©FK Partizan
©FK Partizan

Partizanova letnja glavobolja: Od slatkih Đukićevih muka i gužve u špicu, do centarfora bez alternative

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.06.23. | 10:29

Crno-beli sa samo jednim klasičnim špicem otputovali u Sloveniju

Sezona za zaborav ostala je iza Partizana, međutim iluzorno bi bilo verovati da su stavljanjem tačke na još jednu takmičarsku godinu bez trofeja u prošlosti ostali i svi izvori glavobolja kluba iz Humske. Pred Igorom Duljajem u narednim nedeljama je zahtevan zadatak da što efektnije reorganizuje ekipu i pripremi je za borbe na tri fronta, a od danas crno-beli će brušenje forme nastaviti u Sloveniji.

Pojačani golmanom Aleksandrom Jovanovićem, bekom Nikolom Antićem i defanzivnim vezistom Aleksandrom Šćekićem, uz gotovo izvesan angažman Franka Kanutea, Beograđani su osvežili sve linije tima izuzev napadačke, a upravo na najisturenijoj poziciji pretrpeli su u prethodnim nedeljama najveći hendikep.

Izabrane vesti

Iako je Partizan za prodaju najboljeg strelca u prethodnoj sezoni inkasirao 1.500.000 evra, odrekao se tako glavne opcije u špicu prošle sezone, te je istovremeno ostao sa praktično samo jednim centarforom u rotaciji - Andrijom Pavlovićem (iako bi određenu alternativu mogao da predstavlja mladi Samed Baždar).

Duljaj se na ovaj način našao u nezahvalnoj i jedinstvenoj situaciji godinama unazad. Bez adekvatne opcije za manevar i rotaciju u špicu, strateg crno-belih ekipu će uigravati sa golgeterom u magli. Aktulene pripreme za crno-bele postale su tako jedinstvene u prethodnoj deceniji s obzirom na to da stručni štabovi tempiranje forme svih ranijih godina počinjali sa minimum dva klasična napadača.

Konkurenciju na početku prethodnog leta činili su Rikardo i Marko Milovanović kojeg je po odlasku u Almeriju ekspresno zamenio upravo Pavlović. Godinu dana ranije, na prozivci crno-belih, u prvom planu bila su deca kluba te Aleksandar Stanojević prozivku počeo sa Nikolom Štulićem i Markom Milovanovićem kao konkurentima za špic.

Ugavnom su se opcije koje su stratezi imali na početku priprema i u sezoni značajno menjale usled izlaznih i ulaznih transfera, međutim pre 2021. godine praksa u Humskoj bila je da minimum tri fudbalera se bore za devetku, pa su se leta 2020. godine za najistureniju poziciju borili Bojan Matić, Nikola Štulić i Umar Sadik, 12 meseci ranije konkurisali su Ognjen Ožegović, Rikardo Gomeš i Dejan Georgijević (koji je brzo otpisan), a 2018. Miroslav Đukić je bio na slatkim mukama kada je u jednom momentu birao između čak pet igrača: Nemanje Nikolića, Ognejna Ožegovića, Leandrea Tavambe, Đorđa Jovanovića i Vladimira Đilasa...

Iako Pavlović iskustvom i kvalitetom predstavlja adekvatnu opciju za centarfora, činjenica da Duljaj na toj poziciji nema alternativu dovoljan je razlog da se u Humskoj upali alarm, posebno jer je angažman napadača u magli, a zvanični izazovi iza ugla...

ŠPICEVI PARTIZANA NA POČETKU PRIPREMA U POSLEDNJIH DESET GODINA

2022: Marko Milovanović, Rikardo Gomeš

2021: Nikola Štulić, Marko Milovanović

2020: Bojan Matić, Nikola Štulić, Umar Sadik

2019: Ognjen Ožegović, Rikardo Gomeš, Dejan Georgijević

2018: Nemanja Nikolić, Ognjen Ožegović, Lenadre Tavamba, Đorđe Jovanović i Vladimir Đilas

2017: Dušan Vlahović, Sava Petrov, Tavamba, Đorđe Jovanović i Vladimir Đilas

2016: Valeri Božinov, Dušan Vlahović, Nikola Đurđić

2015: Nemanja Kojić, Valerij Božinov, Nenad Marinković

2014: Petar Škuletič, Ivan Šaponjić, Nemanja Kojić, Ismael Beko Fofana

2013: Stefan Šćepović, Nemanja Kojić


tagovi

FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara