Lazar Marković ili Filip Stevanović? (©Starsport)
Lazar Marković ili Filip Stevanović? (©Starsport)

Partizan mora bez Asana: Ko je novo desno krilo – Lazar ili Filip?

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.05.21. | 09:53

Utakmica sa TSC-om trebalo bi da nagovesti kako će crno-beli igrati u finalu kupa

Otišao je čovek od najvećeg poverenja Aleksandra Stanojevića. Od 34 utakmice u Superligi odigrao je Takuma Asano čak 33. Ovog proleća starter nije bio samo protiv Metalca u Humskoj i u minulom kolu protiv Proletera u Novom Sadu, mada je u oba slučaja ulazio u drugom poluvremenu. Na sve to bio je najefikasnji igrač ekipe ove sezone (21 gol), ali je iznenadnim odlaskom u Japan ostavio veliku prazninu i pred stručni štab Partizana stavio dilemu: „Kako je popuniti?

Nije reč samo o ofanzivi, već i doprinosu krilnog napadača u fazi odbrane, pošto je intenzivnim kretnjama i visokim presingom predstavljao prvu barijeru za protivnike koji su se naspram njega mučili da iznesu loptu. Zato Stanojeviću nije baš lako da se opredeli koga će staviti na desni bok u manevru, počev od susreta sa TSC-om (16.00, TV Arena sport).

Izabrane vesti

(1,22) Partizan (6,50) TSC (13,0)

Nominalno, dvojica su kandidata. Prvi je iskusniji i logično je pretpostaviti da Lazar Marković u odsustvu Asana preuzme njegovu ulogu, u preostale četiri utakmice spremi se za finale Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom. Pogotovo što je odmah iza bivšeg člana Arsenala i Bibarsa Natha (s tim što je Izraelac centralni vezni i nikako ne može na krilo) po učinku u napadu (11 pogodaka, sedam asistencija). Pitanje je samo da li nekadašnji reprezentativac igra u oba pravca kao što to čini Takuma, a što je Stanojeviću, kao treneru posvećenom detaljima, veoma važno.

Na tom planu izuzetno posvećen timu je Filip Stevanović. Zbog čega je nekad trpeo napad. Jedini problem kod novog člana Mančester Sitija je u saznanju da je u 2021. počeo tek jednu utakmicu. I to onu pre šest dana na „Karađorđu“ gde se, opet, nije proslavio u ofanzivnim kreacijama.

Marković je iskusniji i u boljoj formi. Stevanović je „bonus“. Uz napomenu da, ako Stanojević želi da „namešta“ tim za gostovanje Crvenoj zvezdi 25. maja logičnije deluje da krene sa Lazarom, pogotovo što u kupu ne postoji ograničenje koje se tiče broja startera fudbalera mlađih od 21 godine.

Stanojević sigurno neće, kao neki prethodnici, eksperimentisati sa Sejdubom Sumom u ulozi krila čak i kad se Gvinejac oporavi, niti je realno očekivati da Denis Stojković ili Nikola Čolić dobiju šansu kad ionako nisu igrali tokom proleća. Možda bi u nekom trenutku mogao na tom delu terena da se pojavi Aleksandar Lutovac, jer se igrama u Radu preporučio Partizanu, međutim, uvid u statistiku (tek 93 minuta ovog proleća) sugeriše da stručni štabi ne vidi nekadašnjeg mladog reprezentativca kao ozbiljnu opciju.

Više u teorijskom, a manje u praktičnom smislu, eventualno bi Filip Holender mogao da se izvuče na krilo, pošto je to igrao u Honvedu i Luganu, čime bi otvorio prostor mladom Nikoli Štuliću u špicu. I to je neka vrsta rizika. Za obojicu igrača. Čak i za trenera. 

Ostavio je Takuma Asano ogromne cipele. Valja ih popuniti...

PARTIZAN – TSC

Stadion Partizana

Bez gledalaca

Sudija: Srđan Jovanović

Partizan (4-2-3-1): Popović – Miljković, S. Marković, Vujačić, Urošević – Zdjelar, Jojić – L. Marković, Natho, Jović – Holender

TSC (4-2-3-1): Filipović – Petković, Antonić, Damjanović, Petrović – Banjac, Tomanović – Stanojev, Milićević, Zec – Lukić. 


tagovi

Filip StevanovićLazar Marković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara