Filipović čestita Nikoliću (© FK Partizan)
Filipović čestita Nikoliću (© FK Partizan)

Partizan sam sebe sapleo u Gracu, crno-beli konkurentni samo jedno poluvreme (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.07.23. | 16:56

Parni valjak upisao poraz na poslednjem meču pred povratak u Beograd - 1:2

(Od izveštača Mozzart Sporta u Austriji)

Rival najteži, utisak najbolji. Partizan je u poslednjoj proveri pred povratak u Srbiju upisao drugi neuspeh pošto ga je u Gracu savladao Šturm. Mogla je ekipa Igora Duljaja da se vrati i u Beograd i sa povoljnijim rezultatom, samo da se na prelazu iz prvog poluvremena u drugo nije samoubila i poklonjenim penalom, te autogolom, rivala pogurala do minimalne pobede, njegove pete u predsezoni – 2:1 (1:1).

Izabrane vesti

Na kraju bi Duljaj delimično mogao da bude i zadovoljan, budući da se njegov tim tokom čitavih 90 minuta držao u životu protiv Šturma, koji je i pored činjenice da ga očekuje još jedna prijateljska utakmica (sa Arisom iz Limasola) izašao u jakom sastavu, sa šestoricom-sedmoricom startera, ali je pak imao snage samo za jedno poluvreme, što je bilo nedovoljno i za remi protiv vicešampiona Austrije. 

Ono što se od njega očekivalo u prethodne tri pripremne utakmice, posebno u prvoj i trećoj, da ranim golom načne daleko slabijeg rivala, Partizan je uradio protiv najkvalitetnijeg. Suprotno svim očekivanjima, crno-beli su na samom startu iznenadili ne samo domaćina, već i verovatno mnoge pristalice Parnog valjka pošto su već u sedmom minutu došli do vođstva. Aleksandar Filipović je presekao loptu – samo nekoliko desetina sekundi upravo je on prvi i pripretio udarcem iz daljine – i prosledio je niz liniju do Kvinsija Meninga, ovaj je uneo u sredinu i između dvojice protivničkih defanzivaca je gurnuo do Nemanje Nikolića, a ovaj iz prve, ni ne pogledavši prethodno ka golu, probio dvometraša Kjela Šerpena pristiglog iz Brajtona i poslao je u bliži ugao pod prečku.

Uprkos golu Partizan se u prvoj polovini prvog dela ozbiljno mučio, prvenstveno u organizaciji napada. Jedva su crno-beli loptu zadržavali duže od nekoliko sekundi, mučili su se da igru prenesu na protivničku polovinu te su uglavnom stajali iza lopte. Opet, drugi najefikasniji tim austrijskog prvenstva nije uspeo da ogoli ranjivost ekipe Igora Duljaja u defanzivi koju je Parni valjak prikazao u prethodnim utakmicama. Svetozar Marković i Mihajlo Ilić zaključali su Emegu, zlatnu koku Šturma koja je partijama u prošloj sezoni privukla pažnju Milana, a najproduktivniji fudbaler popularnih crnih Manprit Sarkarija tokom čitavog poluvremena živeo je u senci Kristijana Belića.

I taman se Partizan oslobodio pritiska rivala i prodisao, usledio je hladan tuš. Upravo je Sarkarija u 38. minutu centrirao sa boka, a Filipović u nameri da izblokira centaršut zaustavio loptu na nepropisan način. Ostala mu je ruka na zemlji, nije mu to oprostio glavni arbitar i Janšer je sa bele tačke poravnao rezultat.

Duljaj je na poluvremenu izvršio samo dve izmene, želeći da maksimalno testira mogućnosti najboljeg što ima na raspolaganju. Otvorio je Partizan drugi deo meča prilikom rezervista Sameda Baždara (udarac glavom na centaršut Meniga), ali su crno-beli ubrzo pali. I kao da im to što ih je rival ponovo stavio u podređeni položaj nije bilo dovoljno, sami su sebi otežali situaciju. Ofanzivnija igra Šturma urodila je plodom, ali će austrijski tim na preokretu morati da zahvali štoperima Partizana. U nameri da očisti opasnost pred golom Ilić je napucao Markovića, a lopta se od novopečenog kapitena odbila u mrežu beogradskog tima…

Situacija na terenu navela je Duljaja da napravi izmene i sa četvoricom rezervista osveži ekipu. Izlaskom Nemanje Nikolića Partizan je izgubio na dubini te ponovo ušao u problem sa zadržavanjem lopte koji je donekle ublažen ulaskom Bibrasa Natha. Na drugoj stvarao se sve veći prostor za napade tima Kristijana Ilcera. Srećom, neuspešne.

Na kraju su, iako poprilično nekonkretni na protivničkoj polovini u nastavku, crno-beli mogli do povoljnog rezultata, sve zahvaljujući Marku Živkoviću. Tačno na sredini drugog dela desni bek je opalio po lopti sa dvadesetak metara, ali mu se na putu ka golu isprečila stativa…

Tek nešto neprecizniji bio je pokušaj Nikole Terzića desetak minuta pre kraja. Uneo je krilni fudbaler loptu sa boka i zavio kiflu u dalji ugao, ali je ona otišla malo pored gola. Bio je to poslednji trzaj Partizana...

 -------------------------------------------------------------------------------------

PRIJATELJSKA UTAKMICA

PARTIZAN - ŠTURM 1:2 (1:1)

/Nikolić 7 - Janšer 38 pen, Marković 53ag/

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović – Filipović (od 63. Živković), Marković, Ilić (od 63. Saničanin), Antić (od 63. Šehović) – Kanute (od 58. Natho), Belić – Trifunović (od 46. Baždar), Pantić (od 63. Mirčetić), Menig (od 63. Terzić) – Nikolić (od 46. Pavlović).

ŠTURM (4-3-1-2): Šerpen – Demaku, Gejrhofer, Vitrih, Dante – Hjerlender, Gorenc Stanković, Horvat – Sarkarija – Emega (od 46. Štukler), Janšer (od 70. Grgić).


tagovi

FK PartizanNemanja NikolićPrijateljske utakmicepripremeŠturm

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara