Martin Palermo (©AFP)
Martin Palermo (©AFP)

Palermo "svoju“ Boku Juniors ostavlja bez Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.11.21. | 23:10

Najbolji strelac u istoriji argentinskog velikana kao trener će predvoditi Aldosivi (utorak, 01.15) u poslednjem meču 20. kola Primere

Kada kažete Martin Palermo pomislite na Boku Juniors. I obrnuto, kada kažete Boka Juniors pomislite na Martina Palerma. Prosto, ne idu jedno bez drugog. Međutim, život ide dalje, više nije ugovorom vezan za tim sa Bombonjere. Sada je 48-godišnji Argentinac trener Aldosivija, prvoligaša koji će u noći između ponedeljka i utorka, od 01.15 časova po srednjeevropskom vremenu, da ugosti upravo Boku u okviru 20. kola Primere.

Biće to specijalan okršaj po svim parametrima, pre svega zbog Palerma. On je u nedelju proslavio 48. rođendan, a sigurno da mu je jedna od želja koje su mu pale prve na glavu ako je duvao svećice na torti bila da savlada svoj voljeni klub u utorak.

Izabrane vesti

01.15: (5,40) Aldosivi (3,60) Boka Juniors (1,70)

Istina, upropastio bi tako značajno Boki Juniors šansu da se domogne Kopa libertadores. U elitno takmičenje Argentina šalje četiri kluba, ali samo šampion će sigurno tamo i Kolon kao osvajač prošlosezonskog Liga kupa, dok će preostala dva učesnika da odredi zbirna tabela, na kojoj se gledaju i rezultati pomenutog takmičenja koje se igralo umesto prvenstva zbog pandemije koronavirusa. Na toj tabeli Boka je uoči ovog kola bila šesta, sa sedam bodova manje od Taljeres Kordobe, te sada ona nema luksuz da ostavi bodove Aldosiviju.

Poslednja dva meča plavo-žuti su izgubili, od Himnasije (1:0) i Veleza (2:0). Ostali su tako i definitivno bez titule, najveći rival River Plejt im sada beži 16 bodova, uz meč više, a posle ovog je preostalo da se odigra još pet kola.

Nije Aldosivi bez motivacije, iako je 20. na tabeli sa 21. bodom. Svaki poen mu je važan u borbi za opstanak, svestan je toga i Palermo, koji će pokušati da osvoji noćas čitav plen. Uostalom, njegovi izabranici su u dobroj formi, bez poraza na poslednja četiri kola. Ostvarili su po dve pobede i remija.

Argentinski mediji su pronašli još jedan zanimljiv ugao na koji može da se gleda večerašnji okršaj Palerma sa klubom čiji je najbolji strelac svih vremena sa 236 golova. Boka je veliki klub koji ne trpi neuspeh, a ukoliko se sezona završi na katastrofalan način mogla bi da isprašta i uprava. Njen deo, kao potpredsednik je Huan Roman Rikelme, Palermov bivši saigrač i veliki – neprijatelj!

Dobro je poznato njihovo neprijateljstvo, koje traje još iz vremena kada se Palermo vratio u Boku kako bi tu završio karijeru. Pet godina mlađi Rikelme nije trpeo to da neko bude veća zvezda od njega, pa su često bili u sukobu, a svlačionica podeljena. Pamti se ipak to da je baš Rikelme asistirao Palermu za gol kojim je oborio rekord i postao najbolji strelac kluba, ali isto tako nisu želeli da to proslave jedan sa drugim. Kasnije, kada je Palermo završio karijeru, pravio je proslavu na kojoj je jasno poručio da Rikelme nije dobrodošao. Izbegavali su čak i da se slikaju jedan sa drugim, nikada nisu krili da među njima postoji netrpeljivost.

Palermo je kao trener vodio još dva argentinska kluba pre Aldosivija, Godoj Kruz i Arsenal Sarandi, a nikada do sada nije savladao Boku. Sa Godojem je u periodu od decembra 2012. do oktobra 2013. godine dva puta odigrao nerešeno i jednom izgubio, dok je sa Arsenalom 2014. godine imao po jedan remi i poraz. Sva tri nerešena ishoda je ostvario kada je bio domaćin, poraze isključivo na Bombonjeri.

Dakle, Palermo nije nikada štedeo klub za koji je odigrao 404 utakmice, po čemu je četvrti na večnoj liosti, sa svega 22 nastupa manje od rekordera Roberta Mouza. Nema sumnje da će tako da bude i noćas.

Boka će da bude oslabljena protiv Aldosivija. Marko Vejhant, Markos Roho, Huan Ramirez, Nikolas Orsini i Agustin Obando su povređeni, dok su petorica otišli da igraju za svoje reprezentacije: Peruanci Karlos Zambrano i Luis Advinkula, Argentinci Kristijan Medina i Ezekil Zebaljos, kao i Jermen Norberto Brijasko.

Boka i Aldosivi su se sastali poslednji put u avgustu 2019. godine, kada su plavo-žuti trijumfovali sa 2:0. Tako su produžili svoj niz na šest utakmica bez poraza od svog noćašnjeg rivala.

ARGENTINA 1 – 20. KOLO

Petak

Defensa i Hustisija – Rosario Sentral 3:0 (2:0)

/Picini 4, Merentijel 12, Bou 59/

Subota

Lanus - Estudijantes 1:1 (1:1)

/Malkora 45+1 - Dijaz 12/

Kolon – Platense 3:0 (1:0)

/Meza 45+3, Bernardi 64, Alijendro 90+2/

Godoj Kruz – Taljeres Kordoba 0:2 (0:0)

/Perez 61, Komar 72/

Independijente – Arsenal Sarandi 3:0 (2:0)

/Sonora 17, Romero 37/

Nedelja

Atletiko Tukuman - Rasing 0:2 (0:0)

/Korea 59, Rohas 63/

Himnasija La Plata - Banfild 0:1 (0:0)

/Enrike 77/

Sarmijento - Sentral Kordoba 1:3 (0:1)

/Tores 78 - Rijano 44, Homenez 63, Galo 90+1/

Velez - San Lorenco 2:1 (2:1)

/Hanson 2, 29 - Ortega 17ag/

Ponedeljak

River Plejt - Patronato 5:0 (4:0)

/Palevesino 13, Alvarez 30, 37, 41, 74/

Njuels - Union Santa Fe U TOKU

Urakan - Argentinos Juniors U TOKU

Utorak

01.15: (5,40) Aldosivi (3,60) Boka Juniors (1,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1Boka juniorsmartin palermoAldosivi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara