Musa Dembele (©Reuters)
Musa Dembele (©Reuters)

Paketa vadi Lion iz krize, Monako oslabljen u Brestu

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.10.20. | 09:10

Doskorašnji napadač Milana mogao bi da ima debi u novom klubu protiv Marselja. Ekipa sa Velodroma neefikasna na startu Lige 1. Benedeto nije u formi, stigao mladi Brazilac Luis Enrike. Kneževi bez dvojice suspendovanih igrača. Očajna forma tima Predraga Rajkovića

Mnogo više se očekivalo od polufinaliste Lige šampiona i vicešampiona Francuske na startu Lige 1. Lion i Marselj u derbiju 6. kola u nedelju (21.00) traže izlaz iz krize i proboj ka gornjem delu tabele. Za oba tima se pre početka sezone predviđalo da bi mogli da budu najveća pretnja Pari Sen Žermenu, ali zasad tu ulogu imaju Ren i Lil.

Lion je pobedio Dižon na startu sa ubedljivih 4:1, a onda je bez trijumfa na prethodnih četiri duela. Samo šest golova u pet utakmica (tri pogotka sa bele tačke i jedan autogol) mršav je učinak Memfisa Depaja i kompanije. Prošlosezonsko sedmo mesto u šampionatu Francuske i neizlazak u Evropu je bio katastrofalan rezultat. Ako četa Rudija Garsije uskoro ne krene da niže pobeda, opet se smeši tmurna sezona.

Izabrane vesti

Lion je prošle nedelje doveo veliko pojačanje. Brazilac Lukas Paketa je stigao iz Milana za 20.000.000 evra. On bi mogao da debituje večeras u deriju šestog kola Lige 1.

Prva zvezda tima, Memfis Depaj je i dalje na meti Barselone, pa bi odlični napadač do kraja prelaznog roka (ponedeljak u ponoć) mogao da se preseli na Nou Kamp. Nekadašnji fudbaler PSV Ajndhovena i Mančester Junajteda je bio na klupi u prošlom kolu u Lorijanu. Takođe, vezista Usam Auar se povezuje sa prelaskom u Arsenal.

Marselj je otvorio prvenstvo sa dva trijumfa. Pao je i šampion PSŽ (doduše u okrnjenom sastavu) na Parku prinčeva u drugom kolu, a onda je tim Andrea Vilasa-Boasa osvojio samo dva boda u tri kola. Prošle nedelje je jedva spasen bod (1:1) na Velodromu protiv autsajdera Meca golom Morgana Sansona u petom minutu sudijske nadoknade na asistenciju Nemanje Radonjića. Srbin je u nemilosti portugalskog stručnjaka koji je nezadovoljan njegovim napretkom. Francuski mediji pišu da bi mogao da napusti Marselj u smiraj prelaznog roka. Nekadašnji igrač Zvezde bio je starter samo na premijeri u Brestu.

Za Marselj bi mogao da debituje mladi Brazilac Luis Enrike plaćen 10.000.000 evra Botafogu. Problem za goste sa Velodroma je nefikasnost. Samo šest golova na šest utakmica loš je učinak četa Andrea Viljasa-Boasa. Prvi napadač tima, Argentinac Dario Benedeto još se nije upisao u listu strelaca ove sezone. U tim Marselja biće Alvaro Gonzalez, koji je pod istragom zbog navodnih rasnih uvreda na račun Nejmara na meču protiv Pari Sen Žermena. Međutim, i dalje nema dokaza, pa može da nastavi da igra. Za goste neće biti povređenog Bouna Sara. Domaćini će biti lišeni usluga povređenih Džefa Rejna Adelejda, Karla Toka Ekambija i Maksensa Kakarea.

Kada igraju ova dva tima poslednjih godina u Ligi 1 pada veliki broj golova. Na četiri vezane utakmice Liona i Marselja dolazio je tip 3+. Sredinom februara ove godine u poslednjem odmeravanju snaga, u četvrtfinalu Kupa Francuske, ekipa trenera Rudija Garsije je slavila sa 1:0. Lion je bez poraza na poslednjih šest utakmica na svom terenu.

Lion je dobio tim sa juga Francuske na svom terenu na prethodna četiri meča (tri u prvenstvu i jedan u kupu). Ekipa sa Velodroma 15 utakmica u nizu nije dobila ljutog rivala na gostovanju. Marselj je slavio u Lionu poslednji put davne 2007. godine u šampionatu Francuske.

Monako je prošle nedelje sa devetoricom završio utakmicu protiv Strazbura, pa Niko Kovač za meč u Brestu (15.00) neće moći da računa na suspendovane Aksela Disasija i Orelina Čumenija, a povređeni su Rus Aleksandar Golovin i Čileanac Giljerma Maripana. Nekadašnji štoper Partizana Strahinja Pavlović još nije debitovao za Kneževe.

Ren igra fanatstično. Lider je šampionata, ima četiri vezane pobede, a u Bretanju dolazi ove sezone mnogo slabiji Rems (17.00). Ekipa Predraga Rajkovića prošle sezone je izborila plasman u Evropu, a ove je očekuje borba za opstanak. Posle pet utakmica samo bod na kontu i to na premijeri u Monte Karlu protiv Monaka (2:2). Zanimljivo je da je Rems dobio poslednja četiri meča protiv Rena. U prošlom šampionata oba puta je bilo 1:0 za tim Predraga Rajkovića.

FRANCUSKA 1 – 6. KOLO

Petak

Psž - Anže 6:1 (2:0)

/Florenci 7, Nejmar 36, 47, Draksler 57, Gej 71, Mbape 84 - Traore 52/

Subota

Lens – Sent Etjen 2:0 (1:0)

/Kakuta 15 pen, Sotoka 81/

Nica – Nant 2:1 (1:1)

/Dante 27, Tiram 62 – Louza 45+5 pen/

Nedelja

13.00: (1,72) Monpelje (3,60) Nim (5,10)

15.00: (1,75) Bordo (3,50) Dižon (5,10)

15.00: (3,10) Brest (3,40) Monako (2,30)

15.00: (2,40) Mec (3,10) Lorijan (3,20)

15.00: (3,10) Strazbur (3,20) Lil (2,40)

17.00: (1,65) Ren (3,70) Rems (5,70)

21.00: (1,75) Lion (3,60) Marselj (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

MarseljLionLiga 1FrancuskaLukas PaketaRenMonakoRems

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara