Saša Zdjelar (Star sport)
Saša Zdjelar (Star sport)

Parnom valjku teško bez motorina: Kad Zdjelar ne igra, Partizan se muči

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.11.21. | 09:22

Od 34 evropske utakmice koliko je mogao da odigra po dolasku iz Olimpijakosa, vezista crno-belih propustio samo dve, a klub iz Humske u oba slučaja nije pobedio

Godine prolaze, Saša Zdjelar traje. Od pojačanja iz Olimpijakosa izrastao je u fundamentalnog igrača Partizana, toliko važnog trenerima, bez obzira na ime, taktiku ili protivnika, da pola u šali, pola u zbilji, kažu kako prilikom sastavljanja najboljih 11 najpre upišu ime momka iz Padinske Skele, tek onda formiraju ostatak ekipe.

Nevolja za stručni štab crno-belih je što na Zdjelara neće moći da računa u Gentu (četvrtak, 18.45, TV Arena Premium 1, RTS 1). Usled obnovljene povrede zadnje lože tokom prvog poluvremena susreta sa Čukaričkim, propustiće gostovanje u Belgiji, što prilično remeti planove Aleksandra Stanojevića i njegovih saradnika. Jer, Zdjelar je srce sadašnjeg tima i ako se ono stane deluje da se zaustavlja i krvotok.

Izabrane vesti

Potvrđeno na više primera. Čak i ove sezone, jer je Partizan na gostovanju Santa Klari ostavio utisak malodušne ekipe baš zato što nije bilo zlatnog OrLića sa Novog Zelanda, a kad se vratio na teren, između ostalog i zbog njegove energije, eliminisani su Portugalci. Uostalom, publika je sve rekla dugotrajnim ovacijama po okončanju plej-ofa za plasman u Ligu konferencije.

U četvrtom kolu grupne faze Zdjelara neće biti i to je hendikep, koji dobija na težini ako se zna da još jednu utakmicu bez Saše u sastavu Parni valjak nije dobio. Odmah po dolasku iz Olimpijakosa, na kraju zimskih priprema na Kipru 2018. povredio se i morao je da propusti duel sa Viktorijom Plzenj u Humskoj. Česi su odoleli (1:1) i kasnije u revanšu prošli u narednu fazu Lige Evrope.

Te dve utakmice – sa Plzenjom i Santa Klarom – jedine su dve međunarodne propuštene otkako se Saša Zdjelar vratio u srpski fudbal. Na svim ostalim je bio ne samo u konkurenciji, nego jedan od najvažnijih šrafova tima. Naravno, i sa njim se dobijalo i gubilo, ali je svima jasno da ovaj tim Partizana energetski, a pogotovo taktički izgleda neuporedivo zrelije i sigurnije kad je neumorni motorino na terenu. Njega ionako samo povreda ili karton mogu da izbace iz stroja, o čemu svedoči podatak da je od 34 evropske utakmice koliko ih je Partizan odigrao po Sašinom potpisu, Zdjelar van konkurencije bio samo na dve. Te dve koje su se završile neslavno po Grobare: gorak remi sa Plzenjom u Beogradu i poraz od Santa Klare u Ponta Delgadi.

Primera radi, u tri vezane sezone (2018/19, 2019/20 i 2020/21) Saša Zdjelar je svaki minut bio prisutan u UEFA takmičenjima, a ostao bi na maksimumu da nije bilo te povrede zadnje lože koja ga je omela da putuje na Azorska ostrva. Sve ostale mečeve u aktuelnom ciklusu kvalifikacija grupne faze Lige konferencije odigrao je od početka do kraja. Ogromne su cipele koje valja popuniti njegovim izostankom u Gentu, ko god da bude u sastavu...

Da je ovaj tim navikao na Zdjelara i da je njegov uticaj na ostale igrače ogroman vidi se po još jednom podatku. Bilo zbog povreda, kartona, retkih odluka trenera ili virusa korona (proletos) glavni oslonac Parnog valjak je van tma ostao na 18 utakmica u domaćim takmičenjima. Na čak sedam Partizan nije pobedio!? Samo 2:2 sa Napretkom 2018, 1:2 na krovu Tržnog centra „Stadion“, bez golova protiv lučanske Mladosti iste godine, marta 2019. porazi od niškog Radničkog u Beogradu (0:1) i od Čarapana u Kruševcu (0:1), zatim bolnih 1:2 od Voždovca u jesen iste godine, te 0:1 u Lučanima na zatvaranju prethodnog prvenstva.

I auto stane kad se motor ugasi...


tagovi

Saša Zdjelar

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara