i apsolutno svaki meč je rešila u svoju korist. Na poslednjih šest joj Parnu nije dao nijedan gol, prethodni put se Florina mreža zatresla 2018. godine, kada je bilo 8:1 za zeleno-bele. Ove godine je velikan iz Talina još bio i nežan prema Parnuu, u aprilu ga je savladao sa prihvatljivih 2:0. Zato, prošle sezone je na tri susreta ova dva tima zbirna gol-razlika bila 12:0.

Vrlo brzo će se Flora pojaviti na međunarodnoj sceni, već 7. jula će u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije odmeriti u Talinu snage sa finskim SJK-om. Ko prođe dalje u 2. kolu će igrati protiv norveškog Lilestrema.

ESTONIJA 1 – 18. KOLO

Utorak

Kuresare – Levadija 1:1 (1:1)

/Laht 20 – Beglarišvili 15/

Talina – Kalju 0:3 (0:2)

/Gusev 1, Manone 15, Tam 75/

Sreda

16.30: (2,20) Tameka (3,70) Narva (2,70)

17.00: (1,02) Flora (14,0) Parnu (25,0)

18.30: (8,50) Legion (5,70) Paide (1,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FloraEstonija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara