Novi izgled crno-belih (© Star sport)
Novi izgled crno-belih (© Star sport)

PARTIZAN – PRELAZNI ROK: Zameniti Rikarda – skoro nemoguće! Zaraditi na strancima? E, to već može

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.09.23. | 10:41

Propuštene prilike za povratak Jovetića i Nastasića, promenjen skoro ceo tim, neslavni odlasci dvojice

Zasad su to samo utisci. Varljivi, poput igara i rezultata Partizana. Kažu da se račun svodi tek na kraju sezone, da bi novajlijama trebalo dati šansu da pokažu zbog čega su dovedeni i sve da je tako teško je oteti se utisku da rekonstruisani sastav nema dovoljnu oštrinu u napadu kao što je bilo u vreme Rikarda Gomeša.

Afrikanac je okončao još jedan mandat u Humskoj, opet se otisnuo u arapski svet, sa ekonomske strane doneo još 1.500.000 evra, ali je u Katar “odneo” čak 66 golova autorizovanih u prethodne dve sezone koliko je proveo na Topčiderskom brdu. Tako je nastala rupa koju će pokušati da popune neki novi momci, mada je teško, skoro neizvodljivo, odmeniti jednog od najboljih strelaca Parnog valjka u modernom dobu.

Izabrane vesti

Da bi se to konstatovalo potrebno je samo prebrojati golove Rikarda i uporediti ih sa učinkom igrača koje su crno-belih angažovali ovog leta. Gomeš je za dve sezone u srpskom fudbalu, računajući sva takmičenja, zatresao mrežu čak 66 puta, dok svi ostali fudbaleri dovedeni otkako je momak sa Zelenortskih Ostrva otišao u zbiru imaju 68 na obračunu od početka takmičarske 2021/22 do završetka minulog ciklusa.

U tom smislu prednjači Nemanja Nikolić (17), prati ga Aldo Kalulu (16), dok su jednocifreni Mateus Saldanja, Gajis Zahid, Ksander Severina (po devet), Nikola Antić je bio precizan triput, Frank Kanute i Aleksandar Šćekić po dvaput, a jednom Aranđel Stojković.

Kako svaka medalja ima dve strane, tako valja podsetiti da su Rikardo, a pre njega Umar Sadik, Leonardo, Uroš Đurđević, najbolje sezone u karijerama imali baš u Humskoj i zato bi mogao Mateus Saldanja da uskoči u to društvo. Brazilac nagoveštava da će biti oslonac u napadu, s tim što se stiče utisak da ponekad nema odgovarajuće saradnike.

Nije nikakva mudrost konstatovati da se Partizan još navikava na život bez Rikarda, ali isto tako se tek sad vidi kakav je uticaj bio doskorašnjeg kapitena Slobodana Uroševića. Kako u ofanzivnom, tako i defanzivnom smislu, jer na tom delu terena poteškoće su vidiljive kod novajlije iz Himkija, Nikola Antić.

Teško je u ovom trenutku proceniti dokle će dobaciti renovirani sastav (sa čak 11 novih fudbalera, što se odavno nije desilo), ali je iz Evrope već eliminisan. Valjda, lošije od četvrtog mesta prošle sezone ne može. Uostalom, dobro mu je prolazno vreme u Mozzart Bet Superligi i možda će reči sportskog direktora Ivice Kralja i šefa stručnog štaba Igora Duljaja dobiti potvrdu tek kad se ovaj tim uigra i(li) prođe zajedno zimske pripreme, jer je formiran parcijalno i gro igrača je stigao kad je sezona već krenula. Na prvu loptu deluje da je pogodio sa golmanom, jer Aleksandar Jovanović odaje osećaj sigurnosti, da bi Saldanja mogao da pogađa u serijama, dok se ostali i dalje traže.

S druge strane, činjenica da je većina fudbalera mlada ili da, s obzirom na godište, nudi “nastavak” kad je tržište u pitanju, čime bi Partizan mogao da zaradi na igračima poput Saldanje, Kanutea, možda i Severine, ako se Holanđanin uozbilji. Uostalom, značajne transfere poslednjih godina pravio je Partizan upravo na strancima.

Prelazni rok se može posmartrati iz različitih perspektiva. Kao na primer, propuštenih šansi da se angažuju Stevan Jovetić ili Matija Nastasić, te još neki igrači koji su figurirali kao kvalitetne opcije. Utisak je i da se sa popunjavanjem nekih mesta u ekipi debelo okasnilo (čitaj, štoper). Isto tako, nije baš pohvalan način na koji su iz kluba otišli Fuseni Dijabate i Nemanja Jović, ali to je već odgovornost generalnog direktora Miloša Vazure i njegovih sledbenika.

PARTIZAN – PRELAZNI ROK

Došli: Mateus Saldanja (Džef junajted, 1.300.000), Aleksandar Jovanović (Apolon, 450.000), Nikola Antić (Himki, 150.000), Aranđel Stojković (TSC, 150.000), Netan de Medina (Ajntraht Braunjšvajg, bez obeštećenja), Gijas Zahid (Ankaragudžu, bez obeštećenja), Ksander Severina (ADO Den Hag, bez obeštećenja), Frank Kanute (Serkl Briž), Aldo Kalulu (Sošo, bez obeštećenja), Nemanja Nikolić (Vojvodina, bez obeštećenja), Aleksandar Šćekić (Hapoel Haifa, bez obeštećenja).

Otišli: Rikardo Gomeš (Al Šamal, 1.500.000), Igor Vujačić (Rubin, 1.000.000), Fuseni Dijabate (Lozana, 600.000), Aleksandar Popović (DAC Dunajska Streda, 210.000), Slobodan Urošević (Aris Limasol, 200.000), Patrik Andrade (Karabag, bez obeštećenja), Hamidu Traore (bez kluba), Ljubomir Fejsa (bez kluba), Milan Lukač (bez kluba), Nemanja Jovoić (raskid ugovra).


tagovi

FK Partizanprelazni rokMateus SaldanjaKsander SeverinaFrank KanuteRikardo GomešAldo KaluluAleksandar JovanovićNikola AntićAranđel StojkovićAleksandar ŠćekićNemanja NikolićGajas Zahid

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara