Partizan u Češku ide po tri boda
Partizan u Češku ide po tri boda

Partizanov pohod na Ligu konferencije kroz epizodu Avaksa iz Kengura: Hoće li nekad nešto da se desi?

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.09.22. | 10:27

Crno-beli po imenu i tradiciji favoriti u Češkoj, žele da savladaju Slovacko (18.45) i nagoveste juriš ka evropskom proleću

Latini su govorili da je ponavljanje majka znanja. Ako je tako onda je Partizan naučio kako da kroz grupne faze UEFA takmičenja krči put ka evropskom proleću. U poslednjih pet godina dvaput je stizao do eliminacija, dvaput bio na pragu i kad se tako posmatra stvarnost deluje da je spreman za još jedan pohod na mesto u završnici. Neka je i treće po rangu, samo da se dođe do nokaut runde.

Takav plan predstavio je Gordan Petrić uoči gostovanja Slovackom (18.45, TV Arena Premium 2, RTS 1) u nadi da njegova ekipa ima kapacitete da reprizira ostvarenje Aleksandra Stanojevića kad je zimus stigla da osmine finala Lige konferencije. Opšti je stav da je sastav Grupe D (u kojoj su još Nica i Keln) kvalitetniji od društva u kome su prošle godine bili Gent, Anortozis i Flora, pa bi sa te tačke gledišta prezimljavanje moglo da se tretira kao poduhvat.

Izabrane vesti

Da li i zadovoljavanje ambicija: navijačkih i(li) klupskih?

18.45: (2,55) Slovacko (3,40) Partizan (2,95)

Projekcija aktuelnog trenera u vidu još jedne osmine finala, gde je Fajenord u martu zaustavio Parni valjak, jeste lepa, ali teško da bi i njena realizacija izazvala uzbuđenje Grobara kao, primera radi, osvajanje poslednje titule? Samo nešto novo, ne mora obavezno pobeda u zabiti kakva je Uhresko Hradište, neki detalj, potez, ideja, vic, podižu raspoloženje i bude nadu da bi ovaj tim u budućnosti mogao nešto da napravi. Da bude zanimljiv za gledanje i(li) takmičenje. Grobari su posebna sorta, vrlo dobro razumeju fudbal, propratne okolnosti, situaciju u i oko kluba i prirodno je da traže pomeranje granica, a ne reprize. Zato sadašnji Partizan sa svim problemima malkice podseća na Avaksa iz filma “Kad porastem biću Kengur“, dok izgovara rečenicu: “Hoće li nekad nešto da se desi?

Jer, sve što je dosad uradio je već viđeno. Prošlost. U sportu čak daleka prošlost. Lepa, ali i dalje prošlost. Kad ja osvajao kupove u serijama ništa nije moglo da proizvede eksploziju emocija kao u proleće 2017. kad je duplom krunom krunisao impresivnu sezonu Marka Nikolića; kad je protiv Jang Bojsa osigurao prvo evropsko proleće posle 11 godina tribine su se tresle od radosti zato što tako nešto dugo nije viđeno u Humskoj, iako je kasnije gostovao Mančester junajted; kad se posle decenije vratio Aleksandar Stanojević probudio je emociju među zagriženim navijačima da će biti konkuretan Crvenoj zvezdi. I bio je.

Zato Grobare može da obraduje, ne i oduševi plasman u Ligu konferencije. Već viđeno. Ni „izlazak“ iz grupe. Dokazano. Čak ni osmina finala. Dogodilo se. Mora, što bi rekao Avaks, nešto da se desi, da bi se pokrenula masa, promenio ambijent u timu. Možda će neko reći da je to skalp Nice ili Kelna (skupljih timova iz Liga petice) u narednim kolima, međutim, u prvom kolu Grupe D Partizan mora da pokaže da je za Slovacko rang iznad – na osnovu imena i tradicije – kao što Francuzi i Nemci sa visine posmatraju crno-bele. Da opravda ulogu favorita i dobije Čehe na njihovom bunjištu. I to je viđeno. Proletos, kad je Kvinsi Menig (večeras ga neće biti u sastavu zbog povrede) pokrio Prag i time doneo crno-belima premijernu pobedu u toj državi.

Dakle, crno-beli su pokazali da mogu. Koliko god letos bili uzdrmani i problematični, sad čak i moraju da pojure tri boda. Jer, ako ne savladaju debitanta na evropskoj sceni, klub bez izjednog trofeja do pre nekoliko meseci, čemu onda ambicije o prezimljavanju? Sad je „fora“ uraditi nešto. Po mogućstvu sa stilom. Što će se pamtiti i prepričavati. Kao, na primer, makazice Danka Lazovića (simbolično, u Uherskom Hradištu strelac premijernog gola za reprezenatciju Srbije posle razdruživanja od Crnogoraca), baš protiv Čeha, pre dve decenije.

Sve ostalo je – već viđeno.


tagovi

Slovacko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara