©AFP
©AFP

Ovosezonski Inter obesmislio reč derbi: Nerazuri rutinski do novog finala Superkupa

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.01.24. | 21:56

Lacio nemoćan pred milanskim klubom (0:3)

Trenutno je lider Serije A, u Ligi šampiona je prošao grupnu fazu, a od večeras je i finalista Superkupa Italije, treću godinu uzastopno. U konkurenciji na tri fronta Inter gazi sigurnim korakom, a posebno impresivan učinak beleži u duelima sa epitetom derbija. U situacijama kada su dueli imali najveći znaaj, ili protiv najvećih rivala, Nerazuri ove sezone deluju najubedljivije što su potvrdili i večeras, rutiniranjem Lacija (3:0).

Jedini poraz u dosadašnjem delu sezone Inter je pretrpeo ni manje ni više od Sasuola koji bi danas, da nije pomenuta tri boda, bio deo zone ispadanja u Seriji A. Istovremeno, prvi od četiri sna o trofejima četi Simonea Inzagija je ugasila Bolonja, neočekivano, u osmini finala Kupa Italije, posle produžetaka. Potpuni autsajderi su uspeli što nije polazilo od ruke Real Sosijedadu, Benfiki, Milanu, Juventusu i ostalim velikim rivalima.

Izabrane vesti

I ne samo da Inter ove sezone još nije izgubio derbi, već je mnoge od najvećih rivala čistio sa terena. Protiv Milana su Nerazuri brojali do pet (5:1), Fjorentini su jednom manje tresli mrežu (4:0), a sa gostovanja Napoliju su otišli uz pobedu 3:0. Nisu kaznenu ekspediciju izbegli ni veliki rivali milanskog kluba poput Rome i Atalante, dok je Juventus jedini ostao neporažen (1:1) iz društva kojem pripada i Lacio. Rimljani su posle decembarskog poraza u prvenstvu (0:2) i večeras megdan napustili pognutih glava (0:3).

Ponovo je Simone Inzagi bio nemilosrdan prema timu u kojem je ostavio zapažen trag. Njegovi izabranici u potpunosti su kontrolisali utakmicu i prilično rano otklonili dileme i neizvesnost. Put u željenom smeru za Nerazure trasirao je Markus Tiram u 17. minutu. Francuski napadač krunisao je sjajnu timsku akciju u kojoj su učestvovale sve linije tima, od golmana Zomera, do ofanzivaca, a tačku je stavio rutinskom egzekucijom na atraktivnu asistenciju Federika Dimarka.

Minimalna prednost ostala je na snazi do početka drugog dela utakmice, odnosno 50. minuta i nespretne reakcije Pedra koji je u svom šesnaestercu spotakao Lautara Martineza čime je pružio priliku Hakanu Čalhanogluu da udvostruči prednost sa bele tačke što je Turčin oberučke prihvatio.

Mogli su Nerazuri da i ranije slome otpor rivala u potpunosti, prethodno su najbliži golu za 2:0 bili u 36. minutu kada je Dimarko poslao loptu sa levog boka u srce šesnaesterca, a Nikolo Barela volej udarcem dobro uzdrmao prečku.

Dva gola razlike bila su povod da Lacio spusti gard i pokuša da se vrati u susret, međutim umesto eventualnog povratka u meč, Lacio je zapečatio sebi sudbinu u 87. minutu poklonivši kontru rivalu. U glavnoj ulozi na obe strane su se našli rezervisti - Luis Alberto je poklonio loptu Aleksisu Sančezu koji je inicirao brzu tranziciju iz koje je gol za konačnih 3:0 postigao Davide Fratezi i zakazao finale protiv Napolija.

Podsetimo, ovo je drugo uzastpono finale Superkupa Italije u Rijadu, a i prošle godine su deo duela za trofej bili Nerazuri koji su uspeli da odbrane tron savladavši Milan (3:0). Godinu dana ranije tada na San Siru, Milan je uspeo da u finalu savlada juventus posle produžetaka, te je u prilici da treći put zaredom stigne do prestižnog trofeja.

SUPERKUP ITALIJE - POLUFINALE

Napoli - Fjorentina 3:0 (1:0)

/Simeone 22, Zerbin 84, 86/

Inter - Lacio 3:0 (1:0)

/Tiram 17, Čalhanoglu 50p, Fratezi 87/


tagovi

superkup italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara